ДСБ, "Да, България" и Зелените представиха новия съюз "Демократична България" (ВИДЕО)

18458
ДСБ, "Да, България" и Зелените представиха новия съюз "Демократична България" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Да, България", ДСБ и Зелените официално обявиха новото си обединение - "Демократична България". Това стана на специално събитие в столицата днес (12 април).

В съюза ще могат да участват и нечленуващи в отделните партии в него представители на демократичната общност. Днес трите партии представиха новия си политически проект, екипа за работа и приоритетите пред обединението.

Съпредседатели на "Демократична България" ще са председателите на ДСБ Атанас Атанасов и на "Да, България" Христо Иванов. Решенията обаче ще се взимат и от трите партии.

Целта на обединението е да прерасне в коалиция, което може да стане само преди избори, тъй като коалиции се регистрират от ЦИК. То ще бъде отворено и за други партии и личности, които са доказано опозиционни към сегашното управление.

Идеята на "Демократична България" е да бъде опозиция на сегашната власт.

В изказването си пред събралите се лидерът на ДСБ Атанас Атанасов отчете като грешка факта, че за последните парламентарни избори десните партии се явиха поотделно. "Разочаровахме нашите избиратели. Важното е, че сега сме заедно", даде заявка той.

"Днешните управляващи не знаят къде се намират – България е член на НАТО и на ЕС. Какво е демократична България – парламентарна република с работещи институции", заяви лидерът на ДСБ.

"Кой днес ни управлява – днес във властта са заедно т.нар. патриоти заедно с политическия им антипод ДПС, партията на етническите турци. Борисов ги събра заедно. През 1989 г бях на 30 години, а тези, които бяха в ДС на моите години, сега са в най-силните си позиции", каза още Атанасов. "Ние поемаме курс към това да поискаме да се смени властта в нашата страна, да променим България", заяви още "синият" лидер.

Той разкритикува деленето в дясното на либерали и консерватори и дебата по темата, започнат от СДС, заявявайки че това би имало значение, ако имаше демокрация. "Когато установим такава, тогава да оправяме тези проблеми", допълни още той.

"Събираме се, за да заменим тази власт с друга – по-добра. Нарекохме се просто "Демократична България", защото това е, което трябва да направим. Заедно сме, защото всички сме демократи, Заедно сме, защото всички сме зелени и искаме чиста България, заедно сме, защото животът на всеки започва с България, с Да, България", сля в един "слоган" трите партии съставляващи новото обединение лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

ДСБ и "Да, България" официално обявяват коалицията си

ДСБ, "Да, България" и Зелените обявяват на 12 април официално коалицията помежду, научи репортер на Actualno.com.  Според информа...

На днешното събитие беше обявена и декларацията на "Демократична България", в която ще бъдат заявени и идеите им за политика за управление на България.

Още през февруари "Да, България" даде мандат на лидера си Христо Иванов да започне преговори за създаване на траен политически съюз с други демократични формации.

Тогава от партията обявиха, че започват преговори с партии партньори за сваляне на правителството. Същото гласува през март и изпълнителният съвет на ДСБ.

Преди това партиите, заедно с БЗНС и ДЕОС, излизаха със съвместни позиции по проблемни теми като реформата в съдебната система, борбата с корупцията и застрояването на Пирин.

Формацията вече има работни групи, които работят по управленски политики по конкретни сектори:

ДСБ и "Да, България" възраждат "Синята коалиция"?

Обединението между ДСБ и "Да, България" (ДаБГ) върви като "римейк" на някогашната "Синя коалиция", оглавявана от двамата бивши съпредсе...

Правосъдие - Христо Иванов - Юрист, Председател на „Да, България!“, министър на правосъдието (2014 г. -2015 г.)

Вътрешни работи и служби за сигурност - Атанас Атанасов - Председател на Демократи за силна България, юрист.

Финанси - Георги Ганев - Икономист, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални изследвания в София, преподавател в Софийския университет.

Образование и наука - Георги Няголов - Работи за равен достъп до истинско образование, съсредоточено върху адекватна професионална реализация, но и върху нагласи и ценности за осъзнат, активен и отговорен живот.

Децентрализация, регионална политика и транспорт - Йордан Иванов - Председател на ДСБ Пловдив, Председател на национален клуб „България на регионите“, юрист

Кохезия и еврофондове - Радан Кънев - Зам. председател на ДСБ, юрист

Христо Иванов: Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм

"Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм". Това заяви в интервю за БНР лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Х...

Туризъм - Любомир Попйорданов - Юрист, с 28 годишен опит на предприемач в туризма и спорта, журналист на свободна практика, артист и филантроп. Основател и дългогодишен председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Социална политика - Цецка Бачева - Зам. председател на ДСБ, Доктор по политически науки от Университета в Хале, учредител на Националния клуб на жените към ДСБ.

Пенсионна реформа и пазар на труда - Владислав Панев - Предприемач, от 2006 година управлява компании в областта на финансите и недвижимите имоти. Лицензиран инвестиционен консултант и професионален инвеститор. С множество публикации на икономическа тематика в български и чуждестранни медии. Съпредседател на ПП „Зелените“ от 2016 година.

Външни работи и европейска политика - Стефан Тафров - Зам.-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, посланик на България в Италия, Великобритания и Франция и два пъти в ООН – Ню Йорк.

Младежки политики и спорт - Мануела Малеева

Икономика и енергийна независимост - Мартин Димитров - Икономист, активен законодател, основател на Групата за натиск

ДСБ търси разширяване на коалицията с "Да, България"

Изпълнителният съвет на ДСБ оценява управлението на страната като изключително опасно, създаващо неустойчивост с постоянните си скандал...

Екология и устойчиво управление на природните ресурси - Борислав Сандов - Съпредседател на ПП „Зелените“. Един от организаторите на граждански кампании и протести за опазване на околната среда и демокрацията в България

Реформа на държавната администрация - Петър Славов - Юрист и икономист, адвокат, завършил СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, European Business School-London, Regents University.

Дигитална трансформация - Божидар Божанов - Софтуерен инженер с над 10 години опит в големи световни компании и експерт по електронно управление.

Култура - Александър Кьосев - Преподавател по история на Модерната европейска култура, Софийски университет.

Отбрана - Велизар Шаламанов - Доцент по кибернетика в БАН, бивш министър (2014) и заместник министър (1998-2001) на отбраната, директор в НАТО от 2009 до 2017 година.

Десните: Властимащите превръщат всеки българин в потенциален престъпник

Неограничена възможност на прокуратурата за намеса в стопанския оборот и за груба репресия на бизнеса прие на първо четене Комисията по...

Земеделие и храни - Албена Борисова - Специалист по агроекология и биологично производство. Председател е на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие

Здравеопазване - доц. д-р Христо Хинков - лекар, психиатър

Малък и среден бизнес и ограничаване на административната тежест - Емил Георгиев - Адвокат и университетски преподавател. Работи на пресечната точка между технологиите, маркетинга и правото в собствената си кантора.

Интелигентен растеж, инвестиции и конкурентност - Калина Цонева - Мениджър „Бизнес системи" с разнообразен опит в изграждането на корпоративни софтуерни решения

Гори и защитени територии - Тома Белев - Магистър по горско стопанство - опазване на природната среда. 17 години е работил в системата на държавната горска администрации и е отговаря за защитените територии и Природен парк Витоша. Автор в няколко плана за управление на защитени територии. Председател на Асоциацията на парковете в България.

Политики за българите зад граница - Антоанета Цонева - Експерт по изборен процес, застъпник за избирателните права на българите зад граница, съучредител на Институт за развитие на публичната среда, омбудсман на София (2001-2004).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика