Констатация на омбудсмана: Затворниците са хранени по-добре от психичноболните

4811
Констатация на омбудсмана: Затворниците са хранени по-добре от психичноболните
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Въпреки лошите условия в арестите и затворите, оказва се у нас затворниците са хранени много по-добре, отколкото лежащите в психиатрии, показва проверката на омбудсмана Диана Ковачева. "Около 1.92 лв е един храноден за настанените в психиатриите, което означава, че едно хранене е 63 стотинки и няма как храната да е достатъчна", посочи Ковачева и добави, в отговор на въпрос на Actualno.com, че един храноден на затворник е 4 лева.  

За психиатричната грижа Ковачева е категорична, че е необходима цялостна реформа, създаване на национална стратегия и план, който да бъде адекватно финансиран. "Проверките показват сериозни и тежки проблеми, ужасяващи материално-битови условия, в които се настаняват тези хора", посочи още Ковачева и припомни случаи на пожари с жертви, заради лошите условия, които са и опасни. "Поради липсата на дневни центрове, центрове за настаняване, защитени жилища, всъщност психиатриите изпълняват социални функции", констатира още омбудсманът и отбеляза, че там би следвало лицата да пребивават между 3 и 6 месеца, а на редица места пациентите са трайно установени там, което не отговаря на стандартите. 

Диана Ковачева: АСП ще предложи за закриване Дома за хора с деменция в с. Горско Косово

Нарочната проверка, разпоредена от социалната министърка Деница Сачева на Агенцията за социално подпомагане(АСП), препотвърди констатац...

"За нас въпросът с психиатриите е много сериозен и смятаме, че трябва да бъдат взети мерки за много сериозна реформаи да се подобри координацията между Министерството на труда и социалната политика и здравното министерство", категорична е Ковачева.

Положението в затворите

За закриване на Централния софийския затвор и на две затворнически общежития – в Кремиковци и във Враца настоява омбудсманът Диана Ковачева.

"Там материално-битовите условия са много лоши – те са пренаселени, има хлебарки, дървеници, проблеми с хигиената и се нарушават основни човешки права. В тези места няма достатъчно достъп на светлина и чист въздух", посочи Ковачева. За Софийския затвор ремонтите не могат да бъдат решение, тъй като сградата е паметник на културата, посочи още тя, но е категорична, че трябва да бъде преместен, макар че "трудно може да се прецени къде да отидат около 2000 души". Според нея, "трябва да бъде построена нова сграда или да бъде преместен на части като бъде разтоварен затворът".

Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, трябват спешни мерки

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки...

Още миналата година сме направили препоръка за закриване на общежитието в Кремиковци и общежитието "Керамична фабрика" във Враца, заради лошите условия, но нямаме отговор по нашите препоръки, съобщи още омбудсманът.

Положението в арестите и местата за задържане остава тежко, от гледна точка на материално-битовите условия, алармира още омбудсманът и визира тези, които са към областните дирекции за изпълнение на наказанията. Като примери тя посочи арестите в Свиленград и Габрово. Като "арести с наистина драматични условия" омбудсманът посочи тези в Свиленград, в Габрово, софийските на бул. "Г.М. Димитров" и ул. "Майор Векилски".

Не бива да се подценява проблема с липсата на достатъчно добри социални услуги, недостатъчно финансиране на социалните дейности в затворите за рехабилитация и поправяне на затворниците, посочи още тя. "Има социални дейности, но те са формални и липсват достатъчно социални работници - един социален работник обслужва 100 -150 затворници", посочи Ковачева. Тя изтъкна като проблем и липсата на достатъчно медицински специалисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com