Парламентът отряза БСП за референдум за Истанбулската конвенция

1281
Парламентът отряза БСП за референдум за Истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли предложението на БСП за провеждане на референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

"За" гласуваха единствено 67 депутати от "БСП за България" с мотив, че народът трябва да бъде питан. "Против" бяха 121 депутати - всички депутати от ГЕРБ и ДПС и част от представителите от "Обединени патриоти" и "Воля". Въздържаха се 23 депутати от "Обединените патриоти" и "Воля".

Правителството оттегля Истанбулската конвенция

Правителството ще обсъди на днешното си заседание предложение за отмяна на решението си, с което одобри конвенцията срещу домашното нас...

Дебатите продължиха близо два часа. През тях стана ясно, че междувременно Министерският съвет е изтеглил документа и че ратифицирането му вече не е на дневен ред.

"Въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги, ако народът се произнесе с „не“ на референдум - от това искат да избягат управляващите", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изказванията.

Тя коментира, че Българската православна църква и 70% от българите не приемат конвенцията.

"Г-жо Караянчева, тези всички хора ли нарекохте тъмни сили и от чие име ги нарекохте така? Вие сте председател на Народното събрание, но не изразявате мнението на Народното събрание с тази квалификация. Ние не сме тъмни сили. Мисля, че и Българската патриаршия не е такава. Президентската институция не е такава. И тези 70% български граждани не са такива", каза Нинова.

Според нея след сезирането на Конституционния съд от ГЕРБ той може да каже или че конвенцията съответства Конституцията, или че не съответства и тогава ГЕРБ ще пристъпи към промяна на основния закон.

"Фолклорен" протест срещу Истанбулската конвенция

Поредна демонстрация срещу Истанбулската конвенция се проведе в София в неделя. Проявата пред Народния театър „Иван Вазов”...

"Министерският съвет трябва да отмени решението, което я е приело на заседание. Вторият аргумент е да не се харчат пари. Вие изхарчихте стотици милиони за какво ли не, но не искахте да се изхарчат тези пари, за да се пита народът. Когато народът веднъж се произнесе с "не" на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги и вие не можете да го внасяте отново и отново. От това искате да избягате. Без референдум ще я внесете отново, когато се постигне консенсус по тази тема", заяви Нинова.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в лицемерие и показа документи как на европейско ниво БСП е подкрепяла Истанбулската конвенция и е провеждала кампании срещу насилието над жени. По-късно депутатът от "Обединените патриоти" Юлиан Ангелов обясни какво е социалната роля на пола - в Европа БСП да е за конвенцията, а в България - против.

Според Цветан Цветанов социалистите реализират концепция за дестабилизация на страна, но тя е много слаба и няма да успее. Той каза, че социалистите стоят зад организирани протести срещу правителството.

"Вие не предлагате алтернативи, а се опитвате да създадете хаос", каза още Цветанов. Той обвини БСП, че иска да отклони страната от европейския път и да я вкарат в Евразийския съюз.

Социалистът Драгомир Стойнев обясни, че трябва да се пита народа за Истанбулската конвенция и това е истинското поемане на отговорност. Той попита ДПС дали слуша ГЕРБ по темата.

Протест срещу Истанбулската конвенция във Варна

Пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично” граждани от Варна организираха протест срещу ратификацията на Истанбулск...

Колегата му Филип Попов пък обяви, че мнозинството се опитва да подмени ценности и традиции в обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика