Григор Димитров отново затрудни Надал, но не успя да победи

15478

За трети път Григор Димитров излезе срещу Рафаел Надал и за трети път успя да му вземе сет, но само толкова – 2:6, 7:5, 2:6. След мачовете в Ротердам през 2009 година и в Монте Карло през тази година, сега Григор отново показа блестяща на моменти игра, но без да успее да задържи постоянно високо ниво през целия мач, за да може да се поздрави с успеха. Така Григор отново не успя да сбъдне голямата си мечта да излезе срещу Роджър Федерер, а вместо това Надал ще се изправи за 31-ви път срещу швейцареца, срещу когото има 20 победи в досегашните им 30 мача.

Първи сет

Надал си спомни с уважение за мача с Григор в Монте Карло

"Григор Димитров е страхотен играч", каза Рафаел Надал по повод предстоящия си мач с българина на осминафиналната фаза от турнира в Син...

Първият сет премина под знака на доминацията на Надал, който направи два пробива, а от своя страна допусна само веднъж да бъде застрашен в своето подаване, но се спаси със сервис. Надал проби твърде рано, още в третия гейм, а след това го стори и в седмия, като и в двата случая Григор не успя да се справи с агресивния ретур на испанеца и допусна непредизвикани грешки в опитите си да играе агресивно и да не се въвлече в дълго разиграване, в което испанецът е може би най-добрият в света.

Втори сет

Вторият сет започна с доминация на сервис от страна на сервиращите и така се стигна до седмия гейм, когато Надал записа своя трети пробив в мача – след две двойни грешки на Григор, включително на шанс за пробив за Рафа. Изглеждаше, че нещата вървят към бърза победа за испанеца в два сета, но българинът най-после се събуди и направи рибрейк след чудовищен форхенд, с който Надал не успя да се справи на мрежата – рибрейк. При 5:4 гейма за Григор нашето момче дори стигна до сетбол на сервис на испанеца, като се случи след ново магическо отиграване на Димитров – смач на Надал, топката попадна в тялото на хасковлията, който намиращ се в този момент във въздуха, направи рязък форхенд слайс, изпълен с голяма сила и завършил като ефектен уинър. Надал обаче не се впечатли достатъчно, за да сдаде сета и успя да изравни геймовете след три поредни разигравания в своя полза.

Стигна се до 6:5 в полза на Григор и най-сетне така желаният пробив стана факт – два сетбола за нашето момче на сервис на Надал и при втория испанецът най-после сбърка, което вкара нещата в трети сет.

Трети сет

Лудият край на един рутинен тенис мач

Ексцентричният италиански тенисист Фабио Фонини, чието гадже е българката Светослава Симеонова, демонстрира своя буен характер за поред...

В решителната част българинът започна много лошо и Надал проби на нула още в първия гейм, след като и Григор направи двойна грешка на първия брейкбол. Трудностите на сервис за българина пордължиха, като в петия гейм той се спаси от нов пробив след изключително трудно стоп воле, но в седмия гейм вече нямаше прошка – Надал стигна до четири шанса за пробив, Григор се спасяваше с комбинация от сервис и добри удари, но на петия испанецът влезе добре в разиграването, натисна и Григор не издържа от форхенд – 5:2 гейма за световния номер три. Последва сервис за мача и Надал го взе без особени проблеми, за да си осигури четвъртфинал в състезанието.

В самия мач Григор направи девет печеливши удара повече от Надал – 27:18, но и непредизвиканите му грешки бяха с девет повече – 41 на 32. Нашето момче записа 12 аса и 4 двойни грешки, а Надал се отчете с 4 аса и 2 двойни грешки. Испанецът вкара 9% повече първи сервис – 74% на 65% в негова полза.

Синсинати и US Open

Мачът между Надал и Федерер ще се изиграе тази нощ, като Федерер също трябваше да показва чудеса, за да стигне дотук – той се справи с Томи Хаас с 2:1 сета след фамозен обрат от 1:6 и 2:4 във втората част, за да спечели с 1:6, 7:5, 6:3. Федерер отново показа несигурност в играта си като често се случваше през сезона, а сервисът му буквално отсъстваше сет и половина, но все пак швейцарецът намери сили да измъкне 12-та победа в 15 мача срещу Хаас. Ако загуби срещу Надал, Роджър най-вероятно ще изпадне извън топ 5 на ранглистата, тъй като и Томаш Бердих, и Хуан-Мартин Дел Потро вървят напред в турнира и ще успеят да го изместят. Надал пък се бори за пета титла от турнирите Мастърс през годината, което би му позволило да изравни рекорда на Новак Джокович от пет спечелени турнира от тази престижна серия в рамките на една година и евентуално да се опита да го подобри в Шанхай или Париж.

Началният час на мача на Федерер и Надал е 2:00 часа през тази нощ.

Втори успех за Григор Димитров в Синсинати

В мач от втория кръг на престижния турнир от серията 1000 (Мастърс) в Синсинати Григор Димитров успя да постигне втора победа – с...

На 26 август пък започва последният турнир от Големия шлем за годината – Откритото първенство на САЩ. С представянето си в Синсинати Григор стигна до номер 28 в света, което значи, че ще е поставен и няма да играе с поставен тенисист до третия кръг. Ако стигне до там обаче, той ще излезе срещу играч от топ 8 на света – кой точно, ще покаже жребият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com