Изселници в Турция поискаха помирение на ДПС, ДОСТ и НПСД

1859
Изселници в Турция поискаха помирение на ДПС, ДОСТ и НПСД
Снимка: БГНЕС

Призив за помирение и преодоляване на конфронтацията между политическите формации, подкрепяни от етническите турци в България беше отправен по време на конференция на най-влиятелната неформална организация на българските изселници в Турция.

На събитието, състояло се в Бурса, участваха председатели на дружествата на българските турци, включени във федерацията Балгьоч, представители на Движението за права и свободи (ДПС), партия ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), активисти на изселнически организации. 

ДПС обвини националистите в антисемитизъм и териториални претенции към съседите

Виждаме, че крайните националисти освен антисемитски действия и ксенофобски изявления, предявяват и териториални претенции към наши с...

Почетният председател на Конфедерацията на Балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на инициативите за обединени заяви, че става въпрос за постигане на консенсус сред симпатизантите относно най-критичния проблем, а именно необходимостта от обединение и премахване на политическата конфронтация.

Той разказа за разговорите, които е провел с лидерите на ДПС и ДОСТ, като подчерта, че "са направени значителни стъпки за помирение".

"Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни", каза Генджоглу, "защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето".

Той призова симпатизантите на всяка от формациите да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията, а да съдействат за сближаването.

Каракачанов поиска прокуратурата да се самосезира за Лютви Местан

Призовавам прокуратурата да се самосезира от изказването на Лютви Местан за признаване на турското малцинство в България и да го подвед...

По думите му предстоят срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да бъдат запознати с желанието и волята на хората в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com