Григор Димитров пак не успя да премине през Роджър Федерер

15506
Григор Димитров пак не успя да премине през Роджър Федерер
Снимка: Getty Images/Guliver

За пети път първата ни ракета при мъжете Григор Димитров опита да победи своя тенис кумир Роджър Федерер. За пръв път двамата излязоха на турнир от Големия шлем - Australian Open, както и за пръв път се срещнаха преди четвъртфинал в официален мач - в трети кръг. И макар този път Григор да изглеждаше най-близо до възможността най-после да победи, на практика сам допринесе в голяма степен за новата си загуба от швейцареца - 4:6, 6:3, 1:6, 4:6. А победата беше под номер 300 за Федерер в турнирите от "Големия шлем", което го направи първия мъж с такова постижение в историята.

Досега Димитров имаше четири загуби в четири официални мача с Федерер. Българинът спечели мач срещу великия швейцарец, но демонстративен - в "Медисън Скуер Гардън" през миналата пролет. Последната им среща беше преди две седмици - на четвъртфинал в Бризбън, където Димитров за пръв път взе сет на Федерер, но в крайна сметка отстъпи.

Григор Димитров си осигури сблъсък с Роджър Федерер на Australian Open

Първата ракета на България при мъжете Григор Димитров успя да стигне до трети кръг на Australian Open след успех над аржентинеца Марко ...

Мачът започна леко странно, защото организаторите на турнриа избраха да отворят покрива на „Род Лейвър Арена”, след като до този момент в Мелбърн валеше непрестанно и прогнозите бяха за още дъжд. Това доведе до прекъсване още в началото, при 1:0 гейма за Григор, което даде леко предимство на българина да опита бърз пробив, но той не се справи със задачата. Постепенно Федерер започна да налага контрол и проби в седмия гейм, като общо в сета имаше 6 точки за пробив, включително 0:40 при 5:3 в своя полза. Григор обаче принуди швейцареца да сервира за сета и тогава стигна и до първата си точка за пробив, но Федерер отговори с вездесъщия си сервис и взе частта с 6:4.

Във втората част нивото на Федерер падна доста, докато Григор показа повече стабилност и още от самото начало натискаше. Показателно е, че още в първия гейм българинът принуди противника да спасява точка за пробив, след като швейцарецът водеше с 40:0. Пробивът дойде в четвъртия гейм, при това на нула, след като Федерер стигна до дъното на представянето си. След това Димитров спаси общо три точки за връщане на пробива – в два поредни свои сервис гейма, и успя да изравни сетовете – 6:3.

И точно когато Федерер изглеждаше доста разколебан, Григор буквално го върна в релси с глупаво тактическо поведение в първия си сервис гейм за третия сет. Швейцарецът проби на 15, наказвайки опитите на Димитров да бъде по-разнообразен, а българинът му подари още един пробив, за 5:1, като Федерер отрази след това и две точки за пробив със стабилна игра, след като пак показа признак на нервност и с двойна грешка допусна 15:40, но нищо повече.

В четвъртия сет Федерер напипа ретура си в петия гейм, когато проби при първата му открила се възможност, която си осигури с изключителен бекхенд по правата. Още в следващия гейм Григор можеше да върне пробива, но швейцарецът наниза два аса и направи отлична атака на мрежата, като не даде никакъв шанс на българина да използва възможността. Федерер можеше да пробие и за втори път, в седмия гейм, но не се възползва от три точки за пробив, след като и при Григор се проявиха някакви проблеми с удрящата дясна ръка, но той ги превъзмогна мъжки. За съжаление обаче беше твърде късно и въпреки че не се подсигури с втори пробив, швейцарецът затвори мача при втория си мачбол.

Рафаел Надал излетя още в първия кръг от Australian Open

Едва за втори път в своята знаменита кариера 14-кратният шампион в турнирите от Големия шлем Рафаел Надал напусна турнир от тази най-ви...

Така Федерер ще излезе срещу младия белгиец Давид Гофен на осминафинал в турнира.

Пълен репортаж от мача вижте в Sportlive.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com