Протестите в Иран се насочиха срещу религиозната установеност

2653
Протестите в Иран се насочиха срещу религиозната установеност
Снимка: Getty images/Guliver

Иранският вицепрезидент Есхаг Джахангири предупреди хората да бъдат внимателни. "Който инициира протести, рискува да загуби контрола върху тях", заяви той. Това се отнася и до онези, които стоят зад демонстрациите от края на тази седмица.

"Онези които стоят зад тези събития, ще си изгорят пръстите. Те смятат, че с действията си ще вземат на мушка правителството", допълни той. Това е така, но според Джахангири, те вредят сами на себе си. Очевидно вицепрезидентът има право. На много наблюдатели направи впечатление, че протестите започнаха не къде да е, а в град Машхад, в североизточната част на страната, близо до границата с Туркменистан.

Демонстрациите в Иран - много повече от негодувание срещу високите цени

В модерната си история Иран няколко пъти е бил на една крачка от демокрацията. През 20-ти век, страната е разтресена три пъти от полити...

Тримилионният град е родно място на консервативния клерикал Ибрахим Раиси. Той беше най-сериозният съперник на Хасан Рохани по време на президентските избори през май 2017 година. В Машхад е роден и тъстът на Ибрахим Раиси - радикалният клерикал Ахмад Аламолхода. Наскоро той протестира срещу разрешението в Иран отново да се провеждат концерти. Сегашните протести избухнаха един ден след като шефът на полицията на Техеран обяви, че жените, които нарушават правилата за забулване, вече няма да бъдат арестувани, а ще посещават курсове за превъзпитание.

Предупреждението на вицепрезидента се отнасяше и до кръга на Раиси и Аламолхода. Но очевидно протестните демонстрации се изплъзват от техния контрол.

Първоначално протестите имаха консервативна насока, в която демонстрантите привнесоха социални проблеми и протестираха срещу поскъпването на живота. Постепенно обаче характерът на протестните демонстрации се промени. Протестът постепенно се насочи срещу религиозния истаблишмънт (установеност) на страната, срещу материалните привилегии на клерикалите, както и срещу политическия и обществен курс, който те налагат на Иран.

Според информации от BBC, демонстрантите скандирали: "Хората просят, а клерикалите се държат като богове!" Медиите съобщават, че в град Абхар пък демонстрантите изгаряли портрети на на иранския революционен водач аятолах Али Хаменей. Демонстрантите протестират и срещу наложения от клерикалите външнополитически курс и най-вече срещу хегемониалните амбиции на правителството особено след избухването на сирийската война.

Хората критикуват преди всичко темповете на инфлация, от които Иран страда още от началото на 1970-те години. През последните години от управлението на шах Мохамад Реза Пахлави инфлацията беше над 15 процента. А по време на президентството на Акбар Хашеми Рафсанджани надхвърли 25 на сто. При управлението на сегашния президент Хасан Рохани инфлацията падна до най-ниското си ниво от 40 години насам - под девет процента. Въпреки това много граждани са недоволни. Защото проектобюджетът предвижда съкращаване на социалните помощи. А това засяга особено силно най-бедните слоеве от населението. МВФ прогнозира, че през идните години безработицата в Иран ще достигне до 12 процента.

Тръмп осъди "бруталния и корумпиран" ирански режим

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали иранските демонстранти за това, че са действали срещу „бруталния и корумпиран” иран...

Към всичко това се прибавят надеждите, свързани с ядреното споразумение между Иран и петте постояни членове на Съвета за сигурност плюс Германия. Но отменянето на санкциите все още не е довело до видимо облекчаване на икономическия живот. Демонстратите и затова обвиняват клерикалите. Медиите съобщават, че протестиращите викали: "Смърт на талибаните!". В техните очи шиитските клерикали не се различават особено от сунитските екстремисти в съседен Афганистан. Ако първоначално протестите са били насърчени от консервативните клерикали, както твърди вицепрезидентът Джахангири, то подстрекателите са си направили грешно сметката. Духът, който те изпуснаха от бутилката, очевидно се насочва срещу самите тях и срещу политическия и обществен ред. Един демонстрант заявява за BBC, че не протестирал срещу Рохани, а срещу "гнилата" система.

Държавата предприема крути мерки срещу демонстрантите. Един високопоставен генерал заяви, че "те ще усетят железния юмрук на нацията". Междувременно по време на протестите загинаха най-малко 20 души. По всичко личи, че силите за сигурност поемат твърд курс спрямо демонстрантите.

В град Арак, на около 300 километра югозападно от Техеран, са арестувани 80 демонстранти, както заяви представител на силите за сигурност. Той твърди, че демонстрантите се опитали да щурмуват сградата на правителството, но властите са овладели положението. Иранците обаче явно не се поддават на сплашването. Във видеа, разпространени в социалните мрежи, се виждат хиляди демонстранти в Техеран и в градове като Исфахан и Хорамабад. Повечето информации обаче не могат да бъдат проверени. Репортери на агенция France Presse съобщават, че властите са блокирали интернет.

Възможно е това да е само началото на още по-големи протестни акции. Живеещата в изгнание носителка на Нобеловата награда за мир Ширин Ебади очаква още по-мащабни протести в сравнение с тези от 2009 година.

Анализ на Керстен Книп от Deutsche Welle, цитиран от БГНЕС

Иран: Зад протестите стоят САЩ, Великобритания и Саудитска Арабия

Зад протестите в Иран стоят САЩ, Великобритания и Саудитска Арабия, заяви секретарят на Иранския висш съвет за национална сигурност Али...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари