Проучване: 50% от хората с лек или среден COVID-19 имат симптоми 6 месеца след болестта

4524
Проучване: 50% от хората с лек или среден COVID-19 имат симптоми 6 месеца след болестта
Снимка: БГНЕС

Почти половината от хората с леко или средно заразяване с коронавируса все още имат симптоми шест месеца по-късно. Това показва ново проучване на израелски изследователи.

Изследването, което трябва да бъде публикувано този месец в Journal of Clinical Microbiology and Infection, е проведено сред 103 души на възраст над 18 години, които са имали коронавирус, за период от шест месеца между април и октомври 2020 г. Хората са имали лека до умерена степен на симптоми, което означава, че макар да не са били асимптоматични, те не са били хоспитализирани с по-тежък случай на заболяването. Участниците са били интервюирани до четири пъти по време на проучването, отбелязва агенция БГНЕС.

Голямото пререждане за ваксини

Израел е първи в света по имунизиране срещу коронавирус, Европейският съюз - по брой ваксини, а Перу държи тъжния рекорд за най-много з...

„Много е страшно, че след шест месеца младите хора, които са били здрави и са се чувствали добре преди коронавируса, все още имат симптоми“, каза д-р Сара Израел от Университетския медицински център „Хадаса“, съавтора на доклада.

На шест месеца 46% от пациентите са имали поне един непремахнат симптом, най-често умора (22%), промени в обонянието и вкуса (15%) или затруднено дишане (8%). Проучването показва, че 44% от хората са имали главоболие, 41% треска, 39% мускулни болки и 38% суха кашлица като при първия си симптом на COVID, обикновено около втория ден от началото на заболяването. Но много от тези симптоми си отиват относително бързо. За разлика от тях, промяната на миризмата и вкуса, които обикновено се появяват около четвъртия ден след началото на заболяването, са сред най-продължителните.

Общо 14 симптома са включени в окончателния анализ, 12 от които са изброени като симптоми на COVID-19 от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от декември 2020 г. Те включват промяна на вкуса, промяна на миризмата, повишена температура, суха кашлица, влажна кашлица, мускулни болки, главоболие, хрема, възпалено гърло, диария, затруднено дишане, повръщане и гадене. В допълнение, повече от половината участници (53%) се оплакват от симптом, който не е отчетен от CDC: загуба на апетит. И накрая, умората, която сега е посочена като CDC симптом, не се появява изрично в оригиналния въпросник, но се отчита самостоятелно от 18% от пациентите под „някакви други симптоми“. Д-р Израел отбеляза, че други симптоми, споменати от някои от пациентите, включват загуба на паметта, загуба на коса и депресия.

Както е отбелязано, по отношение на основните медицински състояния, повечето от пациентите обикновено са били здрави, преди да се заразят с вируса. Двама от тях са имали високо кръвно налягане, шест са имали респираторно заболяване, двама сърдечни заболявания и 16 са били клинично затлъстели.

EЦБ: Правителствата да не намаляват брутално стимулиращите мерки

Президентът на Европейската централна банка (EЦБ) Кристин Лагард заяви, че най-големият ѝ страх не е, че Европейският съюз ще натрупа &...

Израел заяви, че се надява, че информацията в доклада ще позволи на лекарите да разберат по-добре дългосрочните здравни усложнения от COVID-19. Тя също се надява, че това ще послужи за насърчаване на младите хора да се ваксинират.

„Мисля, че сега хората знаят, че това не е обикновен вирус“, казва експертът. „Дори и да не се разболеете, вирусът може да ви засяга месеци след това. Рискът от странични ефекти от ваксината е малък в сравнение със симптомите на вируса".

Израел добави, че трябва допълнителна работа, за да се оцени дали асимптоматичните пациенти изпитват подобни симптоми след възстановяване. Тя също така каза, че екипът се надява да продължи да изследва хората, участващи в настоящото проучване, за да се определи кога техните съществуващи симптоми изчезват.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари