X
 
 

Изкуства и наука превземат Стара Загора тази нощ

1453 0
photo of Изкуства и наука превземат Стара Загора тази нощ
Снимка: Aктуално
Стара Загора за четиринадесети пореден път се включва в „Нощта на изкуствата”. Тази година тя е част от Европейските дни на наследството, които през целия септември се провеждат под мотото „Изкуства и развлечения”. Старозагорските музеи, галерии и културни организации ще посрещнат с многобройни прояви и изненади своите посетители тази вечер от 19 до 1 часа след полунощ. Целта им е всяка година да предлагат актуални и иновативни културни прояви и да се откриват и утвърждават алтернативни културни пространства. Тази година в програмата събития организират повече от 20 културни институти, граждански сдружения и организации с изложби, концерти, експозиции, представления, забавни ателиета, срещи с творци. Откриването е от 19 часа пред Регионалния исторически музей с концерт на танцов състав „Тракийци“. 

Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, в която участват 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция. В тях се включват над 20 милиона европейски граждани, с което те са най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света. В тези дни хората имат възможност да опознаят и да оценят наследството си и да усетят връзките между европейските народи, преживявайки събитията на инициативата. Тази година акцентът на дните е върху развлекателния аспект на културното наследство.

Паралелно с "Нощта на изкуствата" Стара Загора се включва и в Европейската нощ на учените, като събитията от нея ще се проведат в  Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Любопитните ще могат да видят Хлебна математика с организацията „Мрежа хлебни къщи“, Наука в града REFRESH представят Зелени Балкани и Спасителен център за диви животни. Ще има забавна наука с Детски Научен Клас – ДНК, аботилница с геометрични дъски Open Geoboard, главоблъсканици и пъзели с Центъра по забавна математика, с група „Седянката” старозагорци могат да изработват шевици, както и да с група „Седянката, както и да се запознаят с магията на 3D принтер със #Zaralab Academy. 

Проектът REFRESH  (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейската нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри". 

Тази вечер старозагорци ще са част Европейската нощ на учените заедно с жителите на стотици градове от цяла Европа. Програмата на инициативата включва повече от 150 събития, а в България събития ще има на над 50 места в 13 селища - на борда на теснолинейката, на кораб и дори на мини подводница… 

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че науката е навсякъде около нас и е важна за всички, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Пълна програма на събитията от "Нощ на изкуствата" и Европейска нощ на учените

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители