От властите лъжат до смешна история - сюжети за отравянето на Емилиян Гебрев

6616
От властите лъжат до смешна история - сюжети за отравянето на Емилиян Гебрев
Снимка: БГНЕС

"Свидетел съм на делото по стечение на обстоятелствата. Бях до леглото на Гебрев и сина му, когато те умираха във ВМА." Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев за случая с отравянето на собственика на оръжейната компания "Емко" Емилиян Гебрев.

Според Ноев българските власти не са предприели нищо, свързано с отравянето на Емилиян Гебрев и продължават войната си срещу него. "Има международни изследвания - факт е, че българските власти трябва да ги дърпа танк, за да свършат работа. Част от българските власти прикриват умишлено този случай", категоричен е Ноев. Той уточни пред bTV, че никога тримата отровени (Гебрев, сина му и съдружникът им) не са били на едно място. Гебрев не е тровен в ресторанта, а там е припаднал и трето, той не пие кафе.

Експерт: Наивно е да мислим, че руските спецслужби и ГРУ могат да допускат глупави грешки като при отравянето на Гебрев

Наивно е да мислим, че руските спецслужби и ГРУ могат да допускат глупави грешки като при отравянето на Гебрев. Това каза експертът по ...

Според Ноев атаката е извършена от група хора и не само Федотов е участвал. "Въпросът е кои са българските ятаци. Не вярвам да е Путин, но руски граждани са го извършили това", каза още Ноев.

Той допълни, че е трябвало още преди три години да бъдат проследени нещата, въпросът е защо СДВР се занимаваше с този въпрос.

"Искам да кажа на хората да не вярват на това, което им говорят властите в момента, те се опитват да прикрият този случай", категоричен е бившият министър.

Според него има две сюжетни линии - "интересите на някакви руски кръгове, свързани с физическото отравяне и една офшорна фирма "Виафот" (бел. ред. – това е компанията с претенция за русенския оръжеен завод "Дунарит" и е свързвана с Делян Пеевски), зад тази фирма стои ключа, тя служи за прикритие. Русия има интереси да закрие българската оръжейна индустрия."

Ноев допълни, че не е вярно, че българските власти не са знаели за доклада за изследване на отровата, поръчан от ВМА. Той заяви още, че българските власти всячески се опитват да прикрият „Виафот”.

Племенницата на Скрипал: Не изключвам Федотов да е свързан със случая "Гебрев"

„Как така г-н Федотов, сътрудник на Главно разузнавателно управление, за което всички са знаели, е попаднал на територията ви? Аз...

Позиция "Смешна история"

"Интересите на Русия в България не са да ударят една или друга партия, а страната ни да бъде дестабилизирана и да е слабо звено в НАТО и ЕС. Отравянето на Гебрев е една брънка."

Случаят "Скрипал" от началото до самия край е на много ниско професионално ниво. Ако трябва да се вмести в някакъв жанр, това е водевилът. Това каза ген. Тодор Бояджиев, първият главен секретар на МВР, след като трябваше да коментира дали собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев е част от случая и е бил тровен от руски агент с вещество от семейството на "Новичок".

Когато искате да си отговорите на въпроса кой го е направил, тръгвате от там кой има интерес да го направи. Никой не го прави – никоя разследваща и правоохранителна институция във Великобритания не излезе да каже нещо по този въпрос, а го стори британският министър-председател и обвини Русия и руския президент без никакви доказателства.

Скрипал е бил ценен оперативен работник за англичаните, те са били доволни от дейността му, но той попада под вниманието на руското контраразузнаване. Какво се прави в такъв случай – вадиш го от ключовата част, слагаш го на по-ниска длъжност, където да не навреди, разясни Бояджиев. И добави, че Скрипал е бил осъден в Русия, разменен с хора от интерес за Русия, но после Скрипал е работил още с британските служби и е разкрил 300 души, свои близки колеги. Не може да се пренебрегне някой от тези хора, със съсипана кариера, да е действал. Никоя разузнавателна служба не би действала така в случая със Скрипал, колкото и да е загубена – да захвърли флакона с отровата и да я намери някаква английска двойка, добави Бояджиев.

Руският посланик към Цветанов: Не се месим във вашите избори

Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров отхвърли твърденията за очаквана руска намеса в изборите у нас. Във Варна Макаров коме...

За възможността Гебрев да е пострадал, генералът подчерта: "Отново смешна история". Причината – след като Гебрев оживял, кое разузнаване щяло да пробва пак от същото в друг случай 4 години по-късно (бел. ред – Гебрев е тровен през 2015 година, Скрипал – през 2018 година). Чудесен случай – англичаните вместо да говорят за Brexit, да говорят за Скрипал и Путин, заключи Бояджиев пред БНТ.

Допускам, че не Путин и руското разузнаване, а партийното ръководство с "хакерчетата си" ще помагат да се спечелят каквито и да е избори, каза още Бояджиев, визирайки тезата на Цветан Цветанов, че Русия ще се намеси в евроизборите в България.

Експертна оценка – с какво е тровен Гебрев?

Веществото, за което съобщиха, че е тровен Емилиян Гебрев, не е вещество от семейството на "Новичок" - нещо, което и главният прокурор Сотир Цацаров обяви вчера (11 февруари). Става въпрос за хлорпирифос – вещество, което всъщност задушава, като това вещество не може да бъде намерено в абсолютно чист вид на българския пазар, но може да се намери алтернатива – продукти, в които има активно вещество хлорпирифос. Това стана ясно от думите на експерта доц. Иван Попов пред Нова телевизия.

Хлорпирифосът няма мирис, но е трудно разтворим във вода, а в алкохол – лесно разтворим, каза още Попов. Не е необходима някаква специална подготовка, за да се използва – това не е бойно отровно вещество, което по-лесно може да порази и използващия го.

Румен Петков: Опитът да се внуши връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев е безумен

Опитът да се внушава връзка между отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и на Емилиян Гебрев е повече от безумен. Това коментира пред журн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика