Обвинени за финансиране на тероризъм в Сирия на съд, нови разкрития за "българската връзка"

7297
Обвинени за финансиране на тероризъм в Сирия на съд, нови разкрития за "българската връзка"
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шест лица – петима сирийци и българска гражданка, за участие в организирана престъпна група за финансиране на терористични организации, действащи на територията на Сирия. 39-годишната Исения Асенова е задържаната българска гражданка.

Прокуратурата припомня, че участниците бяха задържани на 18 януари тази година, а събраните доказателства показаха, че те са действали като престъпна организация от началото на 2016 година.

Групата извършвала небанкови парични преводи по арабската система хавала, и по-конкретно - трансферирала финансови активи на терористичната групировка „Ислямска държава“ от контролирани от нея сирийски територии към Турция, България и други държави от Европейския съюз (Германия, Великобритания, Швеция).

На втора инстанция ще се решава дали арестуваните за тероризъм по метода "хавала" остават в ареста

Апелативният спецсъд ще гледа мерките на петимата, задържани за финансиране на тероризъм чрез популярната в ислямския свят схема "хавал...

Арабската „Хавала” е анонимна и добре работеща система за превод на пари без никакви документални следи. "Хавала" от арабски означава "прехвърлям".

Част от трансферираните от арабски държави пари били предоставяни на членове на терористични групи, пребиваващи на територията на Европа. Както получаването, така и предаването на средства, ставало срещу представяне на изписан на лист цифров код.

Един от основните участници в групата – сирийският гражданин Мустафа Алибрахим, е бил касиерът на хавала на територията на България. За прикритие на незаконното трансфериране на големи парични суми той ползвал две фирми, регистрирани у нас на негово име. Родственици на М.А, в т.ч. негови братя и братовчеди, по това време били главните „хавалдари“ в Турция, Великобритания и други европейски държави.

За паричните трансфери групата удържала като комисиона значителен процент от средствата и за кратко придобила ресурс, който инвестирала в друг вид дейност.

Обвинените купували високопроходими джипове и пикапи в Германия, България и Румъния, прекарвали ги през българо-турската и турско–сирийската граница и ги предоставяли на територията на Турция и Сирия на членове на терористичните организации Фронт Нусра, известна като Хаят Тахрир Ал Шам, на сирийския клон на кюрдската ПКК, както и на други въоръжени опозиционни групи.

39-годишната Исения Асенова е българката, задържана за системата „Хавала”

39-годишната Исения Асенова е българката, задържана за системата „Хавала”, съобщи bTV. Мярката за неотклонение на обвинени...

Доказателствата по делото сочат, че обвинените купили, прекарали през територията на България и Турция и предали на терористични организации в Сирия автомобили на стойност 9 423 518.51 щатски долара, или 16 459 023, 19 лв. След придобиването на колите те били регистрирани в КАТ-София на името на български граждани, които веднага след регистрацията издавали пълномощни на предварително подбрани от групата шофьори за откарването им в Турция – най-често в градове до турско-сирийската граница. Там автомобилите били предавани на чужденци, предимно сирийци, които ги прекарвали във вътрешността на Сирия и ги доставяли на крайните купувачи, членове на терористични организации. Те от своя страна плащали колите на групата, отново по системата хавала. Част от въпросните автомобили били използвани за бомбени атентати.

Участникът в групата - касиер на хавала в България поддържал преки контакти със свои контрагенти - хавалдари, които развивали аналогична престъпна дейност в Сирия, Турция, Швеция, Германия, Франция, Великобритания и Унгария, и имали изградени собствени престъпни групи на национално ниво.

Всеки от участниците в „българската“ група е изпълнявал конкретни функции, свързани с организирането на нелегалните парични трансфери от и за чужбина, получаването и плащането на пари по системата хавала, документното оформяне на сделките с автомобили, регистрацията им, доставката им в Турция и Сирия.

Петима от обвиняемите по делото са в ареста с определени от съда мерки за неотклонение „Задържане под стража“, един е с парична гаранция от 20 000 лева.

Предстои Специализирания наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание по делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com