Бруцелоза плъзна из Старозагорско

9859
Бруцелоза плъзна из Старозагорско
Снимка: Getty Images/Guliver

Областният управител инж. Георги Ранов свика днес членовете на Областната епизоотична комисия заради регистрираните случаи на болни от бруцелоза кучета на територията на Старозагорска област.

Четири болни животни са открити в приюта за бездомни кучета в Стара Загора, а 3 – в този в Казанлък. Тъй като болестта при животните не може да се лекува, 7-те четириноги ще бъдат евтаназирани.

Изверг влиза в затвора за 99 години заради мъчения на кучета

30-годишният американец Ник Патерсън получи присъда от 99 години зад решетките, след като се призна за виновен по девет особено тежки с...

Бруцелозата е опасно заболяване, което може да се предава от животни на хора. При хората лечението е трудно. Болестта засяга нервната система и ставния апарат, информира БГНЕС.

На заседанието на комисията са били набелязани конкретни марки за ограничаване на разпространяването на бруцелоза в областта. Ще се наложи забрана за вкарване на нови животни в двата приюта, с изключение на силно агресивни животни.

В приютите ще се извършва дезинфекция и дезинсекция, докато не се установи, че в тях няма болни животни. РЗИ ще предупреди личните лекари и тези в спешната помощ за наличие на бруцелоза и ще напомни симптомите на заболяването при хората. Специалистите предупреждават да се избягват каквито и да било контакти с улични кучета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора