Кобe Брайънт е най-богатият баскетболист за 2012 г.

17140
Кобe Брайънт е най-богатият баскетболист за 2012 г.

След локаута в NBA миналата година, собствениците на баскетболния шампионат постигнаха намаление (средно) на заплатите на играчите, както и сближаване на границите между големите и малките тимове. Въпреки това от десетимата най-високоплатени играчи, седем са играчи на „Ню Йорк”, „Лос Анджелис” и „Чикаго”, а двама са от „Маями”. Общо Топ 10 играчите са заработили 340 млн. долара през миналата година. Това сочи класацията на Forbes.

Пръв сред равните е Кобе Брайънт, който за предишните 12 месеца е спечелил $59,8 млн. от заплати и реклами. Заплатата му от $27,8 млн. в „Лейкърс” е със 7 млн. долара по-висока от на втория най-високо платен в лигата.

Леброн смаза Кобе, а Маями би Лейкърс

Новият баскетболен крал развенча стария – така можем накратко да опишем топмача на вечерта в НБА между шампионите „Маями Хи...

Брайънт, който този месец бе избран да играе в „Мача на звездите” за рекордния 15-и път, е любимец на рекламодателите, които са налели в сметката му 32 млн. долара миналата година. Големите плащачи са Nike, Coca-Cola (той рекламира специално Sprite), Turkish Air, Mercedes-Benz и Panini. Най-много пари Кобе получава от Nike. Спортната марка продава два пъти повече маратонки на играча в Китай, отколкото в САЩ.

Втори в класацията на Forbes е Леброн Джеймс от „Маями Хийт”, увеличил през 2012 г. банковата си сметка с $57,6 милиона. Джеймс прие по-малка заплата при „Горещите” ($17,6 млн. за тази година), отколкото „Кливланд Кавалиърс” му предлагаха през 2010-а, когато той реши да ги напусне. Разликата е, че във Флорида данъците са далеч по-малки.

Леброн направи исторически сезон миналата година, когато водеше „Хийт” към титлата в NBA, както и САЩ към Олимпийската в Лондон. Освен това, Джеймс бе избран за MVP (най-полезен играч) в редовния сезон и финалите на НБА.

Всичко това помогна за изключителната продаваемост на Леброн. През ноември от федерацията обявиха, че екипът с неговия номер е най-продаваният артикул в НБА. А Леброн е най-добре заработващият играч извън терена, като приходите му през миналата година са били $40 млн. Големите пари са дошли от Nike, Coca-Cola, Samsung и McDonald’s. В портфолиото му фигурират още Audemars Piguet, Dunkin’ Donuts, State Farm и Upper Deck.

Леброн Джеймс - най-младият с 20 000 точки в НБА

Голямата звезда на НБА и „Маями Хийт” Леброн Джеймс доказа защо прякорът му е Краля и се превърна в най-младия играч в Наци...

Челната тройка оформя Дерик Роуз с $32,4 млн. Парите на Роуз излетяха тази година, негова първа от 5-годишния му договор за 95 млн. долара с „Чикаго Булс”. Пойнтгардът стартира и 13-годишната си сделка с Adidas, чиято обща стойност е $185 млн.

Дуейн Уейд е четвърти със заработени $30,2 млн., като 10 млн. от тях идват от китайските спонсори Li-Ning. Двама от съотборниците на Брайант – Дуайт Хауърд (№8) е изкарал $26,5 милиона, докато Пау Гасол (№10) е спечелил $21,5 млн., 19 от които от заплатата му в „Лейкърс”.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com