Депутати предлагат да има уикенд винетки

2187
Депутати предлагат да има уикенд винетки
Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ са внесли промени в Закона за пътищата, според които се въвежда уикенд винетка, която да важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя

Промените дават законовата рамка, която да позволи за ползване на пътищата в страната да се плаща на база изминато разстояние - за автобусите и камионите, и време за ползване за леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона.

Електронните винетки влизат в сила от 1 януари догодина

От първи януари догодина трябва да заработи системата за електронни винетки и контролът по пътищата вече ще е автоматизиран. Това съобщ...

Предложенията предвиждат електронните винетки да са с валидност една година, три месеца, месец, седмица и уикенд, като те ще могат да се валидират и след датата на закупуване. От тях към момента не съществува единствено тази за петък, събота и неделя. От предложението изглежда, че е отпаднала идеята да има и дневна винетка за леките коли, пише "Дневник".

Цените не са посочени, като те трябва да се определя от Министерския съвет. Кабинетът ще реши и кои пътища да бъдат платени.

Предвидено е електронните винетки, както и пътните такси за изминато разстояние да могат да се плащат по електронен път, с банкови карти, с карти за гориво, както и в брой в определени пунктове. При тол-таксата е предвидено тя да зависи от екологичната категория на превозното средство.

Сред текстовете е записано, че купените след 16 август тази година винетки за товарни автомобили, автобуси и всички превозни средства над 3.5 тона ще важат до август 2019 г. Това вероятно предполага, че дотогава новият начин за плащане на пътуването вече ще е въведен.

Полицията започна проверки за неплатени глоби и винетки

Пътна полиция започва масови проверки в цялата страна за водачи, които не са платили извършени от тях нарушения, съобщава БНР. Наказан...

За винетките за леки коли е записано, че от 1 септември тази година те трябва да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com