X
 
 

Радев: Не съм против F-16. Ако дойде с всички оръжия, ще струва още повече

4773 3
photo of Радев: Не съм против F-16. Ако дойде с всички оръжия, ще струва още повече
Снимка: БГНЕС
Президентът на Република България не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има нужните бойни способности. Това заяви президентът Румен Радев на традиционната посланическа конференция пред дипломатите в Централния военен клуб.

"Самолетът F-16 е прекрасен, но за да бъде този самолет оперативно готов да има (бойни) способности, това е най-малкото. На земята трябва да има и огромен пакет, включващ наземно стратегическо оборудване за планиране на мисии, подготовка и инфраструктура", заяви Радев. По думите му дори една малка част от този минимално необходим пакет да липсва, способностите на самолета деградират значително и той може дори да не излети.

Купуваме F-16 без най-модерните им оръжия, САЩ са отстъпили от цената

Няма да се доплаща дооборудване на новите изтребители F-16, но България се отказва за момента от най-модерните им оръжия, като системит...

Какво е мнението на президента за изтребителите - припомнете си в този материал.

Радев е сигурен, че крайната цена на самолетите ще е значително по-висока от тази, за която говорят управляващите. 

"Тази цена, която сме договорили, в близко време ще набъбне сериозно. Това, което сега не се калкулира, ще бъде твърдо закупено. То ще бъде предоставено под формата на оборудване, стоки и услуги", предупреди държавният глава, който смята, че има много скрити разходи около американския изтребител.

Президентът влезе в задочен диалог и с премиера Борисов, който се изказа по-рано на същото събитие. "Виждам, че сме специалисти по кугари, спартани и пантери (видове транспортни самолети и хеликоптери). Основнaтa им задача е да превозват хора и товари от точка A до точка Б. Основното за изтребителя е да пренася въоръжение и да го използва", отбеляза Радев.

Как ще бъдат платени парите за новите бойни самолети, прочетете в този материал.

Председателят на комисията по отбрана обясни, че за F-16 ще купуваме ракети като имаме нужда

Самолетът е изключителен, има страшно много нови технологии от пето поколение. Конгресът ни даде ключа от магазина и можем да си купим ...

Президентът разбира сложната ситуация, в която се намира правителството, заради високата цена на изтребителите, но е разочарован от неизпълнените обещания.

"Напълно разбирам правителството, то е притиснато. Ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало е да настоява да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които се поеха в началото – че ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет въоръжение и оборудване – нищо не остана от тях", посочи Румен Радев.

Той предупреди, че покупката на самолетите може да повлияе и на амбициите на България за членство в еврозоната. "Разбирам, че правителството е притиснато, защото обяви такава ниска рамка, а психологически стана висока рамка и защото наближаваме прага за дефицит по маахстрихтските критерии, а искаме да атакуваме еврозоната", каза Радев.

Правителството вече одобри увеличаване на разходите на Министерството на отбраната с 2.1 млрд. лв., за да бъдат платени самолетите. Сделката за F-16 изисква одобрението на парламента, както и актуализация на държавния бюджет, които ще бъде гласувани от депутатите утре сутрин. 

Кога най-рано България ще получи мечтаните изтребители, прочетете в този материал.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Абе и аз си мисля, че ако политиците ни бяха с всичките необходими качества или поне с достатъчно количество от тях, щяхме да струваме мноооого, много повече като държава, но...
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ИМА ЛИ СвЕСТЕН ЖУРНАЛИСТ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ И ДА ГО ПОПИТА САМО ЕДНО: ГОСПОДИН ВВС БИВШ НАЧАЛНИК И СЕГА ПРЕЗИДЕНТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С ОГЛЕД НА КАКВО СМЯТАТЕ Ф-16 ЗА СКЪП. ВЕРОЯТНО ИМАТЕ НЕЩО ПРЕДВИД И МОЛИМ ДА ВИДИМ КАТО СРЪВНЕНИЕ ВАШИТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ И ВАШИЯ МОДЕЛ ИЗТРЕБИТЕЛ КЪМ ТО Ф-16. Т.Е. С КАКВО СРАВНЯВАТЕ Ф-16? КОЙ САМОЛЕТ Е ПО ЕВТИН СЪС СЪЩОТО ВЪОРЪЖЕНИЕ, С КОЕТО СЕ ПОРЪЧВА Ф-16 виж още ›› ? ПРОСТА РАБОТА? НЯКОЙ КАЗВА СКЪП Е, АМА СПРЯМО КАКВО, ПОРШЕТО Е СКЪПО СПРЯМО ШКОДАТА, ШКОДАТА СПРЯМО ЛАДАТА. КАКВО ИМА ПРЕДВИД РАДЕВ? ПРАВИЛ ЛИ Е ПРОУЧВАНЕ? ДО КЪДЕ Е СТИГНАЛ С ПРОУЧВАНЕТО?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Грипен е по-евтин, за тази цена 16 самолета срещу 8 Ф-16. И двата самолета ще изпълнят поставените задачи за охрана. Миг35 по-евтин и по-добър. Два двигателя и нов радар. По-евтини боеприпаси. Ако не вярваш отвори гугъл и проверявай данните.
  : 0 !