Странни разминавания при случай с пострадало след ваксина дете

20334
Странни разминавания при случай с пострадало след ваксина дете
Снимка: iStock/Guliver

Противоречиви факти излизат наяве около случая с пострадалото след ваксиниране дете - Виктор от село Брод, Димитровградско, което сега е настанено в инфекциозно отделение на МБАЛ Хасково.

Адриана Панайотова, майка от Хасково, разказа за Actualno.com, че е била свидетел на приема на детето в Спешното отделение на МБАЛ Хасково. Това се е случило на 19 март, събота, между 8:20 – 9:00 часа. Тогава на смяна е била д-р Камберова, която излязла да посрещне детето. Тя попитала бабата на Виктор дали е имал ваксина, на което бабата отговорила: „Да, има." Д-р Камберова е отговорила: „Ами от ваксината е, какво се чудиш“. Бабата е уточнила още: „Вчера беше добре, след ваксинирането пострада.“ По думите ѝ детето не е било болно преди ваксинирането, нито е имало някакви оплаквания. Адриана Панайотова разказва, че тогава д-р Камберова е започнала процедура по изпращане на детето в Пловдив, подготвяла се е документация, била е извикана линейка, която да транспортира детето. На това са станали свидетели всички чакащи в Спешното отделение на МБАЛ „Хасково“ - около 10-на души. В 9:20 детето и придружаващите го баба и майка са напуснали болницата. Самата д-р Камберова отказа да коментира случая.

Дете пострада след ваксинация

Двегодишно дете е пострадало след ваксиниране срещу пневмококи или т.нар. конюгирана пневмококова ваксина – Synflorix, съобщи д-р...

На 21 март началник на Инфекциозно отделение д-р Хубенов каза за Actualno.com, че детето е прието в отделението му на 20 март около 10 часа от д-р Лазова, както и че не е било в Пловдив. По думите му на 10 март т.г. е била направена „трета игла“ т.е. трети прием на ваксиниране срещу пневмококи или т.нар. конюгирана пневмококова ваксина – Synflorix. По думите му детето е получило дозите от Synflorix на следните дати: първи прием - 29.05.2014, вторият на 7.08. 2014 или 2015 година (по време на разговора бяха казани и двете години), както и че е планирана имунизация за паротит, морбили и рубеола за края на април т.г.

Като се знае, че детето е двегодишно, става ясно, че има отлагане в поставянето на имунизациите му. Трите дози пневмококова ваксина представляват първичната имунизационна схема и по календар се слагат 3 поредни месеца. 4-тата доза се явява реимунизация и се слага 6 месеца след последната доза от първичната имунизация. Според имунизационния календар в този период на детето би трябвало да има направена и реимунизация с комбинирана петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип В - Pentaxim (Пентаксим), която д-р Хубенов отрече да е била поставяна на детето, без да сме го питали изрично. В разговор той добави, че майката дори не била чувала за тази ваксина. Става въпрос за ваксината дарение от Турция, заради която здравният министър Петър Москов беше привикан да дава обяснения пред парламента и беше прието два пъти годишно здравният министър да дава отчет пред Народното събрание за имунизационния календар и ваксините.

Какво точно е било сложено на детето може да каже само личният лекар, с която обаче не е направена връзка от болницата.

Междувременно в детска клиника и в инфекциозно отделение няма такъв пациент, съобщиха от „УМБАЛ Св. Георги“- Пловдив по отношение на това дали детето е приемано от тях.

Отново недостиг на ваксини от задължителния имунизационен календар

Отново недостиг на ваксини от задължителния имунизационен календар за най-малките. Този път липсва противохепатитна ваксина и препарат...

Проф. Иванов от Умбал "Св. Георги", който е консултирал детето в разговор с д-р Хубенов, заяви за Actualno.com, че само са се чули по телефона и е препоръчал какво трябва да се свърши: „Те ми обясниха, че има дете, което след ваксина е получило неврологична симптоматика и ги посъветвах да направят лумбална пункция.“

От РЗИ – Хасково информираха, че „детето е хоспитализирано на 20.03.2016 г. в Инфекциозно отделение МБАЛ Хасково АД с диагноза: Вирусна инфекция на ЦНС. При епидемиологичното проучване на случая се установява, че на 10.03.2016г. на детето е приложен четвърти прием /реимунизация/ на пневмококова ваксина. В деня на имунизацията му е извършен медицински преглед от ОПЛ / чл.11, т.4 на Наредба №15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Р България/. След прилагането на ваксината детето не е повишавало температура и не е имало оплаквания до деня на хоспитализацията – 20.03.2016г. Предстои проследяване на случая и обсъждане след налични резултати от проведените клинико-лабораторни изследвания. Случаят не е съобщен като нежелана ваксинална реакция съгласно чл. 14 от Наредба 15/2005 г. за имунизациите в Р България, за което РЗИ Хасково ще предприема необходимите мерки", пише още в официалният им отговор до Actualno.com.

Остава неизяснен въпросът къде е бил малкият Виктор във времето от 9:20 ч. на 19 март до 10:00 часа на 20 март до приемането му в инфекциозното отделение на МБАЛ Хасково.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com