След седмица започват Яворовите януарски дни

2070
След седмица започват Яворовите януарски дни
Снимка: Фейсбук

51-вото издание на Яворовите януарски дни ще се проведе от 13 до 15 януари в Чирпан. По традиция те стартират в деня на неговото рождение, 13 януари, със запалване на огъня на Яворовата поезия в къща музей „Пейо Крачолов Яворов“ (П. К. Яворов), който ще бъде пренесен през целия град. Официалното откриване на дните ще се състои в парк “Яворов” от 17:30, а в 18:00 часа в залата на община Чирпан започва тържествената Яворова вечер. Слово за поета ще произнесе проф. Цветан Ракьовски. В поетичното четене ще участват Маргарита Петкова, Атанас Капралов и Камелия Кондова. Вечерта ще завърши с концерт на вокален квартет „Светоглас“.

На 14 януари в изложбена зала „Георги Данчов - Зографина“ ще се открие изложба на арменските художници Аршак Джикян - скулптура, проф. Мъгърдич Касапян и доц. Крикор Касапян - графика. Ще участва и вокална формация „Сирун“. В къщата музей „П. К. Яворов“ от 18 часа ще  ще бъде показан документалният филм „Изкореняване“ на режисьора Костадин Бонев. Той е българо-арменска продукция за арменския геноцид от 1915 г. и опит да се разберат причините за тези събития.

Над 115 млн. лв. е бюджетът на община Стара Загора за 2019 г.

"Основната цел при формирането му е да има баланс - разходната част да е съобразена с приходната, за да запазим финансова стабилност. Т...

В последния от дните, 15 януари, от 14 часа в експозиционната зала  на къща музей „Пейо К. Яворов“ ще бъдат обявени резултатите от Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ и ще се открие изложба с най-добрите творби. Час по-късно ще бъдат обявени и резултатите от Националния литературен конкурс „И ти си в мене, ти, родино моя“.

В 16:30 часа ще се състои премиера на книгите „Световете на Яворов“ на Катя Зографова, на сборника “Яворов. 140 години от рождението на поета. Нови изследвания“, който ще бъде представен от проф. Димитър Михайлов, и на Антология „Европа“, която ще представи проф. Михаил Неделчев.

В залата на Военния клуб от 18:00 часа Драматичен театър „Гео Милев“ - Стара Загора, ще представи премиерния си спектакъл „Снаха“ от Георги Караславов.

Яворовите януарски дни се организират от община Чирпан, Къща музей „П. К. Яворов“ - Чирпан, Фондация „Яворов“ и Арменския културно-информационен център - Пловдив. Те са фестивал на литературата и изкуството в чест на великия български поет и се провеждат ежегодно. На пет години се връчва Националната Яворова литературна награда за цялостно творчество в областта на поезията на автори, създали високо художествени произведения, представляващи съществен принос в културната съкровищница на страната.

Бебе Мая замина за Турция

Малката Мая, за чието лечение Стара Загора събира средства през целия декември, тази сутрин замина с линейка за Турция. По време на път...

Къща музей „П. К. Яворов“ е открита за посещения на 31 октомври 1954 г. Намира се в централната част на Чирпан и целогодишно приема посетители. Музеят събира и съхранява оригинални документи, фотоси и предмети, свързани с дейността на Яворов и неговата епоха. В т.нар. „Пейова стая“ са подредени лични и семейни вещи. През 1973 г. до къщата е построена експозиционна зала, в която са проследени основни моменти от жизнения и творческия път на Яворов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора