Фирма от Сейшелите запорира капитала на МБАЛ – Чирпан

24076
Фирма от Сейшелите запорира капитала на МБАЛ – Чирпан
Снимка: iStock/Guliver

Фирма от Сейшелските острови наложи запор над целия капитал на МБАЛ – Чирпан, сочат данни на Търговския регистър.

Запорът е наложен от „Джимара Компъни Лимитид“, регистрирана в Република Сейшели чрез частен съдебен изпълнител Кръстьо Ангелов.

Той е върху дружествения дял на Многопрофилната болница за активно лечение в общината, който е в размер на 250 000 лева.

Издаден е въз основа на изпълнителен лист по търговско дело от т. г. с образувано изпълнително дело срещу община Чирпан за заплащане на сума в размер на 693 218 лева.  

 

 

Общината има загубено дело в Старозагорския окръжен съд през юли месец срещу отказ на ЧСИ-то да уважи възражението на несъразмерност на наложените обезпечителни мерки и изпълнителни способи. От него става ясно, че дружеството е запорирало банкови сметки, дружествени дялове и вземания на общината от трети лица. Отделно от това са възбранени 113 общински недвижими имота.  

Припомняме, че община Чирпан е затънала с 21,5 млн. лв. само към една фирма при годишен бюджет от 17,4 млн. лв.

Сагата е отпреди 6 г., когато след спечелен проект по ПРСР кметицата Кичка Петкова сключва четири договор за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в селата Гита, Свобода и Зетьово.

Договорът е на стойност 20,4 млн. лв. с ДДС. За изпълнител измежду 19 оферти е избран консорциум „Крам Щрабак ЕВИ МСМ“. С най голям дял в него - 69,4%, е фирмата „Евиданс Инженеринг“ ЕООД – София, еднолична собственост тогава на Стела Стоянова. Участници са също „Щрабаг“ с 28,6% и „МСМ – Проектстрой“ ЕООД с 2%.

Работата започва и приключва без проблеми, с акт 16 за въвеждане в експлоатация. След искане от общината до ДФ „Земеделие“ тя е получила и превела на изпълнителя авансовото почти 9,4 млн. лв.

„В края на декември 2015-та обаче трябвало да се извърши окончателното плащане, но ДФ „Земеделие“ го отказал. 

Мъж от Чирпан е задържан за блудство с 13-годишната му дъщеря 

Мярка за неотклонение „задържане под стража" за 51-годишен мъж определи чирпанският районен съд по искане на местната прокуратура...

Питане за проблемите с този проект е отправено от депутата Радостин Танев през октомври 2018 г. От отговора на тогавашния земеделски министър Румен Порожанов става ясно, че на общината е наложена финансова корекция в размер на 25% от стойността на договора – тоест, близо 4,3 млн. лв. Проверяващите от фонда установили нарушение на Закона за обществените поръчки по вина на възложителя, който е класирал на първо място оферта, неотговаряща на изискванията, заложени от него.

След подаването на искане за окончателно плащане, от ДФЗ проверили обектите и документацията на място.

„Въз основа на извършени административни проверки и проверки на място по подадените заявки за окончателно плащане по четирите договора по мярка 321 са установени несъответствия, като в т.ч. изпълнените и подлежащи на закриване строителни работи, не са изцяло удостоверени чрез съставяне по законоустановения надлежен ред на актове образец 12 по време на строителството“, пише в отговора на доскорошния министър Порожанов.

Тогава е определен окончателният размер на допустимата субсидия по подадените заявки за окончателно плащане по четирите договора в размер на 0,00 лв.

А общата сума, която още от тогава подлежи на възстановяване в ДФЗ от община Чирпан, възлиза на 9 380 972 лв.

Общината, която е отличник пред финансовото министерство, но фактически във фалит

Може ли една община да е в блестящо финансово състояние пред Министерството на финансите, в същото време да е във фактически фалит? Ока...

На 20 декември 2018-та обаче тя е осъдена от Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТТП) да плати на изпълнителя сумата от 11 973 086 лв. Така, сумата, която понастоящем общината дължи на ДФЗ и на изпълнителя, възлиза на обща стойност 21,5 млн. лв. без последващите такси.

„Има реална опасност да се прекрати дейността на болницата, което не трябва да се случва. На практика се запорират дружествени дялове на длъжника в дружеството. Само че след като са запорирани, ние не можем да ги продадем. Няма такъв механизъм. Но можем да поискаме от съда да обяви прекратяване и ликвидация на това дружество. С други думи това означава, че може да се прекрати дейността на МБАЛ – Чирпан“, обясни още през май месец за Actualno.com адв. Николай Йочколовски – юридически представител на „Евиданс Инженеринг“.

Той още през май месец заяви, че дружеството е цедирало голяма част от вземанията на други дружества, част от които чуждестранни. Едно от тях се явява „Джимара Компъни Лимитид“.

Припомняме, че Кичка Петкова управлява община Чирпан в два поредни мандата – от 2011 г. насам.  

В края на 2018 г. тя е цитирана от БНР да казва, че ще се кандидатира за трети мандат, ако бъде подкрепена от БСП. Но новината от началото на този месец е, че кандидат на столетницата за Чирпан ще е Гено Генов - досегашен ръководител на групата съветници на БСП. А Петкова се отказва да е кандидат за кмет, заставайки зад следващото поколение управленци от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Община Стара Загора организира среща със студенти от Софийски университет

Старозагорската библиотека "Захарий Княжески" отбеляза своите 70 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора