Бегачи от 20 страни се включиха в „Бягането като начин на живот“ в Стара Загора (СНИМКИ)

10168
Бегачи от 20 страни се включиха в „Бягането като начин на живот“ в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: Актуално

Повече от 570 бегачи от 20 страни стартираха в състезанието „Бягането като начин на живот“ в Стара Загора днес. Участниците избираха между три дистанции - 10,5 километра, полумаратон 21 километра и маратон 42,195 километра. В четвъртото издание на Маратон Стара Загора участваха не само любители, а и елитни състезатели и бяха определени държавните шампиони в полумаратона.В бягането в Стара Загора стартира датско семейство, живеещи в Пловдив. Бащата Бо Дудек се включи в класическата дистанция и с време от 3:09:08 часа финишира 14-и. Съпругата му Линда и двамата им синове Николас на 16 и Александър на 14 тичаха в най-масовата дистанция от 10,5 километра.Алистър, канадец с австралийски произход, се включи в Маратон Стара Загора 2019 облечен като тенисист - с ракета в едната и топка в другата ръка. Той се опитва да постави рекорд на Гинес като стартира в 52 маратона в 52 страни, облечен в различни костюми.В класическата дистанция при мъжете с време 2:23:18 часа победи кениецът Хоси Туей от Кения, на три секунди след него финишира миналогодишният победител в старозагорския маратон Ахмед Насеф, Италия, а трети с 2:23:28 часа остана мароканецът Йосеф Сбаий.Украинката Вира Овчарук оглави класацията при жените с резултат от 2:38:08 часа. Втората Рут Матео от Кения финишира почти 4 минути след нея с резултат от 2:41:51. Мароканката Илхан Ел Муради остана трета с 2:49:02 часа.В полумаратона с 1:05:32 часа при мъжете победи украинецът Олександър Матвичук, втори остана сънародникът му Богдан Семьонович, а трети е кениецът Пол Теури.При жените първите три места бяха завоювани от кенийките Рут Мбата с 1:15:55 часа, Хелън Кимутай и Гладис Бивот.Най-късата дистанция - 10,5 километра, беше и най-масовата. В нея при жените на първите три са Оливера Йефтич от Сърбия, Адриана Папарсова от Северна Македония и Наталия Семьонович от Украйна. Българи окупираха първите три места при мъжете - Йоло Николов, Иво Балабанов и Християн Стоянов.

В държавния шампионат в полумаратона при мъжете на  първите три места се класираха Митко Ценов от “Атлет” - Мездра, следван от двама бегачи на “Дунав” - Русе, Стоян Владков и Сава Тодоров. При жените класацията оглави Маринела Нинева от “Локомотив” - Дряново, а след нея останаха Билсерин Сюлейманова от “Нови пазар” и Христина Козарева от “Керамик” - Елин Пелин.Всички участвали в бягането получиха медали за спомен, имаше купа и за най-масово участие за екипа на верига магазини. Призьорите в трите дистанции и класиралите се до 10-о място получиха и парични премии. В класацията за ветераните 45+ първите трима в отделните дистанции освен медали получиха и парични награди.

Кметът възстановител на Стара Загора, в чест на когото няма дори паметна плоча

Две важни за Стара Загора годишнини се навършват през настоящата година. Преди 170 лета, през 1849-а е създадена българската църковно-у...

Организатори на събитието са община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, Асоциацията "Спорт в свободното време", Спортният клуб по лека атлетика “Берое”, Спортен клуб “Ракета” и Българската федерация по лека атлетика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора