Доц. Ангел Кунчев: Време е за нови мерки, удължаваме настоящите, може и за по-дълъг период

14528
Доц. Ангел Кунчев: Време е за нови мерки, удължаваме настоящите, може и за по-дълъг период
Снимка: БГНЕС

Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят. Континентът е тъмночервен, само 5 страни са в оранжево: Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция. Нашата 14-дневна заболеваемост е 388 на 100 000. Вчера достигна 430, но осреднено остава 388. България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-о на Балканите.  У нас само Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички останали в страната са в червената. Смъртността в страната ни е 5,20 на 100 000, което ни нарежда на 10-о място в Европа и на 4-о на Балканите, съобщи по време на брифинга за разпространението на коронавируса главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Не споделям оптимизма на част от управляващите, че ще постигнем кой знае колко добър резултат. Очевидно е, че ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сега действащата заповед на здравния министър, като всички предвидени мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така се развиват нещата, и за по-дълъг период.", заяви той.

При сравнително благоприятно положение и без да се губи време, и при спазване на досегашните мерки, както се спазват досега, няма проблем да достигнем нивата на Чехия и Белгия. Ако това стане, може да имаме над 10 000 заразени с коронавирус и над 300 починали дневно. Не е задължително този сценарий да се разиграе, но е абсолютно възможно, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Време е да се обмислят допълнителни мерки, каза Кунчев и ги изброи:

Костадин Ангелов с препоръки към българите: Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията (НА ЖИВО)

Виждате, че навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията в Република България. Най-важното нещо, за което искам да благодаря на...

Мисля, че е време да помислим за ограничаване на работата и на заведенията, които не затворихме досега, до 22.00 или 23.00 часа - това са различните предлагащи храна, като ресторанти, кафетерии и т.н. Това е една от мерките, които са приложени почти навсякъде в Европа и очевидно дава някакъв, макар и не кой знае какъв огромен резултат. Опитваме се от много мерки с малки ефекти да получим големия ефект.

Ограничаването на присъствената работа в офиса до максимум 50% вече трябва да стане задължително. За работещите ще се препоръча хоумофис, където е възможно."Крайно време е всички, които могат да работят дистанционно, да го правят."

Специална препоръка към МОН - знаете, че в момента на база на изработените критерии всяко училище има право да поиска от министъра преминаване в дистанционна форма на обучение. Само че при тези данни за 25 от 28-те области мисля, че е редно това да става на по-широка основа за цели области в групата от 5-и до 12-и клас.

По същия начин да се преустановят всякакви извънкласни дейности и занимания на учениците, ако са извън рамките на паралелката, като това да важи и за учениците от 1-ви до 4-ти клас, тоест за всички обучаващи се.

Препоръчваме на ВУЗ-овете да преминат на дистанционна работа. Изключение трябва да се направи за медиците и то за упражненията, като голяма част от студентите вече помагат като доброволци в отделенията за COVID-19

Директорът на Александровска болница: Медиците в болницата с COVID-19, но без симптоми, ще работят

Към този момент нямаме дефицит на кадри. Имаме само 2 инфекционисти, но 46 анестезиолози. Това заяви ръководителят на Александровска бо...

Считам, че е редно да възстановим периода за хората над 65 години да пазаруват в "зелен коридор" от 08.00 до 10.00 часа, като през това време да не бъдат допускани други граждани, а съответно те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално.

Считаме, че по отношение на медицинския персонал, определен като контактен на коронавирус, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест, направени минимум на третия ден след контакта, което намалява риска от предаване на заразата в много голяма степен, а и ни осигурява възможност да ползваме този персонал, от който се нуждаем, заяви доц. Кунчев.

"Последното предложение не зависи от нас. То е в ръцете на законодателя, но мисля, че е много важно: спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването в условията на извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения. В момента цялата тежест се поема от болничната помощ. Време е колегите от доболничния сектор, които никак не са малко, да се включват в тази борба, за да бъде малко по-равномерно натоварването и здравната система да се справи", добави той.

Вижте къде е сега Добрич?

Всички области в страната вървят към червената зона освен Видин, Добрич и Силистра, които остават в оранжевата зона. Всички останали са със заболеваемост над 120 на 100 000 . Много вероятно и те да влязат там, каза Кунчев.

Какво да правим при съмнения за COVID-19 - съветите на "Пирогов"

Какво да правим при съмнения за COVID-19 - съветите на "Пирогов". Насоки и препоръки за профилактика и реакция при съмнения за COVID-1...

"Вижте една област, която преживя страхотен стрес, която преживя много тежък епидемичен взрив, в който беше намесена, включително и болницата в Добрич. Да видите къде е сега след взетите мерки. Айде после някой да ми обяснява, че няма значение какви мерки се вземат и какво става. От най-тежката ситуация в България, в момента те са в тройката с най-ниска заболеваемост", подчерта Кунчев.

Има ли хаос в системата?

Прави ми впечатление едно нещо и във вестниците, и в социалните мрежи - налагането на някакъв извод за тотален хаос в системата. Ако твърдя, че всичко е идеално и всеки получава абсолютно навременна помощ на секундата, сигурно няма да съм прав, но нека да погледнем цифрите. В момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препрати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тези 3 200 души да намериш трима, при които е имало забавяне на линейката и не е имало навременно приемане в болницата и някакво неразбирателство между общопрактикуващ лекар, Спешна помощ, болница и т.н. Положението в Европа е изключително тежко, най-тежко в целия свят в момента. Континентът влезе в кривата на повишаване на заболяемостта и то значително, посочи доц. Ангел Кунчев.

Целият брифинг можете да гледате тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com