Как Хърватия се справя толкова добре в борбата с коронавируса

5605
Как Хърватия се справя толкова добре в борбата с коронавируса
Снимка: Getty Images / Guliver

В Хърватия случаите на коронавирус са 2096, от които 1489 оздравели и 79 починали. От днес, 4 март, в Хърватия започва втората фаза на смекчаването на карантинните мерки, въведени в страната на 19 март.

Първата фаза на смекчаване стартира на 27 април – беше възобновена работата на обществения транспорт, библиотеки, музеи, пазари, магазини, включително книжарници. Според оценките на Националния щаб за гражданската защита на Хърватия, тя не е оказала отрицателен ефект върху епидемиологичната обстановка в страната.

В рамките на втората фаза от падане на ограниченията се възобновява изцяло дейността на обществените и частните здравни заведения, с изключение на специализираните институции за инфекциозни заболявания, които се борят с коронавируса. Салоните за красота и фитнес залите ще отворят със стриктно спазване на епидемиологичните мерки.

За да разберем обаче как Хърватия до този момент държи ситуацията под контрол ще се върнем още в началото.

Ранно затваряне

В Хърватия поетапно премахват ограничителните мерки

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви прехода към постепенно облекчаване на ограничителните мерки, въведени на 19 март във връзка ...

Хърватия беше нащрек, след като от Китай се появиха първите новини за епидемията от COVID-19. Институтът за обществено здраве в страната публикува насоки още преди пристигането на автобус от туристи от Ухан в края на януари.

Първият потвърден случай в страната е едва от 25 февруари, почти месец след Италия и Великобритания. Заразен е човек, който шест дни по-рано е бил в Милано, за да гледа прословутия мач от Шампионската лига между Аталанта и Валенсия. Мачът е свързан с едно от най-големите огнища на Италия - в Бергамо, който е домът на Аталанта.

Веднага след първия регистриран случай, стана по-трудно да влезеш в Хърватия. Въпреки че е член на ЕС, тя все още не е част от Шенгенското пространство без граница. Затова въпреки недоволството на Словения, Хърватия взе решението за ранно затваряне.

Ограниченията се затегнаха бързо. В рамките на две седмици пристигащите от 18 държави се оказват ограничени с карантина, ако влязат в Хърватия. Всичко това изглежда е ограничило разпространението на COVID-19 в страната.

Лечение на болните

Хърватия улеснява достъпа на чешки туристи, за да спаси сезона

Хърватия може да предостави на чешките туристи специален достъп това лято, за да се противопостави на въздействието на коронавируса вър...

Хърватската фармацевтична компания PharmaS дари 400 000 таблетки хлорохин фосфат на хърватските болници, което се превърна в едно от най-търсените лекарства.

Лекарството се препоръчва за лечение на COVID-19 в страната. Дарението се разпределя според нуждите на всички болници в Хърватия, така че да може да се прилага под наблюдението на специалист.

Както и други домашни фармацевтични компании, PharmaS заедно с всички свои служители се включиха в подпомагане на системата за здравеопазване по редица начини, Те осигуряват непрекъснато снабдяване с жизненоважни лекарства чрез непрекъснатата работа на нейните фабрики (работещи в екипи и на смени), чрез засилени усилия за внос на суровини и лекарства и чрез доброволчество на служителите си на няколко нива.

Икономически мерки

Финансовата помощ на правителството включва директна 650 евро субсидия за заплати на правоимащите (500 000 са кандидатствали досега), отлагане на плащания с ДДС и схема за гарантиране на заем за бизнеса, което води до по-благоприятни лихвени плащания.

600 излекувани от COVID-19 в Хърватия

В Хърватия от началото на пандемията 600 души са излекувани от коронавирус, общият брой пациенти е 1816, съобщи здравното министерство....

Освен това централната банка на Хърватия даде възможност за предлагане и одобряване на мораториуми (спиране на изплащането на лихви или спиране на погасяването на кредити изцяло).

Марушка Визек, директор на Икономическия институт в Загреб, заяви пред Euronews, че мерките на правителството за преодоляване на икономическата криза са "съществени", но предупреждава, че тяхната полезност ще бъде краткосрочна - "два или три месеца".

Според Визек, правителството досега разчита само на вътрешните си ресурси, вземайки назаем от своите търговски банки, но е спорно, че Хърватия може да преодолее дългосрочна криза без помощта на Международния валутен фонд или издаването на еврооблигации.

Превод: Тодор Беленски

Източници: Euronews, Total Croatia News, BBC, Croatia Week

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com