Община Стара Загора плаща по принуда милиони два пъти за едно и също нещо

22001
Община Стара Загора плаща по принуда милиони два пъти за едно и също нещо
Снимка: Община Стара Загора

Абсурден казус отдавна мъчи Община Стара Загора. Той датира от години и равносметката от него от гледна точка на общинските власти, която беше изразена пред Actualno.com, е, че общината плаща за едно и също нещо два пъти - при това милиони.

Казусът е колкото стар, толкова и актуален. Началото му е в 2012 година, но съдебната сага още не е приключила. По него на Община Стара Загора са блокирани близо 9 млн. лева, а местната управа – за да компенсира загубите, е изтеглила 6 млн. лева заем, върху който плаща лихви. Платила е и гаранция от 500 000 лева.

Скандален предприемач вероятно стои зад масово блокиране на ремонти и строежи на пътища

Старозагорската фирма "Пътна маркировка", която вече спря поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" за 44 млн. лева, до петък (23 март)...

Спорът по същество

Той възниква заради договор за ремонт на кв. "Железник", подписан на 19 октомври 2011 година от бившия кмет на общината проф. Светлин Танчев и Сашо Желязков, който представлява консорциума "Железник СЗ-2011" (обединение между фирмата на Желязков "Пътстрой" ООД с 95% участие и "Интегрирани пътни системи" АД с 5%). Консорциумът трябвало да ремонтира улична мрежа и тротоари срещу 6 млн. лева, осигурени от европроект.

Срокът на договора е 18 календарни дни и той е даден не от възложителя, а от кандидата да изпълни обществената поръчка. Крайният срок не е спазен, а ремонтът приключва три месеца по-късно. Накрая общината плаща 1 385 693 лева за строително-монтажни работи, извършени до 30 април 2012 година, но отказва да плати 4,7 млн. лева, актувани след този срок, уточни пред Actualno.com сегашният кмет Живко Тодоров.

Започва съдебен процес, в който Окръжният съд на Стара Загора се произнася в полза на общината, но следващите две инстанции – Апелативният съд в Пловдив и ВКС, решават спора в полза на "Железник СЗ-2011".

Докато тече делото, частен съдебен изпълнител (ЧСИ) запорира сметките на Община Стара Загора и изтегля близо 4,9 млн. лeвa в полза на НАП и КТБ, защото банката имала особен залог върху приходи на "Пътстрой", а НАП – дължими вземания. Дотук цялата претендирана сума е вече изтеглена реално в полза на водещата фирма в консорциума.

Съмнения за завишени цени и свързани лица при обществени поръчки на МВР

Налице са данни за завишена цена, манипулативен срок на изпълнение и гаранции, опит за ограничаване на конкуренцията и наличие на свърз...

През 2016 година обаче в Oбщина Стара Загора получават уведомление от ДЗЗД "Железник СЗ – 2011" с управител Сашо Желязков, че имат сключен договор за цесия с "ИПС Лазур" АД, на което са прехвърлили цялото задължение за сумата от 4 765 598 лeвa. И предупреждават, че следва да извършват на това дружество плащанията си, предназначени за консорциума.

Проверка в Търговския регистър показва, че цесията е направена между свързани лица, защото двете фирми в "ИПС Лазур" АД – "Интегрални проекти" ЕООД и "Инфраструктурни проекти СЗ" ЕООД, са собственост на Сашо Желязков т.е. цесионерът и ценентът са свързани лица.

Борисов и компания с нови идеи как да пазят обществени поръчки и да борят престъпността

Буквално саботиране на държавата – така премиерът Бойко Борисов изразява своето недоволство от факта, че съществува възможност да...

"Оттам-нататък – през 2017 година изведнъж се появява фирма "Дедакс", която е направила цесия, според тях, с "Пътстрой". "Дедакс" твърдят, че трябвало да платим на тях. В момента водят дела срещу общината. В резултат на това имаме запорирани милиони на няколко места. Във ВКС незнайно защо стоят все още около 3,8 млн. леа. запорирани, въпреки че общината нито може да се укрие, нито пък има механизъм, по който тези пари да не бъдат платени. За мен се взе едно странно решение да бъдат запорирани тези средства във ВКС и те стоят там. Наложи се миналата година да изтеглим заем, за да може да покрием тези запори. Веднъж платихме 4,9 млн. лева по искането на съдебния изпълнител към КТБ и още веднъж ни задържат допълнително 3,8 млн. лева във ВКС. Сега пък имаме още едно обезпечение, което сме направили по делото в Софийски градски съд вече за самата цесия", разказа кметът на Стара Загора Живко Тодоров. На практика, според него, едни и същи пари са цедирани на два пъти, след като вече веднъж са изтеглени от ЧСИ.

По думите на кмета общината вече е платила на КТБ и НАП и счита, че са изпълнили плащането, което имат по загубеното дело за квартал "Железник" – това са парите, които "Пътстрой" е дължала на тези две институции, а Община Стара Загора е осъдена да плати на "Пътстрой". И би следвало всичко да е приключило.

Би трябвало, но не е приключило

Общината нищо не е плащала на цедента "ИПС Лазур", защото от "Пътстрой" се отказали от тази цесия. Причината за това е много прозаична.

