Започва Фестивалът на розата в Казанлък

4418
Започва Фестивалът на розата в Казанлък
Снимка: община Казанлък

С научната конференция „Българската маслодайна роза - история, традиции, наука“ се поставя началото на празничната програма на Фестивал на розата 2019 в Казанлък. Научната конференция, която ще се проведе на 10 и 11 май и посветена на 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките, се организира от Регионалния академичен център. Центърът е част от Националната академична мрежа и Казанлък е единственият необластен град мрежата с 16 научни центъра.

Научна конференция и изложение на парфюми и продукти от етерични масло ще има и в Музея на розата и от 31 май до 2 юни. На „Българската парфюмерийна индустрия. Тенденции и аромати“, събитие, каквото досега не е организирано в 116-годишната историята на Празника на розата, ще бъдат представени 4 доклада на български и европейски експерти. Форумът се организира с активното съдействие на Университета по хранителни технологии в Пловдив и Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. На изложението пък производители на етерични масла и козметични продукти ще могат да покажат и продават продукцията си. За широката публика е организирано атрактивно събитие - „Направи си аромат“, на което посетителите ще могат да се опитат да създадат сами парфюм.

„Нюансите на розата в цвят и аромат 2019“ е мотото на авторския пърформанс на Мариела Гемишева. Спектакълът на родената в Казанлък модна дизайнерка е на 31 май от 17:30 часа.

„95 години вестник „Искра“ - феномен в българския периодичен печат“ е посветена на най-старото общинско печатно издание, излизало без прекъсване от създаването си до днес. За участие в нея на 1 юни в Казанлък ще се съберат журналисти от национални и регионални медии и представители на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и на Съюза на българските журналисти.

Изборът на Царица Роза 2019, най-чаканото събитие на Празника на розата, ще бъде на 17 май от 19 часа в Дома на културата „Арсенал“. Водещ на спектакъла, на който ще бъде избрана 51-вата носителка на титлата, ще бъде Орлин Павлов. Българският фолклор ще е главна сюжетна линия в представянето на казанлъшките красавици и в облеклото им по време на спектакъла, за което община Казанлък се доверил на Елена Христова, дизайнерка, която с моделите си популяризира българската шевица.

В програмата традиционно на широк интерес се радват изложбата с конкурсен характер на български хляб и традиционни ястия „Хлябът на българина“ и търговското изложение с международно участие Roze wine expo Kazanlak 2019 - Фестивал на виното розе.

Тази година в рамките на Празника на розата ще бъде показана ретроспективната фотодокументална изложба с фотоси, проследяващи историята на празника от началото му до 80-те години на миналия век. Тя се организира от фотограф-художника Бедрос Азинян и ще бъде открита на 28 май на централния площад „Севтополис“. Международната изложба за съвременна малка графика „Мини принт“, която се провежда за 7-и път, с по две творби ще се участват графици от цял свят. 10 фотографи ще се включат с 40 фотоса в Седмия фотопленер „В долината на розите“, в който зрителите ще могат да видят прелестите на регион през 10 различни фото погледа.

Алиолувата къща ще е гостоприемно за феновете на театъра с програмата на Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Присъствието на българската маслодайна роза в бита, културата и обичаите на народа ни ще се пресъздават чрез ритуала „Розоварене“ и бита на семейство  розопроизводители в Етнографския комплекс до 9-и юни включително.

Традиционната „Улица на занаятите“ тази година ще се разшири и ще се простира на площад „Севтополис“ (около Лъвовата чешма), по улиците„Искра“, „Отец Паисий“, „Генерал Скобелев“ и на площад КИАЦО. Павилионите на нея ще работят от 23 май до 2 юни. Цветният базар в парк „Розариум“ стартира на 24 май и ще продължи до 2 юни. Националното изложение за български производители в пространството около Дома на културата „Арсенал“ започва на 27 май започва, когато ще започне и организираният за първи път фестивал на Балканската култура и кулинария „Казанлък Мези“. Той ще е разположен парковото пространство до стадион „Севтополис“.

В програмата на Празника на розата 2019 ще се проведат Mеждународният фолклорен фестивал със състави от побратимени на Казанлък градове, националният фолклорен фестивал „Димитър Гайдаров“, националното надиграване на фолклорни състави и клубове от страната „Тъпан бие, хоро се вие“ и детското надиграване „За ръчица“, танцови, песенни и други конкурси.

Карнавалното шествие, кулминация на празниците, ще събере на 2 юни повече от 4 хиляди участници, които ще преминат по казанлъшките улици и ще пресъздава различни моменти от историята и културата на Розовата долина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com