X
 
 

ЦИК обяви поръчка за машините за гласуване, ще са под наем

1283 1
photo of ЦИК обяви поръчка за машините за гласуване, ще са под наем
Снимка: БГНЕС
Централната избирателна комисия пусна обществената поръчка за доставка на 3000 машини за гласуване на европейските избори на 26 май. Според решението устройствата ще бъдат наети, а се предполага, че цената ще е максимум 7,5 млн. лв. без ДДС, но това не е официално потвърдено от ЦИК, съобщава в. "24 часа".

Изпълнителят ще трябва да осигури доставката на машините до 3000 секции и обслужването им. Освен това ще трябва да направи и обучение за работа с машините. В избраните секции, освен машинно, ще може да се гласува и с хартиена бюлетина.

ЦИК се надяват през седмицата да обявят поръчката за машинно гласуване

Обществената поръчка за осигуряване на специализирани устройства за машинно гласуване се надяваме да бъде обявена в рамките на тази сед...

Срокът за доставка на устройствата е 10 май, а за инсталиране на софтуера - 15 май.

Останалите параметри на процедурата комисията разглежда на закрито заседание, което продължи няколко часа. Преди това Ерхан Чаушев, член на ЦИК и докладчик по темата, обясни, че комисията може да приеме само предмета на процедурата.

"Според мнението на специалистите е достатъчно ЦИК да приеме предмета на обществената поръчка, за да бъде обявена. След това имаме още 3 дни да добавим цялата документация с всички изисквания. Прогнозната цена на доставката не е нужна сега, за да се задейства процедурата. Оказа се, че имаме още едни 3 дни", каза Чаушев и поиска живото излъчване на заседанието да бъде спряно заради параметрите, които ще се обсъждат.

ЦИК ще изпрати писма до БАН и Софийския университет с искане за специалисти, които да направят одит и да сертифицират устройствата за гласуване. Досега няколко институции отказаха да направят това - Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление, тъй като нямали такива компетенции.

Производителят на машините за гласуване заплаши, че ще се откаже от процедурата

Производителят на машините за гласуване Александър Чобанов от консорциума "Математици, информатици, роботици без граници", определен в...

От 5 до 15 април ще е регистрацията на инициативните комитети за независими евродепутати, реши още ЦИК. Те ще имат 5 дни повече от партиите - до 15 април.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • българин 1 българин преди 4 месеца Профил на трол?
    Отново голяма далавера, усвояване и присвояване на корем, 3000 у-ва наети за 7.5 млн или 7500000/3000=2500 за всяко у-во, златни ли са тези у-ва, колко по-сложни и с какво са по-скъпи от един лаптоп, дава ли си някой сметка, че нови те не струват и наполовина от наема, който се готвят да смукнат апашите на "елита", гавра, срам, идиотщина и простотия в изобилие.