За първото си представяне в чужбина “Оги-но мото” избра Стара Загора

598
За първото си представяне в чужбина “Оги-но мото” избра Стара Загора
Снимка: Актуално

Японската опера “Аленото ветрило” (“Оги-но мото”) за първи и единствен път бе представена в България на сцената на Старозагорската опера на 6 октомври в рамките на 29-те дни на японската култура в България.

Само за три дни оркестърът, хорът и служителите на Старозагорската опера трябваше да постигнат пълен синхрон с 24-членния японски екип – диригент, оперни изпълнители, хористи и технически персонал, за да изпълнят пред публика “Оги-но мото”. Съвместната им работа обаче беше музикално събитие не само за старозагорските, но и за меломани от страната и чужбина.

Операта е създадена по идея на японския тенор Кенджи Вакай, председател на Шикоку Никикай, организация, която 45 години развива и популяризира оперното изкуство на остров Шикоку. Музиката е на Кумико Танака, либретото – на Кейдзо Ямамото, диригент – Шунго Морияма.

За първи път “Аленото ветрило” се поставя през 2014 г. на мястото на историческите събития – гр. Такамацу в Шикоку. Второто изпълнение е пак там през 2017 г. За тези две изпълнения е гледана от 2 500 души. На сцената на Старозагорската опера се игра за трети път в присъствието на японския посланик у нас Н. Пр. Масато Ватанабе.

В основата на оперния сюжет са драматичните събития, разиграли се на остров Яшима в Шикоку през 1185 г. и описани в шедьовъра на японската средновековна литература “Повест за Хейке”. А историята за аленото ветрило се знае от всеки японец.

Двата враждуващи самурайски рода Тайра (Хейке) и Минамото (Генджи) воюват за властта. Червената армия на Тайра губи. Ражда се смелата идея жена от рода да се качи в малка лодка с аленото ветрило на покойния господар като предизвикателство към бялата армия на Минамото. В лодката се качва искащата смъртта си Аой, загубила съпруга и детето си. С почти невъзможната задача да прониже ветрилото със стрела, въпреки силния вечерен бриз, се заема воинът Йоичи. В името на живота - собствения и на другите - той се прицелва във ветрилото и стрелата полита...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com