След 5 години затишие оскъпиха услуги в община Стара Загора

7868
След 5 години затишие оскъпиха услуги в община Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

След пет години затишие на днешното заседание бяха увеличени цените на някои услуги в община Стара Загора, става ясно от съобщение на местната администрация.

Последното за годината общинско заседание включи 44 точки. Прието бе изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги в община Стара Загора.

Заложените цени на услуги не са променяни през последните пет години, стана ясно от предложението на администрацията. Актуализацията им включва използването на сградния фонд, спортните съоръжения, пазари, зали и друга общинска собственост.

Мотиви за това са, че текущите разходи са нараснали многократно, особено през последната година, а с промяната се цели повишаване на приходите за поддръжката на обектите, както и с цел да се подобри качеството на услугите.

Съветниците решиха да запазят цената за ползване на детска млечна кухня от 20 лв. на месец.  Промяна настъпва в цените на за ограничаване неправилно паркиране – такси за принудително преместване на МПС и за отговорно пазене на преместено МПС на наказателен паркинг.

Ползването на терени, улици и площади общинска собственост в работни дни - от 8.00 до 18.00 часа, за паркиране и престой на моторни превозни средства за служебно ползване от предприятия и организации, ще струва 150 лева за месец за едно паркомясто, а за година – 1600 лева.

Актуализирана е и цената за посещение в Зоопарка. Малчуганите до 3 години, както и хората с трайни увреждания 50% и над 50% неработоспособност, ще ползват атракциона безплатно.

За посетителите от 4 до 18-годишна възраст, както и пенсионерите, цената ще е 3 лева, а тези над 18 години ще заплащат 6 лева. Ще има специални пакетни билети за групи и образователни програми. Групови билети ще дават опция за комбинация между различни културни и туристически обекти в града.

Увеличение има и при някои от таксите за административни услуги по гражданско състояние.

Друга съществена промяна касае входна такса за влизане в гробищните паркове с коли, която ще бъде 1.00 лв. с ДДС. Такса няма да се събира за вход на автомобили на траурните агенции и на лицата, изработващи паметници, както и в дните на задушница. Цените за поддръжка на гробни места също са променени, като вече ще се предлага услуга за премахване на трайни насаждения, храстова и дървесна растителност.

Актуализациите е предвидено да влязат в сила от 1 януари 2023 година. 

По време на заседанието бяха одобрени план-сметки за дейностите по чистотата през 2023 г., промяна по бюджета на община Стара Загора, вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета и промяна в инвестиционната програма за 2022 година.

Удължен бе срокът на договорите за ползване на общински терени за разполагане на временни преместваеми /търговски/ обекти и на договорите за ползване на временни преместваеми /търговски/ обекти върху общински терени.

Съветниците подкрепиха и два проекта, по които общината да кандидатства.

По инициатива на Дончо Брайков - кмет на село Малка Верея, улиците в населеното място получиха имена.

Приета бе и Програма за прозрачност и антикорупционни мерки на Община Стара Загора 2022 – 2027.

Документът съдържа стъпки, които са приложими от страна на Община Стара Загора за справяне с уязвимостите, идентифицирани чрез подхода за Оценка на уязвимостта към корупцията, както и за изпълнение на ангажиментите по Пакта за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво.

ОЩЕ: Зам.-кмет на Стара Загора получи златен почетен знак от областния на Бургас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com