Федерер се завърна на голямата сцена с гръм и трясък

22759
Снимки: Getty Images/Guliver

6:3, 7:5, 6:4 - Роджър Федерер определено се завърна на голямата сцена, след като преди минути буквално размаза номер осем в схемата на Australian Open Жо-Вилфред Цонга и напомни за най-добрите си години.

Федерер започна мача на високи обороти, като проби още в първия сервис гейм на Цонга – на 30, след размазващ форхенд по правата. След това Маестрото показа магията си с две поредни къси топки от форхенд, които оставиха смаяния Цонга на място и поведе с 3:0 гейма. До края на частта швейцарецът не даде шанс на французина да си помисли дори за връщане на пробива, но по-радващото за феновете на ФедЕкс беше, че той летеше по корта като в добрите стари времена, бекхендът му функционираше на високи обороти, а форхендът и сервисът бяха безотказни – 6:3.

Федерер с успех за старт на рекордното си 57-мо участие на Голям шлем

Поставеният под номер шест в основната схема на Australian Open Роджър Федерер отпразнува с победа с 6:4 6:4 6:2 над Джеймс Дъкуорт пор...

Във втората част играта стана далеч по-равностойна, като Цонга стабилизира представянето си от сервис и всъщност началният удар му помагаше да се измъкне при натиска на Федерер. Швейцарецът определено превъзхождаше в разиграванията и миксираше чудесно играта си с навременни излизания на мрежата, което разбиваше ритъма на Цонга. Той удържа до 5:5 гейма, но тогава дойде пробивът – от втори опит за Роджър, след като стигна малко щастливо до шанс благодарение на удар във филето на мрежата, който стана неспасяем за французина. Последва гейм на нула за Маестрото, който направи феноменален топспин лоб от бекхенд при добра атака на Цонга на мрежата и взриви публиката – 7:5.

Началото на третия сет показа колко изгубен на корта е Цонга, както каза Матс Виландер в коментара си на живо. Федерер проби французина още в третия гейм, при това на нула след нова порция неподражаеми удари. В седмия гейм на срещата Роджър стигна до ново 0:40 след невероятен рефлекс на мрежата, който накара Цонга да прати топката високо в трибуните от яд. Това обаче вече ядоса французина, който спаси и трите шанса за пробив със серия от бомбастични сервиси, агресивна игра и печеливши удари и се измъкна от отчайващата ситуация, като направи няколко от своите запазени подскоци на радост, показвайки живец и енергия. Цонга дори успя да стигне до точка за пробив при 3:4 – първата му в мача, но Федерер я парира с хубав втори сервис и измъкна гейма. Това беше и последната бариера пред Федерер по пътя му към победата, като швейцарецът взе срещата от втори опит след добра атака на мрежата.

На четвъртфинал Федерер ще срещне световния номер четири Анди Мъри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис