Петя Аврамова: Тол системата тръгва от 1 март, но ограничено

3392
Петя Аврамова: Тол системата тръгва от 1 март, но ограничено
Снимка: БГНЕС

Тол системата е в техническа готовност да стартира от 1 март и да се облагат превозните средства от над 3,5 тона. "Стартираме на 1 март", увери регионалният министър Петя Аврамова, след като вчера, 26 февруари, Бойко Борисов поиска отлагане до 27 март.

Намалени са тарифите, намалихме обхвата за товарния трафик – само магистралите и първокласните пътища, увери тя. И напомни, че превозвачите не искат да има такси за бордови устройства и GPS тракери.

Автобусите спират на 1 март заради проблеми с тол системата, алармира Милтенова

Не са изключени протести на автобусните превозвачи,тъй като на 1 март със старта на тол системата не са готови да излязат на работа. То...

Регионалният министър обясни, че премиерът Борисов поставил много сложна задача – да не се ползват тракери с наем от националните оператори (бел. ред. – става въпрос за две компании-оператори "Интелигентни трафик системи" (ИТС) и "Конкорд Смарт Инфраструктура"). "Смятам, че ще се справим", каза Петя Аврамова пред БНТ. "Вчера беше наредено да не плащат за бордови устройства и маршрутни карти", заяви министърът. На въпрос кой ще поеме тези разходи, тя отвърна – в рамките на комисионната, която получават от АПИ за своята дейност по поддръжка на тол системата.

Аврамова обяви за "сложна" системата с бордови устройства и GPS тракери: "Ние сме в процес на синхронизиране на всички тези компоненти". "Опитваме се да лавираме между икономически, политически и всякакви други интереси", добави тя. Нека превозвачите пътуват с маршрутни карти до 27 март, помоли Аврамова.

Март месец ще е преходен за тол системата, подчерта Петя Аврамова. Тя видя опит за политически саботаж от опозицията, но не и от "Обединени патриоти", макар че днес Аврамова и Бойко Борисов ще отговарят пред парламента за тол системата и дори депутат от ГЕРБ подкрепи предложението те да се явят пред народните представители.

7% такса за посредник, който събира тол таксите – защо? Този въпрос беше поставен на проф. Олег Асенов, член на управителния съвет на АПИ.

Асенов отговори пред Нова телевизия, че това бил модел от чужбина – например в Белгия, като целта била доставчикът да събира 100% данни от работата на тол системата. На въпрос може ли таксата да е по-малка, ако АПИ си има специално звено за това, Асенов реално не отговори.

Депутатите ще изслушват Борисов за тол системата, Аврамова също ще даде отчет

Депутатите от БСП поискаха изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за тол системата в пленарна зала. Предложението на социали...

Олег Асенов каза и, че било договорено превозвачите да не поемат цялата тежест на дългосрочните договори. Що се отнася до тол таксите за автобуси, членът на управителния съвет на АПИ също не видя проблем и посочи, че основната транспортна връзка между двете половини на държавата – Проходът на Републиката (Хаинбоаз) била безплатна. "От София до Бургас е 10 лв. тол таксата за най-големия автобус за еднократно пътуване. Ако човек иска да мине с камион по транзитния маршрут "Калотина" – "Капитан Андреево", говорим за 40 лв. Всеки може да сметне, че за това разстояние увеличението е 2 пъти. Ние имаме най-ниските тарифи в Европа. В момента всички второкласни пътища са безплатни", обясни още Асенов.

Нима сме по-богати и по-различни да плащаме 7% на един посредник, отвърнаха превозвачи, давайки примери с държави като Унгария, където таксата била 1,7-1,8%. Асенов отговори, че понеже имало три алтернативни начини на таксуване – GPS, маршрутна карта и бордово устройство, докато в Унгария било само с GPS. Като има по-голяма сложност, нека има по-голям ресурс.

От Националното сдружение на малките и средни превозвачи обявиха, че ще преминат по Цариградско и Ботевградско шосе в столицата от 11 ч. до 16:30 ч. Очакванията са да има поне 100 камиона на всяка позиция. Петър Захариев от Националното сдружение на автобусните превозвачи заяви, че е оскъпяването е безспорно, като при автобусите то достига 12-15 пъти.

Електронните винетки

Защо Бойко Борисов се накара на ръководителя на АПИ Георги Терзийски? Аврамова обясни, че от 2005 година всички пътни отсечки, за които сега се протестира, са във винетната система. Сега просто имало нов контрол (бел. ред. - т.е. излиза, че досега нямало) и това притеснило хората, които карали без винетки. Днес, 27 февруари, се очаква споразумение с 6 общини те да си поемат пътища, за които досега е трябвало да има винетка.

Нанков: Наслушахме се на стъкмистика и изкривени аргументи за тол системата

През последните дни се наслушахме и на стъкмистика, и на изкривени аргументи. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие Никола...

За Столична община АПИ твърди, че пътищата, които поддържа и за които се иска да няма винетка, струват годишно 8 млн. лева за поддръжка, а Столична община дава само 500 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика