Тазгодишните „Празници в Долината на тракийските царе” набират скорост (СНИМКИ)

12697
Тазгодишните „Празници в Долината на тракийските царе” набират скорост (СНИМКИ)
Снимка: Община Казанлък

Снощи беше открит Националният джаз фест Казанлък 2019, който е част от традиционните Празниците в Долината на тракийските царе, които са едни от най-значимите и атрактивни празници в Града на розите. 

Днес от 19 часа в парк "Тюлбе" ще бъде открито изложение на български вина и деликатеси "Виното на траките". Питието е било важен елемент през целия жизнен път на древните ни предци. Любителите на свещеното за траките вино и на подходящите за него мезета ще имат възможност не само да видят, а и да опитат продуктите на изложителите. 

На официалното откриване на XIV Празници в Долината на тракийските царе от 20 часа ще бъде връчена тазгодишната награда "Проф. Александър Фол" за принос в проучването и изследването на тракийската култура в Казанлъшката долина. След това ще бъде показан мултимедийният спектакъл „Траките“, в който се преплитат история, тракийско наследство, музика и танци, демонстрация на тракийски бойни умения, светлинно и звуково шоу. В рамките на джаз феста ще има концерт на Представителния диксиленд на сухопътните войски на НАТО. 

Любителите на астрономическите наблюдения и феномени в събота от 8:30 часа могат да наблюдават преминаването на Слънцето през скалната обсерватория "Котката" в село Ясеново. В 10 часа на стадион "Севтополис" започва състезанието-игра за възрастни "Тракийски сървайвър 2 - Оцеляването". На Тракийската гробница от 18 до 20 часа жителите и гостите на Казанлък ще имат възможност да се снимат в тракийски облекла, а на открита сцена на пл. ”Севтополис” ще бъдат представени възстановки по исторически находки и описания на одежди на траките. В 18 часа в парк "Тюлбе" започва и бодиарт шоуто „Тракийски мотиви от Долината на розите“. Възпитаници на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн (НУПИД) "Акад. Дечко Узунов" ще рисуват мотиви и композиции, отразяващи тракийската култура, върху телата на моделите. Чрез изкуството на Body Art-а посетителите ще могат да се докоснат до мистерията на траките и на тяхната култура и обичаи. От 20 часа на тракийската могила "Шушманец" започва "Мистиката на Долината на траките" - спектакъл и лазерно шоу на открито. 

В неделя, 1 септември, в 9 часа пред НУПИД "Акад. Дечко Узунов" започва състезанието по планинско колоездене „Долината на тракийските царе“, а половин час по-късно в парк" Тюлбе" - полумаратонът „Тракийски царе“ – Thracian Run. По време на празниците пред Тракийската гробница ще бъде издигнат "Тракийски стан", в който представители на школата „Бага-Тур“ ще правят демонстрации на тракийски бойни изкуства, конна езда, стрелба с лък и копие, древни ритуали и обреди. Не са забравени и децата, които ще могат да се насладят на анимацията за деца „Назад към корените на траките“, куклено шоу, фокуси, игри, състезания и детски работилници, в които ще могат да изработват аксесоари, свързани с тракийското изкуство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора