ЕС окончателно одобри новите си енергийни цели, няма информация България да е против*

3054
ЕС окончателно одобри новите си енергийни цели, няма информация България да е против*
Снимка: БГНЕС

Европейският съвет окончателно одобри три директиви, с помощта на които ЕС трябва да се бори по-ефективно с климатичните промени. Става въпрос за директивата за енергийна ефективност, за директивата за ВЕИ и регулация за управление, с която страните-членки трябва да си взаимодействат и да взаимодействат с ЕК за постигане на целите по двете директиви.

Основните цели, които се гонят с двете директиви, са следните – до 2030 година ЕС трябва потребява от ВЕИ 32% от електроенергията си, а енергийната ефективност да е поне 32.5%.

Синдикатите в "Марица Изток" искат някой друг да плаща вредните емисии

Ако зимата е като 2016 година, не можем да гарантираме топлото. Това заявиха протестиращи миньори, членове на КНСБ, от ТЕЦ "Марица Изто...

Директивата за енергийна ефективност

Извън целта от 32,5% до 2030 година, за всяка година в периода 2021 – 2030 година трябва да има повишение на енергийната ефективност с 0,8%, като при Малта и Кипър изрично е заложена друга цел – 0,24%. Освен това трябва да се взема предвид нивото на енергийно бедни при постигането на целите.

Енергийната директива

Освен целта за 32% потребление от ВЕИ, следва да има поощрение на потреблението на ВЕИ енергия чрез пазарни схеми, а в транспортния сектор поне 14% от източниците на енергия трябва да са ВЕИ. Конвеционалните биогорива, чието производство създава косвен риск при ползването на земеделска земя (т.нар. биогорива от първо поколение, които се произвеждат от някаква техническа култура), трябва да излязат от употреба в ЕС до 2030 година. Също до 2030 година гражданите на всички страни-членки на ЕС, които произвеждат ток от соларни панели, трябва да получават данъчни облекчения.

В Полша започна годишната конференция за климата на ООН

След година на опустошителни климатични промени, както в България така и по света, вчера в полския град Катовице започна годишната конф...

Българската позиция

В съобщението за приетото решение няма никаква индикация, че е имало гласове "против" него. В случаи, че е имало възпротивили се, това обикновено се отбелязва. Actualno.com изпрати въпроси до Брюксел за позицията на България, тъй като през миналата седмица синдикатите повдигнаха въпроса за въглищните ни централи, а именно тяхната работа е един от проблемите за постигане на климатичните цели на ЕС. * Съгласно получения отговор, България е гласувала "за" и по двете директиви! Гласувал е транспортният министър Росен Желязков. Против директивата за енергийна ефективност са гласували Белгия и Чехия, докато Хърватия и Словакия са се въздържали. Относно енергийната директива т.е. за ВЕИ, само Чехия е била против, а Белгия, Словакия и Унгария са се въздържали.

На започналата вчера (3 декември) конференция на ООН за климата в Катовице, президентът Румен Радев обяви, че България не е съгласна с новите климатични цели на ЕС, а трябва да има "диференциран подход" - според възможностите и националните интерси. За България е важно да има "сигурна и предсказуема енергия", бяха думите на Радев, който на среща със синдикатите в края на миналата седмица обясни, че за конференцията в Катовице има две позиции - изготвена от Министерския съвет и от Президентството. В тази на МС липсвала "национална позиция" - подкрепяло се само Парижкото споразумение за климата, според Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа