От трети опит На Ли превзе Мелбърн и спечели Australian Open

27641
Снимки: Getty Images/Guliver

7:6 (3), 6:0 – при третия си финал в Мелбърн На Ли най-после успя да прегърне купата на Australian Open, след като напълно очаквано надделя над изненадата на турнира Доминика Цибулкова. Словачката оказа съпротива само в първия сет и след като отстрани Мария Шарапова, Симона Халеп и Агниешка Радванска днес просто нямаше класата да се надиграва с На Ли.

Първи сет

Рафаел Надал повали Роджър Федерер в сблъсъка на гигантите

7:6 (4), 6:3, 6:3 - Рафаел Надал се показа като безмилостна машина и отново победи големия си съперник Роджър Федерер, този път на полу...


Срещата започна с превъзходство на На Ли, която бързо постави под напрежение сервиса на Цибулкова, направи два-три печеливши бекхенда по правата – най-силното оръжие на китайката и стигна до шанс за пробив, на който словачката направи двойна грешка.

В следващите минути играта стана по-равностойна, като Ли започна да прави повечко грешки, особено от форхенд и това окуражи Цибулкова. При 3:2 за Ли пробивът беше върнат, след като китайката направи две поредни двойни грешки. Окуражена от изравняването, Цибулкова заигра на върха на възможностите си, което принуди и Ли бързо да влиза в темпото ѝ. Все пак китайката беше играчът, който повече търсеше възможност да напада, да контролира събитията на корта и постепенно стабилизира ударите си, почна да ниже печеливши форхенди и бекхенди и при 5:5 направи нов пробив, след като Цибулкова не издържа на сервис.

Изправена до стената, словачката хвърли всичко, за да върне пробива в последния момент и да играе тайбрек. Цибулкова имаше шанс да обърне нещата, успя да докара ситуацията до 30:40 след две хубави връщания и грешки на Ли, но китайката отговори със страхотен форхенд по къс диагонал. И когато всичко беше на ракетата ѝ, тя прибърза с бекхенд по правата, който отиде в аут, Цибулкова се възползва, превърна се в стена от основната линия и върна всичко в следващите две точки, вкарвайки сета в тайбрек.

Станислас Вавринка е на финал на Australian Open

6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 7:6 (4) – втората ракета на Швейцария Станислас Вавринка спечели с 3:1 сета срещу седмия поставен Томаш Бе...

В дългия гейм първите четири точки завършиха с печеливши удари, като Ли беше по-доволна – 3:1 за нея. Последва грешка на Цибулкова от бекхенд, силен сервис на Ли и вече 5:1. Това беше твърде голям аванс и китайката затвори тайбрека със 7:3 точки след грешка на Цибулкова на дълбока топка.

Втори сет

Спечеленият много трудно първи сет даде криле на На Ли, която заигра като отвързана и започна да реди един след друг печеливши форхенди и бекхенди. Логично китайката буквално прегази съперничката си, която не можеше да разчита на константно по-мощен сервис заради ниския си ръст и дори не успя да запише гейм в този сет, а На Ли реализира втория си мачбол. Така за пръв път китайка спечели Откритото първенство на Австралия, а с титлата си На Ли вече има две титли от турнирите на Големия шлем - в Мелбърн и на "Ролан Гарос".

Доминика Цибулкова достигна до първия си финал на турнир от Големия шлем

Доминика Цибулкова победи Агниешка Радванска и достигна до първия си финал от Голям шлем, предаде БГНЕС. Словашката тенисистка надигра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com