Цацаров счита, че президентът е подранил с консултациите за нов главен прокурор

3550
Цацаров счита, че президентът е подранил с консултациите за нов главен прокурор
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Правомощията на главния прокурор не бива да бъдат променяни преди избора на следващ, а президентът Румен Радев е подранил с консултациите за нов обвинител номер едно. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след среща с президента, предаде репортер на Actualno.com.

Цацаров изрази удовлетворение, че на срещата с държавния глава била изразена "ясна липса на съвпадения" с вчерашните изявления на лидера на БСП, за орязване на правомощията на главния прокурор. Цацаров изрази недоумение защо да се искат промени в статута и правомощията на главния прокурор преди избора на нов главен прокурор - "дали не се цели страната да изпадне в положение, в което прокуратурата да бъде в неособено стабилно положение".

"Дайте да не правим политическа спекула от това - първо да променим статута, после да изберем главен прокурор - много нелогично изглежда", коментира Цацаров. Той отказа да сподели според него от кои професионални среди да бъде новият главен прокурор. Всякакъв подобен коментар предопределя номинациите и избора. "Нито аз искам това, нито законът го разрешава, нито президентът има такова намерение", подчерта Цацаров.

Радев ще разговаря с Цацаров за правомощията на следващия главен прокурор

Държавният глава Румен Радев започва поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации ...

Главният прокурор отказа да коментира изказванията на председателя на ВКС Лозан Панов. "Не мога да давам оценки на онова, което Панова е казал. Институционални конфликти не са необходими, лични конфликти - още по-малко. Всеки отговаря за думите си - аз за моите, Панов за неговите. Отговарям до последната буква на това, което съм казал, но не ме карайте да коментирам Панов. И днес денят е много хубав, за да се занимавам с него", каза Цацаров.

Запитан дали президентът е споделил при срещата  с него критичните си бележки за безнаказаност, за недълбоки разследвания на корупцията, офшорни сметки и пр., Цацаров каза, че "направените изявления вчера са изявления, свързани и с политически позиции, и с правомощията на държавния глава и малко или много е напълно ясно, че не могат да бъдат предмет на разговор сега, защото са по друга тема".

Запитан дали трябва да се намалят правомощията на главния прокурор, Цацаров заяви, че по отношение на правомощията на обвинител номер едно, както и по отношение на статута на другите двама големи в съдебната система, трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия. По думите му няма място за какъвто и да е институционален инат и това, ако трябва да е цената за излизане от механизма, тази цена трябва да бъде платена, а и за да се създаде някакъв механизъм на контрол. "Това само да се направи, е достатъчно", добави Цацаров и съобщи, че новият правосъден министър Данаил Кирилов работи в тази посока. "До три седмици Министерството на правосъдието ще внесе законопроект в Народното събрание", уточни Цацаров и обяви, че според него Данаил Кирилов "ще изненада много хора с много предложения за изменения, които никой не е очаквал от него, визирайки предстоящи промени в Закона за съдебната власт.

"Имам предвид механизъм, който да позволи контрол и разследване на главния прокурор, от една страна, а от друга страна, на съдебна фаза да позволи и съответен справедлив процес по отношение на шефовете на върховните съдилища. Ако някой казва, че на досъдебната фаза влиянието на главния прокурор съществува, на съдебната фаза пирамидата е същата, само че по отношение на шефовете на върховни съдилища", поясни Цацаров.

ЕК не иска да коментира случая с българските къщи за гости

От Европейската комисия отказаха коментар по случая с българските къщи за гости, построени със средства от европейски фондове като част...

Президентът Румен Радев е подранил с консултации за нов главен прокурор, посочи Цацаров. Той припомни, че мандатът на главния прокурор изтича на 10 януари 2020. „Това означава, че според закона най-рано процедурата може да бъде открита на 10 юли, а най-късно – на 10 септември тази година. При това положение, когато и да се открие процедурата, гласуването е възможно да се състои теоретично в края на октомври или ноември. Провеждането на такава среща или започването на консултации днес, на 13 май, е доста прибързан процес”, заяви Цацаров и добави, че е посочил това пред държавния глава.

Законови предложения

Този, който е дал подкуп и е съобщил това на разследващите - да не се наказва, за да се възнагради добросъвестното му поведение. Това предложение за законова поправка в Наказателния кодекс (НК) е записал главният прокурор. Според Цацаров има нужда от промени в НК, с които наказанието на обвиняем след самопризнание да се редуцира. Друга от идеите на главния прокурор е да започне дискусия за отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп.

Главният прокурор предлага в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс да се въведе възможност разследващите пряко да изискват от НАП информация, необходима им за дадено дело. Такава възможност сега имат съдебни изпълнители или митничари. Цацаров е на мнение, че в Закона за кредитните институции трябва да има текст, даващ възможност на разследващите самостоятелно да искат от съда разкриването на банкова тайна.

Отново той настоя, че прилагането на СРС по разследвания срещу престъпни банди трябва да продължи повече от 6 месеца и до 2 г. за разследване чрез служител под прикритие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика