Григор Димитров сломи Бърнард Томич в Ротердам

9480
Григор Димитров сломи Бърнард Томич в Ротердам

Младостта и бъдещето на съвременния мъжки тенис си дадоха среща още в първи кръг на престижния турнир от серията 500 на ATP в Ротердам. За щастие Григор Димитров спечели с 2:1 сета срещу Бърнард Томич - 6:3, 3:6, 6:3.

Мачът започна с труден гейм на Григор, който се нуждаеше от цели шест геймбола, за да спечели първото си подаване. Все пак българинът не допусна точки за пробив и задържа сервиса си, а оттам насетне без проблеми за сервиращите се стигна до 4:3 гейма в полза на Григор и 0:40 на сервис на Томич. Българинът се възползва и проби от втори шанс, след като Томич направи три непредизвикани грешки в гейма – 5:3. Последва унищожителен гейм за Григор, спечелен на нула и първия сет отиде в неговата сметка.

Григор Димитров не можа да пробие сервиса на Иво Карлович

Григор Димитров не оправда очакванията на българските фенове и предварителните прогнози и загуби от представителя на домакините Иво Кар...

Инициативата беше на страната на Григор и в началото на втория сет, като при 1:1 гейма българинът стигна до 15:40 в сервиса на австралиеца след много хубав форхенд обратен диагонал. И точно тогава Димитров удари на два пъти топката с рамката на ракетата, а Томич вкара и един ас и обърна гейма, който беше много важен за развоя на срещата.

Както често се случва в тениса, а и в спорта изобщо, когато пропуснеш голям шанс, следва наказание. В случая то последва мигновено – 30:40 на сервис на Григор, той се спаси с много рискован форхенд, който закачи линията, макар да трябваше да иска „Ястребово око”, защото първоначално беше даден аут. Томич, обаче, не позволи на нашето момче да си вземе гейма, стигна до нова точка за пробив и я направи след агресивно разиграване. В този гейм Григор направи четири грешки от форхенд и логично изостана с 1:3.

Важен за развоя на мача се оказа осмия гейм в този втори сет, когато Григор успя да спаси четири сетбола и да не позволи нов пробив в подаването си, което щеше да означава, че Томич ще сервира първи в решаващия трети сет. В този гейм Григор направи и едно изумително печелившо демиволе от бекхенд на тето, което хвана невероятен диагонал.

При сервис на Томич за втория сет Григор се добра до 30:30 след много хубаво контрапие при дълго разиграване от сечени бекхенди и смяна на темпото, но после Томич вкара първи сервис, а на петия сетбол Григор сбърка сечен бекхенд – 6:3 за австралиеца и решаващ трети сет.

В третата част първият шанс беше за Григор – при 1:0 и 30:40, но след дългото разиграване, в което нашият натискаше, а Томич гледаше да се задържи, Димитров рискува с форхенд по правата, излезе на мрежата и там не можа с плонж да върне с воле минаващия удар на австралиеца.

България се предаде пред Финландия

Горчиво - така можем с една дума да опишем представянето на България в домакинството срещу Финландия в турнира за Купа "Дейвис". Преди...

При 3:2 за Григор дойде нов шанс за пробив след поредно хубаво разиграване и надлъгване на мрежата, което беше спечелено от българина. Томич, обаче, пак показа здрави нерви и с много коварен втори сервис се спаси.

Натискът на Григор обаче даде плод в осмия гейм. Тогава нашето момче изтиска две грешки от форхенд на Томич, стана 15:40 и австралиецът този път не издържа – нова грешка от форхенд и сервис за мача на Димитров. Нашето момче не сбърка и точно както и в първия сет спечели гейма си на нула, като на мачбола направи ас.

Във втори кръг Димитров очаква победителя от срещата между Николай Давиденко и Флориан Майер.

Автор: Ивайло Петров

 

България и Финландия си размениха по една победа за Купа "Дейвис"

Ракета номер едно при мъжете ни Григор Димитров победи Юхо Пауху с 6:1, 6:1, 6:0 и България поведе на Финландия с 1-0 победи в сблъсък...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com