Кабриолет на "Фолксваген" от 1949-а взе наградата на кмета на ретро парада в Стара Загора (СНИМКИ)

11092
Кабриолет на "Фолксваген" от 1949-а взе наградата на кмета на ретро парада в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

Голямата награда на кмета на Стара Загора на тазгодишното Рандеву „Августа Траяна“ получи уникален Volkswagen Hebmuller Cabriolet. Возилото е произведено през 1949 г. и е едно от едва 157 произведени в света. 

 

 

Сред призьорите беше и най-старият автомобил, на който можеха да се насладят днес посетителите на събитието в парк "Артилерийски" - Jowett 7hp Long Four Tourer. Той е произведен през далечната 1927 г. 

 

 

Приз грабна и Rolls Royce Silver Dawn от 1954 година. 

 

 

Връчваната за втори път награда на публиката отиде при „Трабант 601 S”.

„Общо 5 автомобила направиха своя дебют в Стара Загора. За първи път бяха показани уникални автомобили, от които има единици в света“, съобщи Ганчо Баев, заместник-председател на Асоциацията на автомобилните историци в България, която организира събитието със съдействието на Община Стара Загора. Той допълни, че в събитието са участвали и три английски семейства, представили ретро автомобили от Обединеното кралство.

 

 

Рандеву "Августа Траяна" тази година събра на едно място близо 70 ретро возила, сред които и един автобус. На автомобилния ретро парад бяха показани емблематични за началото на миналия век превозни средства. Връчените от тричленно експертно жури купи отново бяха произведения на изкуството. Миналата година те бяха дело на Живко Петров, художник и дърворезбар, роден във Варна. Тази година купите са излезли изпод ръцете на един от малкото в България майстори по стъклолеене от Пловдив - Иван Ламбров.

 

 

„Искам да изкажа своята благодарност към организаторите на това прекрасно събитие. Те с много любов се впуснаха в създаването на Рандеву „Августа Траяна“. Радвам се, че на този прекрасен празник имаме удоволствието да се насладим на тези красиви автомобили, които да ни пренесат в началото на 20-и век“, каза на откриването заместник-кметът Милена Желева. Тя поздрави всички присъстващи и им пожела днес старозагорци и гости на града да си подарят един изпълнен с положителни емоции ден.

 

 

По време събитието за доброто настроение на посетителите се грижиха музикантите от рок група „Страйк“. За децата бяха организирани занятия с рисунки на асфалт, рисунки на платно, състезание с детски колички. За първи път на автомобилния ретро парад със специален щанд се представи Туристическият информационен център. На него се предлагат ръчно изработени сувенири, изобразяващи липа, и продукти от липа - един от символите на Стара Загора. Могат да се купят сладко и вода от липа

 

 

По традиция ретро автомобилите преминаха през централните улици на Стара Загора, където продължиха да събират погледи и възхищение от любителите на класическите коли.

 

 

На ретро парада посетителите можеха да разгледат и специална изложба на ордени, медали, хладно и огнестрелно оръжие от периода на освободителните войни, организирана от старозагорския клон на Дружество „Традиция“. 

 

 

Точно в 12 часа членовете му прочетоха Прокламацията за обявяване на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора