В Стара Загора изграждат първата за България наземна станция за спътников интернет

2736
В Стара Загора изграждат първата за България наземна станция за спътников интернет
Снимка: Община Стара Загора

Сертификат клас В връчи днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров на главния изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД, част от United Group, Николай Андреев. Компанията е партньор на OneWeb - един от водещите световни доставчици на спътников интернет, за изграждането на наземна станция за комуникация с мрежа от спътници на ниска орбита. Съоръжението ще разшири достъпа на държавите от Европейския съюз до мрежата на OneWeb, ще направи системата по-устойчива и ще подобри широколентовото покритие на териториите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море. Проектът е най-новият пример за засилващата се роля на България в инфраструктурата за авангардни космически технологии.

„За община Стара Загора инвестиции, които имат висока добавена стойност и разкриват нови работни места - винаги са добре дошли. Радвам се, че днес имаме възможност да връчим Сертификат клас В на „Виваком България“ и да насърчим подобни проекти. Това за бизнеса означава прилагане на съкратени срокове и индивидуално обслужване, предоставено от общинска администрация. По този начин поставяме начало на едно успешно партньорство и даваме ясен знак на инвеститорите, които избират нашата община“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Многобройни са икономическите ползи на проекта, който се реализира в обект на „Виваком“ на територията на община Стара Загора. С него телекомуникационната компания не само ще осигури допълнителни работни места в региона в следващите 10 години, но и ще постави Стара Загора на световната карта на космическите технологии и комуникации, стана ясно по време на събитието.

„Благодаря на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора, че помогнаха да поставим България на глобалната карта на сателитния интернет, както и на нашите партньори от OneWeb, които ни се довериха при този мащабен стратегически проект. За нас е признание, че имаме необходимата експертиза и надеждност, за да реализираме това начинание. Убеден съм, че подобни проекти могат да бъдат успешни само с добра комуникация между бизнеса и местната власт“, подчерта Николай Андреев.

„Виваком“ ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на своя технологичен обект близо 1,5 милиона лева, а инвестицията на OneWeb в специализирано оборудване възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свързва сателитите на OneWeb с българската оптична мрежа и центрове за данни. Изграждането се очаква да бъде завършено в рамките на първото тримесечие на 2023 година.

С пускането в експлоатация на наземната станция, качеството на сателитния интернет в посочените региони ще се подобри значително, като осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. Тя ще създаде възможност и за допълнителни приложения поради предимствата на сателитите на ниска орбита /LEO/ на OneWeb.

Кристиян фон дер Роп, представител на OneWeb, даде подробности за проекта, както и представи накратко дейността на компанията.

В събитието, което се състоя в Община Стара Загора, се включи още и Росица Райкова, началник на отдел „Инвестиции“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора