Официално стартира разследване заради скандала с либийския танкер

3080
Официално стартира разследване заради скандала с либийския танкер
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство, което касае казусът заради който Либия реагира дори пред ООН, че България е замесена в пиратство. Едно от основните лица в него е частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев. Това е ЧСИ-то, което е действало по скандалната смяната на собствеността на либийския танкер "Бадр". Счита се, че той е превишил правата си, за да облагодетелства друго лице.

Изпълнителното производство е образувано в Районен съд – Бургас, по искане на компанията "Булгаргеомин". Компанията иска да бъде обзпечен дълг в размер на 9 250 362 американски долара, като твърди, че парите се дължат от търговско дружество, собственост на Либия. От дружеството твърдят, че този дълг е бил обезпечен с ипотека върху танкера.

Четири български министерства се заемат със случая с либийския танкер

Четири министерства - на външните работи, на транспорта, на правосъдието и МВР - са ангажирани по случая със задържания танкер в Либия ...

Спорът по изпълнителното дело е бил за искането дългът да бъде изплатен с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Независимо от това, Колев е провел "незаконосъобразни действия по реализация на публичната продажба на кораба". Сега плавателният съд се намира извън българските териториални води. 

Досъдебното производство е образувано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на Либия. Той е получен в прокуратурата на 21 декември 2018 година. По него, още същият ден е разпоредено извършване на проверка. Образуваното дело е дадено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност. Окръженият прокурор на Бургас Георги Чинев даде разяснения по казуса.

Предистория

Според известната досега информация, на 21 декември, 2018 година, на борда на "Бадр" се качва както Колев, така и частни охранители плюс гранични полицаи. Те свалят либийския екипаж, а има оплакване от страна на капитана на кораба, че частните охранители му вземат сателитния телефон, след като опитва да се обади в Либия и да каже какво се случва. Версията на "Морска администрация" е, че екипажът съвсем доброволно е напуснал. Името на кораба се променя на "Бдин", а флагът, под който плава, става панамски. След като историята излезе в медиите обаче стана ясно, че много вероятно това е станало с фалшиви документи и фалшифициран подпис на гръцки нотариус.

Шенген ще гледаме през крива Либия

Както обикновено, по коледните и новогодишните празници винаги има по някоя много сериозна новина, която или изплува на по-късен етап, ...

По думите на транспортния министър Росен Желязков, "Булгаргеомин" е била приватизирана през 2013 година. Това е компания, съществувала още от времето на комунизма и занимавала се тогава основно с минна дейност. Интересен факт е, че "Булгаргеомин" е съдила България в Зимбабве за правото на собственост върху два имота, които дружеството обитавало от ... 34 години! Първоначален собственик на имотите обаче е била българската държава, но компанията счела, че ги ползва от толкова дълго време, че трябва да ѝ бъдат прехвърлени.

Според публикация на сайта за разследваща журналистика "Биволъ", зад цялата афера прозират интереси на италианската мафия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com