Природозащитници: Бърза се за ски зоната в Банско заради ново законодателство

1952
Природозащитници: Бърза се за ски зоната в Банско заради ново законодателство
Снимка: БГНЕС

Сагата със ски зоната в Банско вече е с поредна серия – този път с предположения от "За да остане природа в България" защо точно сега е повдигната темата с подписване на анекс към концесията за ски зоната в Банско.

Според природозащитната организация, основната причина за "бързането" е, че от 5 януари догодина в сила влиза новият Закон за концесиите. Природозащитниците посочват, че тогава държавата ще трябва да уведомява Европейската комисия за промени в концесии с оборот над 5 млн. евро за срока на изпълнението ѝ, а тази за ски зоната в Банско е точно такава. "Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред Комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство", твърдят от "За да остане природа в България", макар че в общо 24 страници с въпроси до вицепремиера Валери Симеонов НПО-то казва, че става въпрос за стопанисване на ново строителство.

Банско идва на протест в София

Жителите на ски курорта Банско, подкрепени от жителите на още 5 населени места в региона, ще протестират много скоро в София, заради по...

От природозащитната организация изброяват двуцифрено число с причини, заради които промяната не може да стане по начина, предложен от "Обединени патриоти". Сред тези причини личат следните по-важни, от гледна точка на природозащитниците:

1. Ще има включване на нови площи в договора и те ще влязат в частта от защитената от ЮНЕСКО територия на Национален парк "Пирин". От Община Банско обаче са категорични, че това е лъжа и че и в момента площта на туристическата зона в парка е 8918 декара, като в предложението за изменение се предвижда да могат да се правят инвестиционни предложения в тази площ, но одобрение ще трябва да има по съответния законов ред.

2. Нарушение на Директива 2014/23/EC за възлагане на договори за концесия, което ще доведе до наказателна процедура от ЕК срещу България.

3. С изменения концесионен договор държавата предоставя обекти и площи, които не са нейна собственост. Такива са: общинският път от Банско до хижа Вихрен, базата на ВМРО и други почивни бази, вододайната зона на Банско и други имоти, които бяха изключени по сега действащия договор.

Симеонов срещу Борисов за Банско - битка на титани

"Господин министър-председател, току-що ми пратиха съобщение - във Facebook Прокопиев, прокопиевци ликуват, че точката за "Пирин" е изт...

4. Промяната на концесионния договор ще доведе до загуба на собственост. В момента лифт "Чалин Валог", лифт "Академика" (Тодорка), лифт "Платото" и влек "Старата котва" са прехвърлени от "Юлен" АД на "Маренго Трейдинг" ЕООД, убедени са природозащитниците. Според "За да остане природа в България" това е незаконно, защото "Маренго Трейдинг" било юридическо лице, което не е страна по действащия концесионен договор. Самите обекти обаче досега бяха част от концесионния договор. С промяната на договора държавата ще загуби тези обекти завинаги!

5. Сумата за годишното концесионно плащане, дори и след промяната, ще е твърде малка, тъй като концесионерът може да я изкара за един ден с продажбата на 6000 еднодневни карти. При промяна на договора, концесионерът ще плаща 0,09 лева на декар на ден, което е над 10 000 пъти по-евтино от цената, на която Община Банско предоставя свои площи.

От "За да остане природа в България" призовават всеки заинтересуван да се включи в протеста им в София на 13 декември, от 18:30 часа, като сборният пункт е пред паметника на Алеко Константинов при метростанцията на НДК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com