С мобилно приложение КНСБ бори сивия сектор

1520
С мобилно приложение КНСБ бори сивия сектор
Снимка: КНСБ

Мобилно приложение, разработено от Конфедерацията на независимите синдикати в 6 (КНСБ) за всички платформи за мобилни приложения в рамките на проект "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост", представиха днес в Стара Загора. На VOX КNSB работници и клиенти ще могат да подават не само сигнали срещу некоректни практики на работодатели и фирми, а и да споделят положителни практики за мястото, на което работят. Апликацията е безплатна услуга, с която се подава сигнал до КНСБ, а оттам и до държавните институции за нередности и позитивни примери но работното място, както и за лоши услуги или измами в търговски обекти. С данните на подалите сигналите ще разполагат единствено администраторите на синдиката, а анонимността им е гарантирана.

Приложението позволява подадените сигнали да стигат до широк кръг хора, да се споделят в социалните мрежи и да се проследява решението на проблема, информира Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ. Като гаранция за автентичността на сигналите може да се прилагат снимки, а приложението автоматично регистрира локацията им. Апликацията вече е свалена над 10 хиляди пъти и са подадени около 60 сигнала. Един от тях даже вече е разрешен - за неплатени заплати. След намесата на Главната инспекция по труда е констатирано нарушение и е направено предписание към работодателя да изплати възнагражденията. 

"Сивата" икономика и в частност недекларираният труд е проблем не само за икономиката на България, но на другите европейски страни. Все пак има тенденция на "изсветляване". Преди 10 години делът на "сивата" икономика у нас е бил 30%, а днес е 21 на сто, обяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Нанков. В номинално изражение "сивият" у нас е в размер на 23 милиарда лева годишно при брутен вътрешен продукт за 2018 г. от почти 108 милиарда лева по текущи цени, уточни той. КНСБ от години се бори със "сивия" сектор, а в последната си инициатива "Сивото убива" се е фокусирала върху четирите сектора с най-голямо наличие на недеклариран труд -ремонт и поддръжка на моторни превозни средства, строителство, селско стопанство и лека промишленост. 

Кампанията също е част от проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост", който е финансиран от Оперативна програма "Добро управление" и се съфинансира от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В нейните рамки чрез мобилни информационни центрове ще се се повишава обществената осведоменост и ще се насърчава гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора