Ботев Пловдив копнее да се докаже пред Левски

29478
Ботев Пловдив копнее да се докаже пред Левски

Събота предлага две взивоопасни дербита, които няма как да не вълнуват феновете на футбола. А след като едното от тях е в българското първенство, всички запалянковци в страната със сигурност ще вперят погледи към футболните арени.

Ботев Пловдив – Левски, 15:00 часа

Байерн победи, но не убеди срещу анемичния Дортмунд

В мач от четвъртфиналите за Купата на Германия отборът на "Байерн Мюнхен" спечели с икономичното 1:0 срещу действащия шампион на страна...


Мач, който със сигурност ще напомни на феновете на футбола у нас какво представлява истинската емоция на играта.

Мачът между двата отбора си е истинско взривоопасно дерби. Откакто „Ботев” се отърва от Димитър Христолов и мина през ада на най-ниското ниво в професионалния футбол, клубът укрепна и връзката му с публиката стана толкова силна, колкото е била любовта на Христо Ботев към родината. Бултрасите следват „Ботев” навсякъде в България, а на стадион „Христо Ботев” правят адска атмосфера. Дори на „Георги Аспарухов” през пролетта секторът за гости се пръскаше по шевовете, но сините фенове достойно посрещнаха предизвикателството и също напълниха „Герена” – нещо, което не се беше случвало в мач за първенството извън срещите с ЦСКА.

От гледна точка на статистиката „Левски” има тотално превъзходство в този сблъсък – 63 победи за сините за първенство срещу 33 за „Ботев” и 18 равенства. Всъщност „Ботев” не е печелил срещу „Левски”  от 1997 година – тогава пловдивчани бият с 1:0 на „Герена”. А през 1996 година бият за последно като домакин – с 4:3. Серията на „Левски” от 23 поредни мачове без загуба срещу този съперник е невероятна, още повече че в тези 23 мача сините бият цели 22 пъти. Затова и сега жълто-черната част на Пловдив иска от отбора едно-едничко нещо – да изяде левскарите с парцалите.

Интересен аспект преди дербито е и фактът, че „Ботев” се води от най-успешния наставник на сините след демократичните промени – Мъри Стоилов. Стоилов, обаче, е противоречива фигура – той успя да стигне четвъртфинал в Лига Европа с „Левски” и да играе в груповата фаза на Шампионската лига с тима, но и направи сезон, в който сините завършиха на 16 точки зад вечния враг ЦСКА. Мнозина фенове, дори и тези от сектор „Б”, осмиват „правилния футбол” на Мъри и считат, че той е вече изчерпан – затова и самият Стоилов има личен мотив да докаже, че това изобщо не е така.

Славия и Ботев дадоха старт на пролетта в А група с хубаво 2:2

В първия мач от пролетния дял на "А" група (16-ти кръг) отборите на "Славия" и "Ботев Пловдив" направиха атрактивно 2:2 и по този начин...

Преди мача в състава на „Ботев” под въпрос е левият защитник Веселин Минев, който също игра за „Левски” преди известно време. Минев получи контузия в мача със „Славия” и в последния момент ще се решава дали ще играе. В състава на „Левски” проблеми с контузии няма.

Ключови сблъсъци – безспорно „Ботев” ще разчита най-много на нападателя Иван Цветков, бразилеца Вандер Виейра и таланта Тодор Неделев. Именно Неделев може да се окаже оръжието, което да пробие сините точно в най-уязвимата им зона – центъра на защитата. Всъщност в състава на „канарчетата” има доста бивши играчи на „Левски” – освен Веселин Минев голмайсторът на „Ботев” Иван Цветков допреди година беше на „Герена”, същото се отнася и за Мариян Огнянов. И двамата напуснаха „Левски” по неособено миролюбив начин и също ще са жадни за реванш. Затова е интересно дали треньорът на „Левски” Илиян Илиев ще прибегне до персонална опека за някой измежду асовете на пловдивчани. В „Левски” ролята на персонален пазач може да изпълнява най-добре Станислав Ангелов, но това би означавало, че той най-вероятно няма да е централен защитник – а такъв ход може да разбалансира не толкова стабилната защита на левскарите.

Същевременно Мъри Стоилов вече заяви, че няма да слага персонален пазач на Базил Де Карвальо. Реално в „Ботев” няма кой да изпълни пълноценно тази роля, затова и Мъри по-скоро ще заложи на зоново покритие. Гари Родригес и Кристовао Рамос са другите много опасни играчи на „Левски” в атака, особено по крилата – а ако Минев не играе, точно в тази зона „Левски” може да наложи превъзходство.

И при двата отбора по-слабото звено е защитата, но „Левски” в доста от мачовете компенсира това с изнасяне на играта в по-предни позиции. На „Колежа” обаче, под натиска на многохилядната публика на „канарчетата”, това едва ли ще е възможно. Затова и ще е много важно кои ще са избраниците на Илиев в центъра на защитата. Важно ще е и дали ключов играч като Владимир Гаджев ще си удържи нервите – Гаджев в доста мачове на „Левски” е показвал нестабилност в поведението си и е потенциален червен картон за сините при нажежаване на обстановката.

Средните ставки на букмейкърите сочат предимство за „Левски” – около 1.90-2.00 за тяхна победа при 3.50-3.75 за победа на „Ботев” и 3.30 за равенство.

Борусия Дортмунд се класира убедително на четвърфинал в Шампионската лига

Шампионът на Германия "Борусия Дортмунд" постигна класическа победа с 3:0 при домакинството на "Шахтьор Донецк" и елиминира украински...

Прогноза: 12

Шалке – Борусия Дортмунд, 16:30 часа


Най-кървавото дерби в Първа Бундеслига. Омразата между двата отбора е всеизвестна, а мачовете между тях са страшно непредвидими.

По отношение на временната форма „Дортмунд” изглежда в по-добра позиция – германските шампиони отстраниха „Шахтьор Донецк” в Шампионската лига, освен това имат три победи в последните пет мача в Бундеслигата. За сравнение „Шалке” имат само два успеха, но пък те са в последните два мача. Особено ценна беше победата с 4:1 като гост на „Волфсбург”, която определено вдигна самочувствието на тима.

Феновете на Ботев грабят като топъл хляб билетите за мача с Левски

Невиждан през новия век интерес към футболна среща в нашето първенство проявяват привържениците на Ботев Пловдив. Бултрасите показват ...

Важен аспект в предстоящото дерби ще е и участието на „Шалке” в Шампионската лига. „Миньорите” имат домакинство на „Галатасарай” във вторник, 12 март и ще трябва да съхранят енергия и за този мач.

В исторически план нещата между двата тима са страшно изравнени – в 82 мача в Първа Бундеслига и двата отбора имат по 29 победи, а 24 пъти са завършвали наравно. В последните седем мача двата отбора имат по три победи и веднъж завършиха наравно. Пре есента „Шалке” спечели с 2:1 като гост в дербито.

По отношение на съставите сините имат повече проблеми – наказан е дефанзивният халф Джермейн Джоунс. Аут е и скалата в защита Кириякос Пападопулос, отсъстват и Ибрахим Афелай, както и Чиприян Марика. За „Дортмунд” го няма Свен Бедер, но в игра се връщат Мат Хумелс, което ще укрепи защитата на „канарчетата”, както и наказаният ас в нападение Роберт Левандовски.

Средните ставки на букмейкърите сочат предимство за „Дортмунд – 2.10 за тяхна победа при 3.75 за „Шалке” и 3.75 за равенство.

Прогноза:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com