Според адвоката на Община Стара Загора Димитър Гроздев това е станало, защото съобщението, което са подали в общината, че тя не дължи плащане вече на "Пътстрой", а на "ИПС Лазур", е пристигнало след като в управата е пристигнало запорното съобщение за вземането на КТБ и НАП срещу "Пътстрой". "Тогава, така или иначе, парите отиваха при съдебната изпълнителка и цесията за тях беше безпредметна", обяснява юристът.

Прокуратурата ще опита отново да осъди Николай Ненчев - заради поръчка за униформи

Днес, 28 февруари, Военно-апелативната прокуратура ще поиска от съда връщане на делото за престъпление по служба срещу бившия министър ...

Според кмета всичко, което се случва с този казус, е пълно безобразие. "Има множество извършени незаконни според мен действия, но си има съд и той трябва да се произнесе по тези въпроси", коментира Тодоров.

"Осъдителното решение също е абсурдно. В член от сключения договор, подписан от Светлин Танчев като кмет и Сашо Желязков като изпълнител, пише, че след дата 30 април извършените дейности от страна на изпълнителя ще бъдат за негова сметка. Да не говорим, че не е направена задълбочена експертиза, която да покаже, че има дублиране на дейности, които са актувани от въпросния строител и които не би следвало въобще да се заплащат. В момента имаме дело, което предстои да бъде насрочено в Софийски градски съд относно въпросната цесия, която ние считаме, че е незаконна - към "Дедакс", обясни градоначалникът.

"Ние сме платили веднъж 4,9 млн. към КТБ заради фирма на Сашо Желяков. В следващия момент се появява фирма (бел. ав. - "Дедакс"), която твърди, че ѝ е прехвърлено вземане през 2012 година, което не е вярно, защото общината не е уведомена. Намират един уволнен служител от общината, който впоследствие казва, че тогава е бил на лозето си и е бил посетен от някакъв представител на фирмата, който му бил познат и му бил предал тези документи да ги входира в общината. А в деловодната система такова нещо не е постъпвало. Тоест, всичко това за мен е една голяма измама“, обяснява кметът.

"Жалкото е, че в момента стоят толкова много блокирани пари на общината - 4,9 млн. лева, които сме платили на КТБ, отделно 3,8 млн. лева във ВКС. Даже не знам ВКС защо не освободи тези пари, които изобщо не са застрашени при осъдително решение да си ги получат. Защо трябва ние да плащаме лихви за заема, който сме взели, а на нас тези лихви никой няма да ни ги възстанови? Ние сме изтеглили заем за около 6 млн. лева, за да можем да покрием всички плащания, които трябва да извършим. В крайна сметка кого обслужва съдебната система!? Тя не е в полза на справедливостта по никакъв начин. Човек, който разгледа казуса отстрани, ще установи колко несправедливости има в него", анализира Тодоров.

"И аз ви благодаря, че се ангажирате с този казус. Наистина човек не бива да коментира определени решения, но когато е притиснат до стената и има явни несправедливости, не бива да си мълчим. Това, което се случва, е скандално", каза градоначалникът.

Около Ангелкова също е очертан "дриймтийм", взел милиони от обществени поръчки

Министърът на туризма Николина Ангелкова също може да се похвали със солиден "дриймтийм" - израз, с който депутатът от ГЕРБ Делян Добре...

"Тази цесия на "ИПС Лазур" е много смешна. Една година след като съобщиха, че има такава цесия и общината дължи парите на "ИПС Лазур", казаха, че са се объркали, защото ние вече сме ги превели на съдебната изпълнителка по запора в полза на КТБ и НАП. С "Дедакс" пък сме във висяща процедура. Община Стара Загора внесе гаранция на стойност 500 000 лева, която не ни е възстановена, а още няма насрочено заседание в Софийския градски съд“, обясни адвокат Гроздев.

По думите му, след като била провалена цесията с "ИПС Лазур", била измислена друга схема през покойния нотариус Александър Чакъров, че уж цесия с "Дедакс" е подписана чак през 2012 година, като при него е заверен само препис от нея. Според адвокат Гроздев тази цесия е абсолютно фалшива.

"Това, което най-много тежи на общината и води до ежедневни вреди, са сумите, които стоят блокирани по съдилищата. Пред ВКС пуснахме няколко молби да ни освободят сумата, но те казаха, че ще я освободят, когато има влязло в сила решение за "Дедакс", посочи юристът.

А според него самото осъдително решение за кв. "Железник" е било спечелено, защото съдът е дописал договора между Община Стара Загора и изпълнителя.

"Няма друго обяснение, след като страните са се договорили дейностите да се изпълнят за 18 дни и че след тази дата плащания не се дължат, а съдът да присъди, че трябва да се платят. Пловдивският апелативен съд прие, че след като са извършени дейностите и са приети от възложителя, трябва да се платят. Просто си дописаха договора. А общината няма как да не ги приеме, защото в строителството се съставят актове, за да бъде въведен обектът в експлоатация. Именно поради тази причина общината, ако не беше го приела, нямаше да ѝ възстановят средствата по програмата. Съдът това нещо го замаза", твърди адвокат Гроздев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора