Петкова: До седем години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена

5336
Петкова: До седем години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена
Снимка: БГНЕС

До 7 години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена, заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя добави, че с днешното решение на парламента може да се търси стратегически инвеститор за изграждане на централата.

"Мораториум върху проекта "Белене" няма и никога не е имало такъв мораториум. Това решение, което народното събрание е взело 2012 година е решение, което е подкрепящо действията на правителството тогава. С решението, което се взима днес на практика това е новата воля на българския парламент. След това решение ръцете на правителството са развързани. Колегите от "Росатом" винаги са заявявали, че те ще участват ако българската държава вмземе подобно решение, било като изпълнител, като подизпълнител."

Решено: Пак започваме АЕЦ "Белене", районът бил не по-сеизмичен от Япония

Проектът АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред, след като Народното събрание официално вдигна мораториума, наложен през 2012 година. Реш...

Петкова каза още, че до момента имаме четирима кандидати, които са проявили сериозен интерес.

„Субективни критерии, които да дадат възможност за избор наистина на най-добрата оферта за България в тази ситуация. Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден. На този етап не сме оторизирани да даваме подобна информация. Скоро ще стане ясно“.

Междувременно стана ясно, че възможните инвеститори на АЕЦ "Белене" са с един по-малко от тиражираните от властта. Всъщност интересът на френската компания "Фраматом" към проекта бил не в ролята на вложител, а на изпълнител на определени дейности. Това стана ясно от изказване на представителя на фирмата за България Станислав Георгиев.

"Фраматом" не може, това не е подходът на компанията да бъде инвеститор. Компанията винаги е осигурявала услуги. Що се отнася до проекта "Белене", "Фраматом" би имал интерес да участва в проекта със същия обем от дейности, които бяха определени за него до 2012 година, когато се прекрати проектът", обясни той, цитиран от БНР.

"Росатом" е готова да почне "Белене", но пита за държавни гаранции

„Росатом” е готова да започне незабавни преговори за реализирането на АЕЦ „Белене”, но не стана ясно дали руска...

"Фраматом" би могъл да потърси възможност за осигуряване на финансиране на обема от дейности, които евентуално той ще изпълни в проекта "Белене", но това не е инвестиране", каза Георгиев, който участва на международната ядрена конференция, организирана от "Булатом".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика