Родителско разделение заради щадящите тестове в цялата страна

3655
Родителско разделение заради щадящите тестове в цялата страна
Снимка: iStock

В 13 области вече има тестове за учениците от 1 до 4 клас, съобщиха от Министерството на образованието. Вчера (8 ноември)  изтече срокът, в който родителите на учениците от началния курс трябваше да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid като условие да се върнат в клас. Най-ранната обсъждана дата за това е 10 ноември.

Междувременно стана ясно, че хиляди деца - ученици в 15 области на страната остават на дистанционно обучение, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването (МЗ) още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

Екипът на Actualno.com провери какви са нагласите сред родители и учители в страната и някои столични училища. 

В София преобладават декларациите за съгласие спрямо тези против - близо 70% от родителите одобряват тестването. Засега в 5% от училищата няма да се организира въобще присъствено обучение - 12-13 училища.

Варна - 55% от родителите са декларирали съгласие за тестване. В 17 училища няма въобще да има присъствено обучение и остават онлайн.

В Бургас процентът е около 75 на сто "за" тестването.

Източник: iStock/Guliver

Пловдив - 4-ри училища в областта остават изцяло онлайн. Обработени са обаче само една трета от декларациите, пристигнали в училищата.

В Добрич Между 50 и 90 процента от родителите на деца са "за" тестването в училище

В Раковски родители излязоха на протест срещу масовото тестване от 1 до 4 клас. Те настояват децата им да учат присъствено, но да не бъдат проверявани за наличие на вируса. Един от основните аргументи е, че самите тестове са ненадеждни и ще травмират учениците. Протестиращите в Раковски предлагат тестове да се правят, когато в даден клас има установен случай на болно дете. Родителите инициираха подписка против тестването и се заканиха да бойкотират онлайн обучението. Кметът на града изрази подкрепата си.

В доста различна посока бяха родителските настроения в Русе. Над 80% от родителите в дунавския град са съгласни децата им да се върнат в присъствена форма на обучение и да бъдат проверявани. Тези предварителни очаквания обаче не кореспондират с обработката на декларациите- процентът пада и вече е около 50 на 50 "за" и "против".

Учениците ще се тестват за COVID-19 в класните си стаи

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентир...

За сравнение - по информация на Регионалното управление на образованието в столицата от общо 2014 училища 11 ще останат онлайн за учениците от първи до четвърти клас в сряда.

Във Фейсбук директорът на 119 СУ Диян Стаматов съобщи, че 91,4% от родителите желаят децата им да се обучават присъствено, но 14,1% няма да позволят да се тестват в училище. На 10.11. ще се тестват и учат присъствено 424 ученици, а 67 ще продължат в ОРЕС.

В 22 ОУ над 80 процента от родителите са съгласни с тестването. Така в сряда няма да има нито една паралелка, която да е онлайн.

Как децата ще бъдат тествани за коронавирус в училище (ВИДЕО)

Децата (т.е. между I и IV клас) могат са се върнат в клас най-рано на 10-и ноември, ако дотогава бъдат доставени безплатните тестове за...

В 18 СУ "Уилям Гладстон", в сряда в клас се очаква да влязат около 650 деца, а 120 да продължат да учат от вкъщи. Или на тестване са съгласни 75% от родителите.

В 23 средно училище "Фредерик Жолио-Кюри" 94 на сто от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани

Директорът Величка Стойчева заяви: „В момента обобщаваме окончателните резултати, но до снощи беше 670 деца, за които бяха дали съгласие за присъствена форма и тестване, и 120 родители, чийто деца ще учат онлайн“.

В Средно училище 140 "Иван Богоров" над 80 процента от родителите са заявили желанието им децата да се върнат в класните стаи. От общо 13 паралелки, само една не е събрала необходимите 50 процента. По думите на директора Мая Зафирова педагогическият състав е срещнал разбирането и подкрепата на родителите за тестването на учениците в класната стая. 

Всичко, което трябва да знаете за тестването на децата в училище

Първоначално обявената дата 4 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас, след като им бъдат направени неинвазивни тестове вече е 8...

Източник: iStock/Guliver

В 22 СЕУ "Георги С. Раковски" 85 процента от родителите са заявили, че искат децата им да се върнат в клас. 

В 51 училище "Е. Багряна" съгласие за тестване са дали 86% от родителите на децата от 1 до 4 клас, съобщи директорът му Асен Александров.

В 8-о СУ "Васил Левски" присъственото обучение ще започне от следващия вторник, за да има повече време за подготовка за тестването и за предстоящите в неделя избори.

Спорът кой да прави проверката за вируса продължава. Близо 550 директори изпратиха отворено писмо до ресорните министерства с желание тестовете да се правят не в клас, а вкъщи. По данни на образователните синдикати, над 90% от учителите настояват проверката на учениците да се осъществява не от тях, а от родителите. В същото време министърът на образованието и науката Николай Денков съобщи, че тестването на децата в училище ще продължи, докато общата заболяемост падне под 250 на 100 000 души. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Сезирахме ДАНС и полицията за теча на отговори от матурата

Служебният кабинет дава още 40 млн. лв. за заплати в университетите, протестите се отлагат

Отговорите на матурата по български език и литература за 12. клас за 2024 г.

Зрелостниците писаха по произведение на Христо Смирненски на матурата по БЕЛ

Служебният кабинет реши: Минималната заплата във ВУЗ-овете става 2100 лв.

"Не ни чуват": Синдикат за заплатите във висшето образование

Свикват извънредно заседание на Съвета на ректорите

Над 50 000 зрелостници ще пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Въпреки дадените 39 млн. лв.: Протестът за заплати във висшето образование ще се проведе

ДАНС и МВР също ще следят как протичат матурите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование