Блокирани са поръчките за зимно поддържане в цялата страна

7131
Блокирани са поръчките за зимно поддържане в цялата страна
Снимка: Анита Чолакова

Блокирани са обществените поръчки за пътно поддържане – превантивно, зимно, текущо и аварийно, в цялата страна, без изключение, потвърдиха за Actualno.com от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Общата прогнозна стойност на обявените процедури е 475,5 млн. лева без ДДС.

Общо 28 жалби са подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) жалби срещу обявените от Пътната агенция процедури за избор на изпълнител в областите от Южен централен, Северозападен, Северен централен, Югоизточен, Североизточен и Южен централен район. Обжалва се наред – както обявленията, така също и разясненията, дадени от възложителя. 

По всички жалби е поискана временна мярка „Спиране на процедурата“. Антимонополната комисия е образувала производства и поръчките са парализирани за незнайно какъв период от време, тъй като всички нейни решения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. А по визираните оплаквания тя още не се е произнесла, само е спряла процедурите.

Сред подалите протестите има фирми-рекордьори.

Наскоро създадената фирма "Ика – 2М", еднолична собственост на 70-годишния Иван Добрев Митев от Ямбол, е подала общо 11 жалби. Атакувала е пътното поддържане в всичките шест планови района на страната.

С 5 жалби след нея се нарежда „Алфа билд инженеринг“ ЕООД на Петър Елен Петров, който бе посочен от "Биволъ" като един от тримата, контролиращи консултантските фирми в аферата "Джи Пи Гейт". Тя не е протестирала само срещу процедурата за Североизточния район.

Има и редица жалби, с които е атакувана по една поръчка в район, всеки от който обаче се състои от няколко области.   

И тъй като има договори, които би следвало вече да са изтекли, Actualno.com попита Агенция „Пътна инфраструктура“ кой ще изпълнява пътното поддържане докато сключат нови договори.

"Агенция „Пътна инфраструктура" предприе необходимите действия за сключване на допълнителни споразумения към договорите за текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища, които приключват в следващите месеци. Срокът на договорите е удължен до подписването на нови с участниците, определени за изпълнители след проведените процедури по ЗОП. Тези мерки са предприети заради блокирането на обществените поръчки от жалби пред Комисията за защита на конкуренцията", отговориха от АПИ.

От там уточниха, че до края на годината приключват договорите за областите Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Разград, Русе, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол. До сключването на нови договори републиканските пътища в тези области ще се поддържат от същите дружества, които и в момента, и през миналата зима са отговаряли за републиканската мрежа в конкретната област.

От Агенцията уточняват, че "основателността на жалбите е от компетентността на КЗК като орган по обжалване и съответно на Върховния административен съд - като касационна инстанция".  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com