Рафаел Надал повали Роджър Федерер в сблъсъка на гигантите

41183
Снимки: Getty Images/Guliver

7:6 (4), 6:3, 6:3 - Рафаел Надал се показа като безмилостна машина и отново победи големия си съперник Роджър Федерер, този път на полуфинал на Australian Open. Това е третата победа на Надал срещу Федерер в три мача на този турнир през годините и общо 23-та в 33 мача от съперничеството. Успехът означава, че Надал ще гони в неделя, 26 януари, нещо феноменално – по поне две титли от всеки един от турнирите на Големия шлем – нещо невиждано в Оупън ерата. На финал испанецът излиза срещу друг швейцарец - приятната изненада на турнира при мъжете Станислас Вавринка.

Първи сет

Рафа Надал: Имах късмет, Григор е бъдещ шампион

"Григор Димитров е бъдеща звезда, вече го казах и преди мача, той има страхотна прилика в играта с Роджър Федерер. Днес имаше много бъл...


Срещата започна със сервис на Федерер, след като Надал спечели жребия, но избра да посреща – общо взето по традиция, която обаче е критикувана много от някои тенис специалисти, тъй като те считат това за доброволно предаване на инициативата.

Още от самото начало на всички беше ясно кой на какво залага в мача – Федерер на агресивност, възможно по-къси разигравания и чести излизания на мрежата, докато Надал на игра на бекхенд на Роджър, най-вече на сервис, максимално дълги разигравания и много битка.

Първият по-завързан момент беше в четвъртия гейм, когато Федерер докара нещата до дюс в сервиса на Надал след бомбен печеливш удар от форхенд-ретур, но нищо повече. Отговорът на Надал не закъсня – в седмия гейм Рафа стигна до 15:40 след два страхотни удара, печеливш бекхенд от ретур по диагонала и смразяващ минаващ форхенд по правата. Федерер обаче се спаси след агресивна игра и излизане на мрежата, при което Надал можеше да се справи и по-добре, а след това швейцарецът затвори гейма, реализирайки и първия си ас в мача след сечен сервис на бекхенда на испанеца.

Проблемите за Федерер обаче ставаха все по-явни – Надал успяваше все по-често да играе високи, балонни топки, в голям процент от случаите с много топспин и при 4:4 стигна до нов шанс за пробив. Швейцарецът обаче пак се спаси след силен форхенд, който Надал не можа да върне в корта, макар че в това разгираване закачи мрежата при предишния си удар и на косъм отърва пробива.

Григор Димитров препоти Надал, но испанецът се измъкна по терлици

В четвъртфинален мач от тазгодишния Australian Open първата ракета на България при мъжете Григор Димитров даде яростен отпор на световн...

В крайна сметка сетът стигна до тайбрек, където Надал направи минипробив още в първото разиграване, след като бекхендът на Федерер закачи филето на мрежата и отиде в аут. Още в следващата точка Надал на свой ред сбърка от бекхенд – по правата и минипробивът беше върнат. Следващият минипробив не закъсня – за 3:1 за Надал, след като Федерер излезе на мрежата с драйв воле, испанецът го върна и швейцарецът направи непростима грешка на мрежата. Последва и мощен бекхенд на Надал по диагонала, който не можа да бъде върнат и испанецът поведе с два минипробива, което му даде отлична изходна позиция за сета – 4:1. Федерер върна единия минипробив след добър блок ретур от бекхенд, а след това затвори очите и изблъска форхенд на линията, а после взе точката с рутинно воле – 3:5. Швейцарецът се приближи до Надал след добър втори сервис, който Рафа не можа да върне в корта, но Надал отговори със зверски форхенд по обратния диагонал след коронния си сервис на бекхенда на Федерер – два сетбола. Още първият беше реализиран след дълго разиграване, при което Федерер се пропука отново от бекхенд – 7:4 за Надал.

Втори сет


Втората част започна с брутален гейм, в който Федерер имаше добър шанс да стигне до точка за пробив, но сбърка от драйв воле от T-то и Надал взе гейма си. Веднага след това Рафа взе медицински таймаут заради огромната пришка на удрящата си лява ръка и превръзката на дланта му беше сменена.

В четвъртия гейм на сета Федерер спаси нови три точки за пробив, след като Надал вдигна много нивото си, но при всеки опит швейцарецът играеше на върха на възможностите си и с поредица от начални удари и печеливши форхенди измъкна подаването си – 2:2.

Надал съжалява за представянето на Томич

Рафаел Надал изрази съжаление, че съперникът му в първи кръг на Откритото първенство на Австралия Бърнард Томич е получил контузия, з...

Натискът на Надал обаче изобщо не отслабваше, като още в следващия сервис гейм на Федерер се стигна до 15:40 след като испанецът незнайно как хвана невероятно воле на швейцареца, което прати топката зад гърба на Рафа, но той направи нещо извънземно – пасинг, полуобърнат с гръб към мрежата. Федерер спаси на магия първия шанс след излизане на мрежата, което по чудо не беше наказано от Надал, но след това прошка нямаше – форхенд обратен диагонал и първи пробив в мача, едва в осмата точка за пробив в мача. Пробивът се оказа повече от достатъчен, макар при 3:5 Федерер да стигна до 0:30, а след това игра само на втори сервис на Надал, но от дъното на корта Рафа беше железен и успя да контраатакува на два пъти при много силни удари от бекхенд, обръщайки разиграването в печеливши изпълнения – 6:3

Трети сет


Мачът отиваше към убедителен успех за Надал, който проби отново сервиса на Федерер сравнително рано – още в третия гейм, когато швейцарецът пак сбърка на мрежата при 15:40. Изненадващо с оглед развоя на срещата Роджър веднага върна пробива след първия по-слаб сервис гейм на Надал. Това стана благодарение на дълбока игра от бекхенд и грешка на Надал от основна линия – една от много малкото на испанеца.

Надеждата за Федерер се появи и след като той се спаси от 15:40 веднага след връщането на пробива, когато направи две непредизвикани грешки от форхенд, но след това с точен сервис, рисковано, но успешно излизане на мрежата и още два мощни сервиса швейцарецът обърна нещата. Това обаче беше на практика всичко – в седмия гейм на сета Надал отново проби, след като в две поредни разигравания Федерер уцели филето на мрежата и ударите му излетяха в аут, включително на шанса за пробив. Това вече беше краят, като Рафа дори успя да пробие още веднъж, след като изоставаше с 15:40 и затвори мача с 6:3 на гейма във финалния трети сет.

Впечатляващ Федерер прекърши и Мъри и се изправя срещу Надал

6:3, 6:4, 6:7 (6), 6:3 – Роджър Федерер продължава с великолепното си представяне на тазгодишния Australian Open, като в много ем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com