"Градус" съди Илчовски за милиони

4499
"Градус" съди Илчовски за милиони
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Градус" завежда пет отделни иска срещу Светослав Илчовски, съобщиха от компанията. Те са за милиони левове и са свързани с изявленията на Илчовски пред временната парламентарна комисия по ревизията.

За намерението на компанията да заведе дела за пръв път беше съобщено в "Студио Актуално" от Георги Бабев на 1 юни.

Исковете са "във връзка с безпрецедентните политически и медийни атаки през последните седмици, целта на които бе накърняването на безупречния имидж на “Градус“ АД и нанасянето на финансови загуби, както на дружеството, така и на неговите акционери", посочват от "Градус". Правните действия са предприети, за да се потърси отговорност от лицата, участвали в опита за дискредитиране на компанията, твърдят от компанията.

„Градус“ със сигнал до КФН заради твърденията на Илчовски

Дружеството „Градус” подаде сигнал в Комисията за финансов надзор заради твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски пред ...

„Градус“ АД сезира Комисията за финансов надзор за разпространяването на невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и определени други лица относно „Градус“ АД и цената на неговите акции, което представлява грубо нарушение на Европейския регламент (ЕС) No 596/2014 относно пазарната злоупотреба. Наложената на нарушителите глоба може да достигне до 5 милиона лева", се посочва в специално прессъобщение на фирмата, изпратено до медиите.

“Градус” АД подготвя иск по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите срещу Светослав Илчовски за обезщетение на неимуществени и имуществени вреди в размер на 10 000 000 лв., се казва още в текста.

"Поради мащаба на политическата атака, засегната не бе единствено компанията, но и всички нейни акционери. В тази връзка, един от основните акционери и член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, г-н Иван Ангелов уведоми дружеството за подготвени или заведени от него пет отделни съдебни иска", пише в съобщението.

Иван Ангелов е завел и иск срещу Светослав Илчовски по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди, в следствие на обидни и клеветнически твърдения. Стойността на иска е определена на 300 000 лв.

Във връзка с опит за опозоряване на името и приписването на престъпления е заведен иск срещу Светослав Илчовски на основание чл. 247, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 80 от НПК за престъпления по чл. 148, ал. 2, вр. с ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 147, ал. 1, предл. 1, вр. чл. 26 от НК и по чл. 148, ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 146, ал. 1 от НК.

Три часа разпитваха Илчовски в прокуратурата като свидетел

Бизнесменът Светослав Илчовски бе на разпит в Софийската градска прокуратура днес, предава БНР. След тричасовия разпит той обяви, че е ...

Във връзка с опит за опозоряване на името и приписването на престъпления на члена на Съвета на директорите на „Градус“ АД Иван Ангелов от Павел Стоименов, срещу него е заведен иск на основание на основание чл. 247, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 80 от НПК за престъпление по чл. 148, ал. 2, вр. с ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 147, ал. 1, предл. 1 от НК;Заведен е и иск срещу Павел Стоименов по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди, вследствие на обидни и клеветнически твърдения. Цената на иска е 150 000 лева.

Иван Ангелов подготвя иск за вреди срещу лицето Светослав Илчовски на основание чл. 45 от ЗЗД във връзка с разпространяването на невярна и подвеждаща информация за публичното дружество „Градус“ АД, което представлява пазарна манипулация. Искът е за обезщетение за имуществени вреди, свързани с безпрецедентното обезценяване на акциите на „Градус“, чийто размер може надхвърли 5 милиона лева.

"Размерът на вредите може да се увеличи многократно, ако подобни искове бъдат заведени и от други акционери в „Градус“ АД", посочват още от компанията.

"Вярваме, че правовата държава осигурява необходимата защита на българския бизнес и институциите ще установят кой стои зад опита за дискредитиране на компанията", се казва в прессъобщението.

Какво каза Георги Бабев в "Студио Актуално": Георги Бабев, "Градус" АД: До дни ще стане ясно за какво и за колко съдим Илчовски (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com