Сияйна принцеса или незначителна дукеса – коя ще се отличи при жените на Australian Open

37205
Сияйна принцеса или незначителна дукеса – коя ще се отличи при жените на Australian Open

Януари месец винаги е чакан с огромно нетърпение от любителите на тениса по цял свят. Защото, макар в Европа и в по-голямата част на САЩ да е люта зима, на другия край на планетата, в слънчева Австралия, тенис страстите са толкова горещи, колкото и австралийското лято.

Жребият за първия турнир от Големия шлем вече е хвърлен – сега обаче е време да направим един обзор на основните фигури при мъжете и жените. Кой ще спечели, кой ще изненада неприятно, кой ще се провали – всичко тук е прогноза, но солта и пиперът на спорта винаги са били точните предвиждания. Дали Actualno.com ще се справи – ще разберем всички заедно след две седмици.

И така, дойде ред да видим какво ни готвят дамите – фаворити, изненади, разочарования.

Фаворитите:

                                                                        

Серена Уилямс

Когато Серена е във форма, тя няма спирка. А Серена определено е във форма – тя спечели подгряващия турнир в Брисбейн и показа, че и в Австралия ще е добре познатата мачкаща машина. Ако Уилямс няма здравословен проблем, трудно има коя в съвременния женски тенис да ѝ се опре. А в Австралия Серена има пет титли в пет финала – просто стряскаща статистика, каквато е и самата Уилямс.

Коефициентът за титла на Серена е 1.83 – крайно ниска ставка, подсказваща какво мислят букмейкърите.

Прогноза: Шампион


Виктория Азаренка

Ако Серена Уилямс не беше в турнира, Азаренка щеше да е топфаворит за титлата – по-бавната настилка е перфектна за играта на беларуската, която с право може да бъде определена за женския Новак Джокович – стабилни удари и от форхенд, и от бекхенд, крайна упоритост и борба за всяка топка. Сега обаче едва ли световната номер едно ще се справи с Уилямс. Двете можеха да играят на полуфинал в Брисбейн, но Вика се оттегли заради травма. Това, обаче, по-скоро беше психологически ход, за да може Азаренка да не се затормозява за Australian Open от евентуална тежка загуба от Уилямс. В общия баланс между двете американката води с 11 на 1 победи – твърде отчайваща картинка.

Коефициентът за защита на титлата на Азаренка е 5.00 – вторият след този на Уилямс.

Прогноза: Полуфинал/Шампион


Мария Шарапова

Рускинята се чувства много добре в Мелбърн – тя има три финала тук и една титла. В своята половина на схемата Шарапова реално няма съперник – най-високо поставената след Мария е Агниешка Радванска, но тя има твърде мек стил за агресивната Шарапова.  По-тежки съперници за Шарапова са Анжелик Кербер и На Ли, с които рускинята може да играе на четвъртфинал или на полуфинал.

Коефициентът за краен успех на Шарапова е 9.00.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Неизвестните величини:


На Ли

Китайката е финалистка в турнира от 2011 година, а сега жребият ѝ съвсем не е лош и може да стигне далеч в турнира. Тя започва със Сесил Каратанчева, а най-близкият ѝ сериозен противник е Саманта Стоусър, с която може да играе евентуално на осминафинал.  На Ли има перфектна игра за по-бавната настилка на Australian Open, а треньор ѝ е Карлос Родригес – специалистът, който направи преди години Жустин Енен номер едно в света на женския тенис. Въпросът е, че На Ли понякога е твърде нетърпелива – нещо нетипично за азиатците, но пък агресивната ѝ игра е много атрактивна за зрителите, стига да уцелва корта, а не да ругае треньорите си.

Коефициентът на китайката за титла в Мелбърн е 17.00

Прогноза: Полуфинал/Осминафинал


Саманта Стоусър

Фаворитката на домакините трябва да покаже, че се е отърсила от бръмбарите в главата ѝ и не се прегъва пред очакванията на домашната публика. През миналата година като действащ шампион на US Open тя отпадна още в първи кръг в Мелбърн от Сорана Кърстя. Сега жребият на Стоусър е далеч по-лек и до осминафинал тя не би трябвало да има никакъв проблем. Там вече вероятно ще играе с На Ли, а след това може би с Агниешка Радванска.

Коефициентът на Стоусър за титла е 34.00

Прогноза: Осминафинал/Полуфинал

Изненадите:


Лора Робсън

Младата британка показа невероятни заложби през миналата година, а с невероятната си лява ръка тя има потенциал за нещо голямо в бъдеще. Робсън е олимпийска шампионка на двойки с Анди Мъри и има доста добра игра на мрежата – предимство, на което се радват малко жени в съвременния тенис.

Вожняцки имитира Серена Уилямс (видео)

Наближава Нова година и професионалните тенисисти са в почивка, готвейки се за новия сезон. Това, обаче, не означава, че тенис не може ...

Коефициентът на Робсън за краен успех е 126.00

Прогноза: Четвъртфинал


Анжелик Кербер

Германката израстна много за година и половина и определено е нестандартен играч – обича да контраатакува, а когато е в настроение, от бекхенд е като Поразяващата ръка – особено по диагонал. Проблем за нея обаче са нередките ѝ психически дупки – понякога просто изключва и позволява съперничката ѝ да натрупа твърде голям аванс. Но пък при безнадеждни положения е способна да се бори като лъв и често е учудвала зрители и анализатори с феноменални завръщания. Освен това е една от малкото в света, които имат победа над Серина Уилямс.

Коефициентът ѝ за краен успех в турнира е 26.00

Цветана Пиронкова отпадна на четвъртфинал в Хобарт

Българската тенисистка Цветана Пиронкова напусна турнира в Хобарт, след като загуби четвъртфиналния си мач срещу защитаващата титлата с...

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Потенциалните разочарования:


Петра Квитова

Допреди година всички специалисти в света на тениса сочеха чехкинята за бъдеща номер едно. През 2012-та година обаче тя изживя кошмарен сезон, като причините бяха комплексни, но се говореше много за астма, която ѝ пречи да диша както трябва. Каквото и обаче да се случва с нея, Квитова определено е с разклатена увереност. Тази година тя отново почна зле – загуба във втори кръг в Брисбейн и в първи кръг в Сидни, при това с 1:6, 1:6 от Доминика Цибулкова. Сега жребият на Квитова е тежък – почва с коварен съперник като Франческа Скиавоне, а ако победи във втори кръг вероятно ще играе с британската сензация Лора Робсън.

Коефициентът на Квитова за титла в Мелбърн е 26.00

Григор почва с Бенето на Australian Open, Пиронкова играе с Опранди

Сравнително добър жребий изтеглиха българските представители при мъжете и жените на започващия на 14 януари първи турнир за годината от...

Прогноза: Втори кръг/Първи кръг


Каролин Вожняцки

Бившата номер едно изтегли доста тежък съперник в първи кръг – германката Сабине Лисицки. Вожняцки изобщо не изглеждаше добре на подготвителните турнири – загуби в първи кръг в Брисбейн и във втори кръг в Сидни. Затова няма да е изненада, ако агресивната германка вземе скалпа на Вожняцки рано-рано в турнира.

Коефициентът на датчанката за титла в Мелбърн е 51.00

Прогноза: Първи кръг

Триумф или провал – какво ще се случи при мъжете на Australian Open

Януари месец винаги е чакан с огромно нетърпение от любителите на тениса по цял свят. Защото, макар в Европа и САЩ да е люта зима, на д...


Цветана Пиронкова

Жребият на Цвети е общо взето добър, но при жените никога не се знае. Първият ѝ мач е с швейцарката Ромина Опранди, а ако спечели вероятно Цвети ще играе с Юлия Гьоргес. Трудно Пиронкова би минала по-напред, но кой знае – може би тя все пак ще има и малко късмет. Една победа т.е. срещу Опранди обаче е напълно реалистично да очакваме.

Коефициентът на Цвети за титла в Австралия е 501.00.

Прогноза: Втори кръг

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com