Община Стара Загора излиза на свободния енергиен пазар

6397
Община Стара Загора излиза на свободния енергиен пазар

Дали община Стара Загора да излезе на свободния пазар, ще решават на предстоящата общинска сесия местните старейшини, съобщаво topnovini.bg.

Предложението е на кмета Живко Тодоров. Според него, вариантите за излизане на свободния пазар като купувач са два. При първият се сключва директен договор с доставчика. При него се правят предварителни заявки за количеството електроенергия, които ще се потребяват. Рискът е, че при консумация под или над тези обеми, цената е по-висока, затова обектите трябва да са с предварителна предвидимост на консумация. Вторият начин е влизане в балансираща група. При нея групата поема риска от евентуален излишък или недостиг при потреблението.

Стара Загора ще сепарира около 52 000 тона битови отпадъци годишно

Между 100 и 130 тона дневно боклук извозва сметосъбиращата фирма в Стара Загора в новоизградената сепарираща инсталация, съобщава Дарик...

В момента, Общината, като консуматор присъединен на ниско напрежение с инсталирана мощност над 100 кВт, има право, но не и задължение да се регистрира на свободен пазар. Предимството, което предоставя свободния пазар на електроенергия е възможността да се договоря по-ниска цена и да се получи по-качествено обслужване.Тази възможност е добре да бъде проучена и приложена на места, където това е целесъобразно.

От анализа за разхода на еленергия за улично осветление става ясно, че през изминалата 2014 г. Общината е платила за изразходвана електроенергия над 2. 5 млн. лева, без разходите на училища, детски градини, детски ясли, социални домове и културни институти. Само за изразходваната електроенергия за улично осветление са платени 1.06 млн.лв. За да се използват възможностите на свободния енергиен пазар за целите на уличното осветление обаче е необходимо точките на мерене на електроенергията, които са над 400, да се приведат в съответствие с правилата за търговия на този пазар.

Затова и кметът предлага общинските съветници да гласуват решение, с което Общинският съвет дава правомощия на кмета да предприеме действия за излизане на община Стара Загора на свободния пазар на електроенергия, както и да проведе необходимите процедури за избор на търговец на електроенергия, който предложи най-ниска цена. Освен това да възложи по реда на Закона за обществените поръчки привеждането в съответствие на уредите за мерене на електроенергията за улично осветление.

 

Кметът на Стара Загора: Ромите получават помощ, ако изявят желание

Ромите, чиито къщи бяха бутнати днес в рамките на операцията по събаряне на незаконни постройки в старозагорския квартал „Лозенец...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора