Почти 3 млн. българи считат, че може да има Трета световна война

3088
Почти 3 млн. българи считат, че може да има Трета световна война
Снимка: Getty Images/Guliver

53% от българите смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2,9 милиона пълнолетни българи от общо около 5,5 милиона трайно живеещи в страната, коментира "Галъп Интернешънъл", представяйки най-новото си социологическо проучване*.

Общо 34% от запитаните (близо 1,9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това няма да се случи, като за 44% е "малко вероятно" или и е "изключено" (19%). 28 на сто обаче се опасяват от ядрена война.

"Ислямска държава" иска Трета световна война

Терористите от "Ислямска държава" възнамерявали да се обединят с бойци на "Ал Кайда" и "Талибан", за да създадат "непобедима армия" и д...

Същевременно 62% от запитаните намират, че Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности, както и с председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Също 62% приемат, че с турския президент Реджеп Ердоган е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни.

Друго проучване на "Галъп" сочи, че 88% одобряват позицията на правителството по случая "Скрипал". 61% смятат, че по такива теми следва да има консенсус между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата пaртия сама да носи отговорност. 81% не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни.

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници (бел. ред. - например влизането в "Пирогов") срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71%.

* Експресният сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика. Максималното стандартно отклонение е ± 3.5 при 50% дялове.

Бивш офицер от ДС предвижда нов вид терористични атаки заради Сирия

Наблюдава се желание от страна на германските власти да ограничат максимално информацията за случилото се в град Мюнстер. Има обаче еди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Земетресение разлюля района на Сливница

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Коментар №3 на седмицата: Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество