ГЕРБ нареди на Тотев да отмени сделката за Пловдивския панаир

1865
ГЕРБ нареди на Тотев да отмени сделката за Пловдивския панаир
Снимка: ГЕРБ

ГЕРБ нареди на пловдивския кмет Иван Тотев и общинските си съветници да отменят решението за придобиване на 20% от акциите на Международен панаир-Пловдив. Това е станало по време на заседание на изпълнителната комисия на партията днес.

Обратът по сделката идва само 14 дни след като тя беше одобрена с мнозинство както от ГЕРБ, така и от БСП в Общинския съвет на Пловдив.

Съветниците от ГЕРБ и БСП приеха държавните акции от Пловдивския панаир

8 месеца след като ги отхвърли единодушно, Общинският съвет на Пловдив прие дарените от държавата близо 21% от акциите на Международния...

Мотивът на председателят на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП.

„Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, заяви Борисов.

По време на заседанието, членовете на ИК на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Община Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив.

Припомняме, че през лятото на миналата година държавата т.е. Бойко Борисов реши да даде дела си от 49% в Пловдивския панаир на две общини – Пловдив и Варна. 20% трябваше да идат в Пловдив, а 29% се падаха на Варна. Пловдив не побърза да приеме "дара", но във Варна одобриха прехвърлянето на дела и го дадоха на Гергов, който досега държеше 51% в панаира. В замяна Гергов даде на Община Варна дела си в дружеството "Търговски дом", което е стопанин на т.нар. "Дупка" в центъра на Варна, където трябваше да се строи ЦУМ. Сега вече Гергов има 80% в Пловдивския панаир - и ако пожелае, може да вдигне капитала на Пловдивския панаир, за да претопи дела на Пловдивска община.

Почти 1/3 от Пловдивския панаир вече е собственост на Варна

Община Варна прие дарените от държавата 29% от акциите на "Международен панаир Пловдив" АД. Общинските съветници в морската столица гл...

Според различни предположения сделката се прави, защото в Пловдив ще се строи сграда на нов Дом на операта в Града под тепетата, която ще излезе според първоначални сметки 60 млн. лева. Такива сметки за такива проекти рядко излизат с течение на реализацията – все нещо води до оскъпяване. Отделно Пловдив вече не е толкова упорит да не вземе своите 20% - преди десет дни прие държавния подарък, с гласовете на съветниците от ГЕРБ, БСП и "Кауза Пловдив".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com