X
 
 

Майчински разказ: Денят преди ваксината беше последният, в който той беше нормално дете

489787 10
photo of Майчински разказ: Денят преди ваксината беше последният, в който той беше нормално дете
Светослав се ражда доносен и здрав след нормално протекла бременност. Детето не е имало никакви проблеми в развитието, както във физическото, така и в психическото. Дори преди годината момчето вече не е имало нужда памперс и е казвало всичко, от което има нужда. Никога не е боледувал. На 2 юни 2016 година на Светослав е поставена ваксина Пентаксим (Pentaxim) – четвърти прием. На 3 юни крачетата на детето се парализират. Лекарите от Бургас поставят диагноза: следваксинален полиомиелит, а специалистите от Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум“ в гр. София – полиневропатия. ТЕЛК издава решение за 90% степен увреждане заради мононевропатия на долен крайник.  Ето какво разказа пред Actualno.com майката на Светослав Деница.

Разкажете ни какво точно се случи?

На 1 юни 2016 г. играхме и това беше последният ден, в който той беше нормално дете. На 2 юни на обяд отидохме да му сложат ваксината "Пентаксим" – четвърти прием и на следващата вечер той се парализира. Беше на 3 юни вечерта към 21:15 часа, когато играехме всички и той се опита да стане, но не можа. Ние си помислихме, че си е навехнал крачето и изчакахме пет минути, но през това време кракът му започна все повече да се обездвижва. Изчакахме 15-20 мин., докато отидем до спешното. Успяха да ни прегледат в 00:30 вечерта, детето вече не можеше да си стои на двата крака. Приеха ни в Инфекциозно отделение. В началото не знаеха какво му има. Според лекарите той е получил лека форма на полиомиелит. Първата седмица – нищо, втората седмица започна да иска да пълзи, но не като бебе, а като гъсеница. Придърпваше се с таза от кръста нагоре. Може би на третата седмица той отново залиня, защото бяхме много дълго време в стая между четири стени, непрекъснати вливания, не се хранеше нормално. Тогава решихме да отидем в София в неврологичната клиника на 4-ти километър. От там ни казаха, че не е от ваксината: „Вие луда ли сте? Вие сте единствената, на която се е случило такова нещо.“ Една седмица останахме в София. Там само го изследваха, не го лекуваха.

Подадохте ли сигнал до Изпълнителната агенция по лекарствата за реакция след ваксина?

Да, ние сме много известни в РЗИ- Бургас, опитах се да спра поставянето на останалите ваксини. Независимо дали ще получим разрешение или не, аз ще спра да му ги слагам. Дадоха ни шест месеца отлагане на поставянето на останалите ваксини.

Как реагираха лекарите, които лекуваха детето ви?

Всеки втори доктор ми казваше: "Детето няма да се оправи, откажете се от него. Млади сте - ще си имате друго." Масата от лекари не искат да се занимават с подобни случаи, много ни беше трудно да намерим подходящ специалист. Никой не ни зачита. Махнахме се от личния лекар, за мен просто не е лекар. Изтеглихме късата клечка. Сега чистим и натрупването на метали. За много неща го изследваха - за алергии, за непоносимост към храни – не бяха установени хранителни алергии.

Как е сега Светослав?

Детето се възстановява. Ходим на рехабилитация, физиотерапия, електрофореза. Бяха засегнати двата крака. Левият се оправи, сега се опитваме да спасим и десния крак. Има напредък – успява да стои прав, подпирайки се. Опитваме се всячески да го вдигнем на крака. В момента официалната диагноза е лека степен на полиомиелит. Но никога не могат да стигнат до консенсус. Две епикризи се оборват една друга. Наложи се да ходим и на психолог, тъй като Светослав отричаше това, което се случва с него. Но успяхме да го запазим. На нас ни се случи само малкото зло, психическото му развитие не е засегнато.

Какво Ви дава сили да сте толкова борбени?

Детето ми дава сили. Всеки път като го погледна чувам думите на лекарите: "Оставете го, то няма да се оправи." Точно това ми дава сили да го лекувам. Да, трудно е, но и майките в дома, в който ходя на рехабилитация и като виждам колко по-зле от моето дете има и как те се усмихват и как всички се подкрепяме това ми дава сили, това ми дава сили да направя абсолютно всичко, за да може да проходи, да си стъпи отново на краката.

Какво мислиш, че трябва да се промени във ваксинопрофилактиката в България?

Въвеждаме профилактична ваксина, отречена в доста страни по света

Правителството одобри Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2017 – 2020 г. Програмата ще включ...

Трябва да е напълно избираема, както е в останалите държави. Ние нямаме насреща никого. Случаите ни са им интересни, но не могат да помогнат. Хората трябва да имат понятие какви са последствията след ваксиниране. Аз си мислех: „Майка ми е ваксинирана, баба ми… и изведнъж - като гръм от ясно небе. И в момента, в който седнах да прочета листовката на "Пентаксим", в самата листовка си пише „парализа“. Ако знаех, че последиците може да бъдат такива, със сигурност нямаше да я сложа. И наша е вината, че не сме се образовали. Като цяло е трудно да гледаш дете. Има много други такива случаи, но просто се крият. Трудно е, но ние сме малко дръпнати – как да повярваш на някой друг, че това му се е случило?!

Смятате ли да имате още деца?

Да, но със сигурност няма да бъдат ваксинирани.

Няма да получавате детски, няма да влезе в детска градина, не ви ли плаши това?

Не ме плаши. Предпочитам да работя вечер и да гледам здраво дете, отколкото да не зная какво ще случи в следващия момент, когато детето ми е болно. Да не се питам: “Ще се оправи ли?“ Не да ходиш по лекари и всеки да ти казва нещо различно.

Майка на увредено от ваксина дете: Имам чувството, че искат да ни накарат да лягаме и да мрем

Гого е роден напълно здраво дете и беше такова до 2 години и 2 месеца. Всичко си вървеше нормално, даже беше по-напред с материала покр...

Мислили ли сте да съдите лекарите?

Говорих с четирима адвокати. Единият ми каза – няма смисъл, ще се бориш с вятърни мелници. Този, който ме отказа да съдя държавата, е майка на дете с детска церебрална парализа и тя ми каза: „Не си струва. Ти ще изкараш един доктор, който ще те подкрепи, държавата ще изкара десет насреща.“ Много жени са търсили правна помощ, след като децата им са пострадали след ваксини. Няма да е скоро, но след години ще има бум на подобни искове. Моя приятелка замина за Германия и при избора на личен лекар в кабинета дошли седем лекари, надвесили се над имунизационния паспорт на детето и я попитали: „Защо сте го направили? Детето ви да не е опитна мишка?“ Много хора ми казват: „Ти си малка, не разбираш - той живота ще те научи". На какво ще ме научи? Ако не се борим? Съдбата си я създаваме сами.

Надявам се да успеем да го оправим, защото има други деца, които не могат. На моя позната детето е в гипсово корито, количката му държи главата, ръчичките, таза, всичко… А майка му е толкова лъчезарна жена. То е така след "Пентаксим" втори прием. Един ден я виждам, че е толкова щастлива и я питам: „И ти защо се усмихваш?“, а тя ми отговаря: „Защото каза една думичка…“ . А пък аз се притеснявам, че детето ми няма да проходи… Трябва да се дава гласност на тези случаи. Много малко майки разбират, че децата са им болни заради самата ваксина.

Припомняме, че България е една от малкото европейски страни, в които има задължителни ваксини. Миналата година дете пострада в Хасково след ваксина. На случая не беше дадена гласност и така и не стана ясно след коя точно ваксина е пострадало - Pentaxim (Пентаксим) или Synflorix. Задължителните ваксини са характерни за страните от бившия комунистически блок, макар че в Русия избор на родителите е даден още през 1998 г.

През февруари излязоха данни, според които нивото на детската смъртност у нас е два пъти по-високо спрямо тази в  Европейския съюз. България е и една от страните, в които ваксини се поставят на новоредени бебета  - на 48-мия час след раждането - БЦЖ и Хепатит Б.

Пострадали от ваксини заведоха колективен иск в Япония

63 млади жени са завели колективен иск за компенсация в размер на 945 млн. йени (9 млн.долара) заради получените увреждания от ваксинат...

У нас не съществува и регистър на пострадали от ваксини деца. Тези случаи просто не се признават. Фонд за обезщетение също няма.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) от 2011 г., 19 държави имат действащи програми за компенсации на увреждания от ваксини. Началото на тези програми е поставено през 1953 г., когато Германския върховен съд постановява, че хората, които са пострадали вследствие на задължителна ваксинация (в конкретния случай вариола), следва да бъдат компенсирани. Германия създава компенсационна програма през 1961 г. Франция изпълнява подобна схема през 60-те. През 70-те загрижеността за нежеланите реакции вследствие извършени имунизации против дифтерит-тетанус-коклюш води до установяване на компенсационни програми в Австрия, Дания, Япония, Нова Зеландия, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия. През 1980 г. Тайван, Финландия, САЩ и Квебек (Канада) въвеждат такива програми. През 1988 г. Испания създава своята компенсационна схема (Programa de compensación por lesiones causadas por vacunas). Италия, Норвегия и Република Корея правят същото през 90-те. Последно създадени са компенсационните схеми в Унгария (2005), Исландия и Словения. Установен е значим обществен натиск в други държави, включително Австралия, Канада и Ирландия, да се основат подобни схеми. Към този момент няма програми, които да покриват развиващите се държави.Интервю на Евгения Гигова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

10 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  След Пентаксим, веднага на следващия ден, детето се обрина. Беше цялото лице /бузките/ до лимфа, после започна тялото по ръце, крака и така е до днес вече 3 години все още не е преминало. Друга ваксина не сме му слагали. Може и да са спрени големи пандемии чрез ваксинирането, но не е допустимо на малък организъм с неразвита имунна система да се слагат 5, 6 ... валентни ваксини.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Всъщност какво излиза - слагат на детето ваксина срещу полиомелит, а то развива това заболяване и се парализира?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Много съжалявам за случая! Винаги има рискове, но да заклеймим ваксините е пълно безумие, след като десетки болести, от които хората са мрели като мухи, днес са напълно забравени (скоро ще се присетим за тях обаче с цялата тая идиотия с неваксинирането). Ако се замислите, има хора, алергични към мед, ягоди, ядки. Това отрича ли вълшебните им качества като цяло. И хайде да забравим за алуминия и др виж още ›› угите метали във ваксините, защото има много голяма различка в количеството, вида, структурата, съединението, в което участват. И хлорът и натрият сами по себе си са страшни неща, ама комбинирани заедно правят готварска сол.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  докога ще ни баламосват и льжат за ваксините? Този дето доиде Ран-ѝ ьт каза че до еди=коя си год. Бьлгария тр. да стане на половината си население. Това ли преследват? Хора не мьлчете--борете се -да ги направят по желание,както навсякьде по света--това ли е правото на избор-след като нямаме такьв?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Трепане..само това може да помогне и откаже злобните и долни доктори от това да крадат и експериментират със здравето на децата ни..зъб за два..това е масимата
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Това ли измисли, за да се заядеш с трагедията на семейството, трол смачкан? Понеже няма как иначе да противодействаш? Нахай си 100 ваксини и стани вечен клиент на фармата за краткия ти постваксинален скапан живот
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  НЕКА ВСИЧКИ БЪДЕМ ОТГОВОРНИ И ДА ВНИМАВАМЕ КОГАТО ГОВОРИМ ЗА ВАКСИНИТЕ!ПРЕДИ 33 ГОДИНИ НА МОЕТО ДЕТЕ ПОСТАВИХА ДИФТЕРИТ,ТЕТАНУС, КОКЛЮШ, А СЛЕД 2 ДНИ ВДИГНА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА И РАЗВИ КОКЛЮШ, НО БЪРЗО СЕ ВЪЗСТАНОВИ. ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ СИ МИСЛЕХ ЗА МОЯ БЛИЗКА, КОЯТО ЗАГУБИ ДЕТЕТО СИ ОТ НАЙ ЕЛЕМЕНТАРНА ШАРКА,ЗАЩОТО ПО НАСТОЯВАНЕ НА СЪПРУГА- ЛЕКАР ПРОПУСНАХА НЯКОИ ВАКСИНИ.
  : 45 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  айдееее и тука неграмотници - не се казва ДОНОСЕН! Казва се Износен, нормално износен!!!!! Това ,че се казва недоносено бебе , не значи че обранотот е доносено! Глупаци такива! казва се износено дете!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Това ли измисли, за да се заядеш, понеже няма как иначе да противодействаш? Смешник! Първо се научи да пишеш грамотно и си нахакай 100 ваксини, че да си "защитен" и да станеш вечен клиент на фармата за краткия ти постваксинален живот
  : 7 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Това ли измисли, за да се заядеш с трагедията на семейството, трол смачкан? Понеже няма как иначе да противодействаш? Нахай си 100 ваксини и стани вечен клиент на фармата за краткия ти постваксинален скапан живот
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 20 - 21

Овен През тези почивни дни има едно сигурно нещо в любовта, което ще бъде като лайтмотив - романтиката. Щедростта, която ще проявявате към любимите

missing image
Вицепремиер и четирима министри на парламентарен

Един вицепремиер и четирима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол, предаде БГНЕС. Първа на трибуната ще се качи заместник министър-председател

Последно в Актуално