Безплатни прегледи за миома на матката в Стара Загора

4601
Безплатни прегледи за миома на матката в Стара Загора
Снимка: УМБАЛ "Канев"

Безплатни прегледи за миома на матката ще се проведат от 25 март в рамките на един месец в Акушеро-гинекологичния център “Лайв” със съдействието на фармацевтичната компания „Гедеон Рихтер - България”.

Миомите са доброкачествени тумори, които засягат между 20 и 40 на сто от жените в репродуктивна възраст, и се характеризират с обилни кръвотечения, анемия, болка, изпускане (инконтиненция), безплодие. Лечението най-често е оперативно, а в половината от случаите се отстранява матката (хистеректомия). Годишно 300 хиляди европейки преминават през хирургична интервенция заради миома, а на половината от тях се отстранява матката. Операциите не са подходящо решение на проблема за жени, които имат медицински противопоказания, планират раждане на дете или очакват с навлизането в менопаузато симптомите да отзвучат.

Безплатни прегледи за миома на матката в Пловдив

Безплатни прегледи за миома на матката организира Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Св. Георги“, съобщиха за ...

По статистика само при 30% от жените има изразена симптоматика на миомите и се насочват за контрол на кръвотеченията, овладяване на инконтиненцията и забременяване. В останалите 70 на сто от случаите симптоматика липсва, а жените дори не знаят, че имат проблем. Заради обилното менструално кървене обаче може да се стигне до анемия, която да увреди други органи и системи.

В последните години освен хирургично все по-често се прилага и консервативно лечение на миомите. То се осъществява с използването на терапевтични молекули (селективни модулатори на прогестероновите рецептори и агонисти на гонадотропин освобождаващия хормон). Те предизвикват намаляване на обема на миомите и до облекчаване или изчезване на симптомите. Редукцията на обема им може да се осъществи и чрез предизвикване на некроза на миомните възли, последвана от цикатризация. Консервативното лечение на миомата помага за съхраняване на детеродната способност на жените, особено в страна като България с изразена демографска криза.

Миомната болест е социално значима и налага разширяването на консервативното й лечение, което води до намаляване на тежките симптоми и подобрява качеството на живот на жените. Освен здравен, то има и икономически ефект, защото намаляват разходите за болнично лечение и за временна нетрудоспособност.

Записванията за безплатни прегледи за миома на матката в АГ Център „Лайв” започва от 18 март на телефони 042 640 066 и 0888 366 44. Прегледите ще бъдат от понеделник до четвъртък включително от 9 до 12:30 часа в центъра на ул. „Св. княз Борис I” 87.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора